iPhony mají pomalejší 5G než většina Androidů. Lídrem je naopak Samsung

Společnost Opensignal provozující službu pro měření rychlosti internetového připojení vydala zajímavý žebříček 25 telefonů s nejrychlejší 5G konektivitou. Měření proběhlo v USA v období od 11. listopadu 2020 do 26. února 2021.

Ukázalo se, že rychlost připojení rozhodně nekoresponduje s cenou telefonu. Nejhůře z testu totiž vyšel Apple, jehož iPhony 12 a 12 Pro se do výběru nejrychlejších 5G telefonů ani nedostaly. Jejich průměrné rychlosti se pohybovali kolem 36 Mb/s u modelů Pro a kolem 30Mb/s u základních modelů, tedy daleko za lídry testu.

Nejlépe se naopak v testu umístil Samsung, který má v nejrychlejší desítce rovnou osm svých modelů. Celkový žebříček vede vlajkový model S21 5G s průměrnými rychlostmi kolem 56 Mb/s. Na druhém místě se umístilo TCL Revvl 5G prodávané pouze americkém trhu s průměrnou rychlostí téměř 49,8 Mb/s a třetí nejrychlejší skončil OnePlus 8T+ s 49,3 Mb/s.

Nijak překvapivě nezazářily ani drahé, skládací telefony, kde je kvůli ohebné konstrukci náročnější vyřešit rozložení antén tak, aby vše dobře fungovalo v otevřeném i zavřeném stavu. Nejlépe se zde umístil Samsung Galaxy Z Flip na 10. místě v závěsu s Motorolou Razr 5G. Větší model Z Fold2 skončil téměř až v samotném závěru žebříčku.

Paradoxně dobře se umístily i levnější 5G telefony jako Google Pixel 5, LG Velvet nebo Samsung Galaxy A51 5G. Všechny z nich v testu dopadly lépe než dražší iPhony. Na omluvu Applu je však třeba dodat, že vzhledem k slabému pokrytí 5G v USA se do testu minimálně promítly výsledky měřené na technologii mmWave s vyššími rychlostmi. To ale Apple podporuje stejně pouze na americkém trhu, takže v globálním pohledu, nemá takový význam.

Majitele nových iPhonů může těšit alespoň to, že se s 5G dočkali největšího nárůstu rychlosti vůči LTE. Zatímco v případě testovaných smartphonů s Androidem byl rozdíl v rychlosti na 5G a 4G síti obvykle 40 - 60 %, v případě Applu došlo k zrychlení o více než dvojnásobek. O to víc zamrzí, že 5G konektivitu zatím stále nenabízí u iPadů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (61) Další článek: Samsungu unikla roadmapa dalších produktů. Těšte se na Tab S7 Lite a S21 FE

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , , Poma, Telefon, Zneužívání, Model, Test, Rychlost, Samsun, Měření rychlosti,