Jak fotí Motorola One Macro

Je to trochu oxymóron, když se snaží telefon za necelé 4 tisíce Kč nalákat zejména na fotoaparát. U takto levných telefonů by totiž kvalitní fotoaparát byl spíše zázrak. Co však musíme výrobci přiznat, je originalita, že se snaží své zákazníky zaujmout makro snímačem, což není příliš běžné. 

Začněme s pozitivní zprávou. Tou je bezpochyby aplikace Fotoaparátu. Je jednoduchá, má k dispozici rychlý výběr režimů mezi Fotoaparátem, Kamerou a Makro focení, přičemž další režimy lze vybrat po rozkliknutí nabídky (portrét, panorama či živý filtr). Nahoře jsou rychlé přepínače pro blesk, HDR (vč. automatického režimu), časovače a tzv. aktivní fotografie. To je funkce, kterou kdysi (v roce 2013) společnost HTC uvedla pod názvem Zoe, a umožňuje v rámci krátkého videa zachytit několik vteřin před pořízením fotografie. Toto video lze následně přehrát v galerii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Prostředí fotoaparátu

Sestavení fotoaparátu Motorola One Macro:

  • primární objektiv: 13 Mpx, světelnost f/2,0; velikost pixelu 1,12 µm; video až FullHD při 30 fps; PDAF; laserové ostření
  • hloubkový objektiv: 2 Mpx; světelnost f/2,2; velikost pixelu 1,75 µm
  • makro objektiv: 2 Mpx; světelnost f/2,2; velikost pixelu 1,75 µm
  • selfie kamerka: 8 Mpx; světelnost f/2,2; velikost pixelu 1,12 µm; video: až Full HD při 30 fps

Bohužel hned na počátku je nutno říct, že ač makro snímač umí zachytit snímky a předměty z větší blízkosti, jejich kvalita sotva stačí na displej telefonu. Jakmile fotografie zobrazíte na větší obrazovce, zjistíte, že se opravdu nejedná o příliš kvalitní reprodukce. S ohledem na rozlišení snímače zejména chybí prokreslení scény, ba dokonce lze říct, že fotky nemají moc ostrosti. Ve finále tak z makro snímku není příliš užitku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Makro snímky

Primární snímač pak, jak už to tak bývá zvykem v této kategorii, vytvoří přijatelné snímky pouze za ideálních světelných podmínek. S ohledem na chybějící elektronickou a optickou stabilizaci musíte mít navíc i poměrně stabilní ruku. Přesto ale snímkům bude opět chybět ostrost a jednotlivé detaily na stejnobarevném podkladu se budou slévat v jeden celek. K pozitivům lze dát přirozené zachycení barev.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Jakmile budete chtít fotoaparát telefonu využívat v noci nebo v horších světelných podmínkách, se zlou se potážete. Respektive vás zasype takové množství digitálního šumu a rozmazaných objektů a detailů, že už si příště podobné vylomeniny odpustíte.

Čelní 8Mpx kamerka trpí obdobnými neduhy jako snímače na zadní straně. To znamená, že za dobrých podmínek s ní pořídíte fotky, které si poté budete moci dát na Instagram nebo je pošlete skrze Messenger (který ještě více pokřiví jejich kvalitu). Na žádné vystavování a prohlížení na větší obrazovce to s ohledem na rozmazané detaily a digitální šum ale nebude.

Konečně Motorola One Macro dokáže natáčet video v maximálním FullHD rozlišení při 30 fps. S ohledem na použitý procesor by bylo troufalé očekávat možnost natáčet ve 4K rozlišení. Ani FullHD záznam není na žádné chlubení, ale pro zachycení některých životních momentů postačí a kvalitou se řadí do průměru u low-end telefonů. Zatímco barevné podání potěší, neustálé přeostřování na jednotlivé objekty celkový dojem kazí.

Motorola One Macro
rozměry a hmotnost: 158 × 75 × 9,0 mm, 186 g
displej: 6,2", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 520, 271 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Mediatek MT6771V (Helio P70) (8× Cortex-A73, 2 GHz, 12nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
51 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (1) Další článek: Francie dala Applu obří pokutu za zpomalování iPhonů. Firma se nebude odvolávat

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Motorola One Macro, F +, Objektiv, Prostředí fotoaparátu, Telefon, Režim Čas,