Jak fotí Samsung Galaxy A71

Nejnovější smartphone modelové řady Galaxy A od Samsungu si proklepneme nejprve s ohledem na mobilní focení. Galaxy A71 vsadil na čtveřici fotoaparátů, které však software AIDA64, který v redakci používáme, nedokáže adekvátně rozpoznat. Musíme tak věřit specifikacím výrobce. Základní 64MPx fotoaparát doplňuje 12MPx ultraširokoúhlý objektiv, 5MPx kamerka pro rozmazání pozadí a 5MPx makro.

Jihokorejský výrobce do svých smartphonů poprvé nasazuje makroobjektiv, škoda, že jsme se nedočkali zoomového objektivu, ovšem jako částečná náhrada vám poslouží i výřezy ze 64MPx fotografií. Podmínkou však je velmi dobré okolní osvětlení.

Tip: Naše galerie ukázkové snímky standardně zmenšuje a komprimuje. Ve větší podobě je v ní uvidíte po kliknutí na lupu. Originály jsme uložili na Google Drive.

Makro zkoušejte pouze na přímém slunci

Po prvním spuštění fotoaparátu je automaticky nastaveno rozlišení fotek 16MPx. Změnit jej můžete poměrně netradičně, a to výběrem jiného poměru stran výsledné fotografie. Poměr 4:3H znamená focení v maximálním rozlišení  9 248 × 6 936 pix (64 MPx). Výsledné fotky mají často i přes 16 MB, přičemž ostatní snímky (poměry stran Full, 1:1 a 16:9) se vejdou do 3 MB. Jinak u základní fotoaplikace rozlišení fotografií neupravíte.

Sestavení fotoaparátu Samsung Galaxy A71:

  • primární objektiv: 64 Mpx, světelnost F1.8
  • ultraširokoúhlý objektiv: 12 Mpx, světelnost F2,2, úhel záběru 123°
  • snímač hloubky ostrosti: 5 Mpx, světelnost F2.2
  • makro: 5 MPx, světelnost F2.4

Díky světelnosti F1.8 se nám s telefonem za dobrého osvětlení podařilo pořídit dost povedené fotografie. V telefonu vypadají velmi koukatelně, nedostatky objevíte až při prohlížení fotek v počítači. A to zejména tehdy, pokud při focení nepanovaly úplně ideální světelné podmínky. Všímáme si neostrosti u krajů snímku, s ubývajícím světlem přibývá šum. To však platí o drtivé většině mobilních fotoaparátů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené za dobrých světelných podmínek

Základní 64MPx snímač je osazen technologii Tetracell, která spojuje čtyři pixely do jednoho (pole 2×2), který dokáže zaznamenat více světla. Na výstupu tak při základním nastavení lezou 16MPx snímky. Pokud máte světla opravdu dostatek, můžete se přepnout do focení v plném rozlišení. Ovšem nikoliv přes Volbu rozlišení fotografií (tuto položku Samsung už minimálně rok u svých smartphonů nenabízí), ale přes nabídku Poměr stran. A zajímá vás položka 4:3H.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené za úplné tmy, snímač srdnatě bojuje a na fotkách není vidět žádná přemíra šumu

Při focení v noci jsou i na automatiku snímky poměrně dost povedené, s minimálním šumem a slušnou ostrostí. A pokud nefotíte při umělém osvětlení pohyblivé objekty, stačí vám pevné zápěstí, kterým „odfiltrujete“ většinu rozmazání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přisvětlení funguje pouze u 16MPx snímků, u plného rozlišení použít nelze

64MPx fotografie alespoň částečně vynahrazují absenci zoomového objektivu. V případě potřeby můžete ve formě výřezů „digitálně“ přiblížit snímanou scénu. Není to ideální, ovšem za dobrých světelných podmínek při „rozumném“ zoomu nedojde k nijak zásadnímu zásahu do obrazové kvality. Nečekejte ale nijak závratné přiblížení, a tam kde není optika, slouží výřezy jen jakou nouzové řešení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
64MPx snímek a jeho výřez

Ultraširokoúhlý snímač má 123° záběr scény, fotky jsou však zkreslené, takže vypadají, jako byste je pořídili rybím okem. Samsung dokáže tyto nedostatky softwarově ošetřit, musíte však funkci ručně zapnout. Nechápu, proč není tato položka automaticky aktivní již při prvním spuštění fotoaparátu. Kvalita ultraširokoúhlých fotek je spíše průměrná, fotky mají být zaostřeny v celém rozsahu, všímáme si na nich velké úrovně šumu a neostrosti, zvláště při focení v ne úplně ideálních světelných podmínkách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní a ultraširokoúhlá fotka, rozdíl mezi vypnutou a zapnutou korekcí zkreslení

Vůbec poprvé se u Samsungů objevuje samostatný makroobjektiv, který na fixní focus při vzdálenosti 3 - 5 centimetrů od snímaného objektu. Dotykem na displej tedy nijak nepřeostříte, cílem je vytvořit detaily se zajímavým bokehem. A k tomu budete potřebovat dostatek světla. V interiéru jsou makrosnímky prakticky nepoužitelné, fotografie osvětlených objektů v noci jsou poměrně kvalitní, nejlepší výsledky však docílíte na přímém světle. Raději ale vyfoťte více snímků po sobě, protože nemusí být ideálně ostré, a z displeje to nepoznáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Makrosnímky uvnitř, v noci a příšeří, a také ve dne

Selfie kamerka má rozlišení 32MPx a světelnost F2.2. I pro ni platí, že v základu spojuje čtyři pixely do jednoho, takže na výstupu čekejte osmimegapixelové fotografie. Pro focení v maximálním rozlišení musíte změnit poměr obrazu na 4:3H. Pro skupinová selfíčka můžete v obou rozlišení trochu rozšířit zorné pole, jinak ale selfie nezvládá ostřit a kvalita je i na dobrém slunci spíše průměrná. Detaily tváře, např. vousy, splývají do jednotné mazanice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtyři selfie v různých světelných podmínkách, poslední je pořízena v interiéru na maximální rozlišení
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozdíl v záběru scény v případě základní a široké selfie

UHD videa bez stabilizace

Maximální rozlišení natáčených videí je 3 840 × 2 160 pix s 30 fps, ovšem bez optické stabilizace, takže jsou výsledkem hodně roztřesené záběry. A to i tehdy, když se vám zdá, že máte telefon v dlani absolutně stabilně. Bez stativu tedy ani ránu. Stabilizace (ovšem pouze digitální) je k dispozici maximálně u Full HD rozlišení. Obraz je slušně zastabilizován, ale na optickou stabilizaci toto řešení rozhodně nemá.

Ukázková videa:

Galaxy A71 může při natáčení využít i režim Superstabilizace, v rámci které při natáčení hlavnímu snímači pomáhá 123° ultrašitrokoúhlý objektiv. Výsledky jsou vcelku slušné, ovšem rozhodně ne dokonalé. Samsung si byl evidentně vědom roztřesenosti obrazu, a když už opomněl optickou stabilizaci, dává na výběr všechny další možnosti. A právě to je daň za střední třídu, která však stojí poměrně dost - téměř 12 tisíc korun.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (1) Další článek: Prohlédněte si Samsung Galaxy Z Flip v barvě, která se u nás prodávat nebude

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Samsung Galaxy A71, Fotka, Google Drive, Světelnost, Jak, Rozlišení, Volby, Focení, Světelná podmínka, Full, Samsun, F +, Objektiv, Snímač,