Klesajícím mobilům navzdory: Rok 2018 byl pro Samsung po finanční stránce rekordní

Společnost Samsung Electronics oznámila finanční výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku a také souhrnné finanční výsledky za celý fiskální rok 2018. Objem prodejů mobilních zařízení za poslední kvartál byl nejhorší od třetího čtvrtletí 2016, tehdy prodeje činily 22,54 trilionů wonů, v Q4 2018 byly prodeje na úrovni 23,32 trilionů wonů. Mobilní divize pak vykázala vůbec nejnižší kvartální operační zisk za poslední tři roky, tedy pokud nepočítáme výpadek financí zapříčiněný tabletofonem Galaxy Note 7.

Celé uskupení Samsung Electronics však loňský rok může vnímat jako rekordní. Operační zisk oproti roku 2017 narostl o 9,8 procenta. Slabší prodeje divize IT & Mobile Communications vyrovnala poptávka po komponentech určených pro sítě 4G a 5G. Právě sítě 5G mají Samsungu letos dodat klíčový impulz ke zvýšení ziskovosti, želízkem v ohni je zejména výstavba 5G sítí v Jižní Koreji. Dalším výrazným impulzem má být jubilejní desátá generace řady Galaxy S, která bude oznámena 20. února v San Franciscu. A ani ta se neobjede bez 5G varianty.

Zajímavá je také situace polovodičové divize, která v uplynulých dvou letech celý konglomerát doslova sama táhla. Poptávka po polovodičích a pamětech byla obrovská, tato bublina však, zdá se, již praskla. Podle Samsungu významní odběratelé omezili objednávky komponent s výhledem na možné snížení cen v prvním čtvrtletí letošního roku. Samsung chce v návaznosti na finanční výsledky letos „zabezpečit budoucí růst zvýšením prodejů prémiových produktů a posílením online a B2B aktivit“.

Samsung zve na akci Unpacked 2019:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (112) Další článek: Virtuální realita na vyšším levelu. Audi přidá skutečné auto, Marvel superhrdiny

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Finanční stránka, Divize, Jižní Korea, Pro +, Společnost Samsung, Finanční výsledek, San Francisco, MOBI, Sam, Finance, Samsun, Won, Čtvrtletí, Trilión, SuperGalaxy, IT & amp