Huawei nám ukázal pozadí sítí 5G. Mají velký potenciál a brzy budou úplně všude

Celosvětová pandemie koronaviru sice nepřeje cestování, i přesto jsme se mohli na dálku podívat do Galileo Exhibition Hall v čínském Šen-Čenu, která je věnována sítím páté generace. Mohli jsme se tak lehce podívat pod pokličku 5G sítí, a to i na jednotlivé komponenty, u nichž Huawei ukázal postupný trend zmenšování. Kupříkladu jedna z klíčových částí 5G sítě, tzv. 5G AAU, váží jen 28 kilogramů, přičemž se jedná o 64 kanálovou anténu. Huawei se pochlubil i novými materiály, kterými své AAU postupně odlehčuje, aby splnil požadavky některých operátorů

Huawei nám dále ukázal, jak dokáže nahradit nevzhledné „lesy“ antén ve městech při zachování 4G a 5G konektivity, mohli jsme vidět srovnání rychlosti LTE a 5G ve stejné síti (operátor China Mobile), a dále pak několik segmentů využití sítí páté generace - rozšířenou realitu, virtuální realitu, televizní vysílání, průmyslovou výrobu, důlní provoz či zdravotnictví. Detaily se dozvíte z naší komentované galerie.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (12) Další článek: Ani sluchátka, ani reproduktor. Beamer vytvoří „zvukové bubliny“ kolem uší, zvuk slyšíte jenom vy

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Pozadí, Potenciál, Úkaz, Síť, Chino mobil, Anténa, Operátor, Velký potenciál