Jaký bude foťák u Samsungu Galaxy S21 Ultra? Nabídne hned dva teleobjektivy

Zatímco připravované modely Galaxy S21 a Galaxy S21+ se s ohledem na mobilní focení spokojí „jen“ se třemi objektivy, nejvybavenější Galaxy S21 Ultra dostane ještě o jeden objektiv navíc. Ve výbavě tak zůstane 108MPx snímač známý z letošních „Ulter“, který však bude o dvě generace novější, a pomáhat mu bude širokáč a hned dva teleobjektivy! Detaily fotomodulu na zádech připravovaného nejvýkonnějšího „eska“ na svém twitteru poodhalil čínský leaker Ice Universe. 

Jako hlavní snímač bude i tentokrát sloužit 108MPx fotoaparát z dílny Samsungu. Fotočip ISOCELL HM3 však oproti letos používanému HM1 nabídne až o 12 procent vyšší světelnou citlivost. Jednotlivé pixely budou mít i nadále rozměry 0,8 µm, a při focení se počítá s nonapixel binningem (slučování devíti pixelů do jednoho) i s automatickým zaostřováním Super PDAF. Rozlišení snímače je dostatečné na to, abyste z něj dostal trojnásobný bezztrátový zoom.

Protože však telefon nabídne samostatný 10MPx teleobjektiv (snímač ISOCELL Fast 3J1) s 1,22µm a 3× optickým přiblížením, je pravděpodobné, že mezi hodnotami 3× - 10× bude zoom hybridní, protože zkombinuje data z teleobjektivu a hlavního snímače. Poměrně překvapivě se však v celé fotosestavě objeví i druhý teleobjektiv. Snímač zůstane stejný, jenže tentokrát nabídne 10× periskopické optické přiblížení. U obou teleobjektivů bude k dispozici zaostřování typu Dual-PD.

Poslední snímačem do party bude 12MPx ultraširokoúhlý objektiv, který bude jako jediný pocházet od Sony (čip IMX563). Správné zaostřování celé fotosestavy bude zajišťovat laserový autofocus převzatý z Galaxy Note20 Ultra, na fotomodulu se ještě našlo místo pro přisvětlovací diodu a mikrofon. Bude však zajímavé sledovat, jak si Samsung u této sestavy fotoaparátu poradí s focením detailů. U Galaxy S20 Ultra to byla dost velká slabina, chybějící laser navíc znamenal, že ze začátku telefon i dost špatně zaostřoval. Vyladí Samsung u Galaxy S21 Ultra všechny dříve vytýkané foto-nedostatky?

Redakční představení Samsungu Galaxy S20 Ultra:

Diskuze (8) Další článek: Motorola představuje novou aplikaci fotoaparátu. Vedle Razru 5G ji dostanou i další modely

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy S21 5G, Ulter, Ica Universe, Foťák, F +, Samsun, Focení, Objektiv, Teleobjektiv