Jak poznat, že byl váš Facebook zneužitý firmou Cambridge Analytica?

Je těžké uvěřit, že se svět za 21 dní tolik změnil. Před třemi týdny vyšlo najevo, že dosud neznámá společnost Cambridge Analytica prostřednictvím rusko-amerického hackera Aleksandra Kogana získala údaje o cca 87 milionech účtů z Facebooku. Žádný z uživatelů přitom o sběru dat neměl ani ponětí. Facebook tímto porušil dohodu s americkou komisí FTC, která společnosti zakazovala použít osobní data uživatelů bez jejich výslovného souhlasu.

O úniku však nejprve nevěděl ani Facebook, ovšem následně se kauza provalila, a o sociální síti se začalo hovořit více, než kdy jindy. Její spoluzakladatel a ředitel Mark Zuckerberg se omluvil v médiích a bude se brzy obhajovat i v americkém Senátu i Sněmovně reprezentantů. Facebook mezitím učinil změny ohledně zabezpečení uživatelských profilů a deaktivoval funkci hledání, přes kterou Cambridge Analytica získala profily uživatelů, které následně zneužila v prezidentské předvolební kampani v USA.

Jedním z „nápravných“ opatření je i informační sdělení, v rámci něhož Facebook uvádí, že si můžete nastavit, které Facebook aplikace budou mít přístup k vašim uživatelským údajům. Právě tato zpráva je jedním z vodítek, zda byl váš účet zneužit či nikoliv. V naší galerii se můžete podívat na to, jak poznat, zda se mezi 87 milionů zasažených účtů dostal i ten váš.

„Zlý Facebook“ nebo lhostejnost uživatelů? Na čí straně je vina?

Majoritní většina zneužitých účtů pochází z USA (81,6 %), další státy mají podíl 1,4 % a méně. Facebook udává, že zablokoval aplikaci „This Is Your Digital Life“, která se mohla k vašim datům dostat i tak, že si ji spustil jeden z vašich „přátel“. Facebook dále udělil ban analytické firmě CubeYou pro nesprávné nakládání s daty získanými z osobnostních kvízů na Facebooku. Kanadskou firmu AggregateIQ potkal stejný osud, navíc ji vyšetřuje i kanadská vláda.

Zdroj Facebook

Diskuze (6) Další článek: ČTÚ postupuje k regulaci: „Český trh má soutěžní problém“

Témata článku: , , , , , , , , Cambridge Analytica, FTC, Data, Neznámá společnost, Data uživatelů, Stejný osud, F +, Osobní data, Sociální síť, Vaš, Uživatelé, Cambridge, Jak, Milión účtů, Zlý Facebook, Žně, Výslovný souhlas