Huawei MatePad Pro: Jak se fotí plácačkou

Fotoaparáty nikdy nebyly silnou stránkou tabletů a bohužel ani Huawei MatePad Pro není výjimkou. Na jeho zádech najdeme pouze jeden fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a světelností f/1.8, od něhož závratnou kvalitu nečekejte. Příjemným bonusem je blesk, který u tabletů není běžný.

  • Hlavní fotoaparát: 13 Mpx, clona f/1.8, fázové ostření, blesk
  • Selfie kamerka: 8 Mpx, clona f/2.0

Kvalita fotek se dá při nejlepším označit za průměrnou, a to mluvím o situaci za denního světla. Fotky jsou sice na první pohled poměrně ostré, ovšem i při malém zazoomování je znát nedostatek detailů. Fotoparátu dělá velký problém i protisvětlo a při snímání objektů na blízko mohou nastat i problémy s automatickým ostřením. Fotografie ve výchozím stavu vypadají i poměrně vybledle, ale to lze výrazně vylepšit povolením režimu AI v aplikaci. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

U nočních fotek pak bude vaším společníkem všudypřítomný šum, který je daní za menší velikost senzoru. Nicméně i zde si lze trochu vypomoci přepnutím do nočního režimu, kde za pomoci delší expozice a skládání snímků už fotky vypadají poměrně použitelně, nicméně stále daleko za kvalitou podobně drahých telefonů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání scény s vypnutým a zapnutým nočním režimem.

Čelní kamerka zde má rozlišení 8 Mpx při světelnosti f/2. S ohledem na její výsledky zde taky nemějte fotografické ambice, nicméně pro sváteční selfie případně videohovory postačí skvěle. Nicméně ve výchozím stavu mi hodně vadil opravdu extrémní zkrášlující režim, který váš obličej až nepřirozeně vyhladí. Naštěstí se dá tento režim vypnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie

Kromě focení má však čelní kamerka v průstřelu displeje ještě jednu funkci - odemykání tabletu. Přístroj totiž postrádá čtečku otisků prstů, takže kromě neustálého kreslení gest či vyplňování PINů budete odkázáni právě na tuto kamerku. Za dobrého světla tato optická metoda funguje vcelku spolehlivě, ale s ubývajícím světlem začne zlobit a v noci si s ní neodemknete vůbec. 

Co se týče aplikace fotoaparátu, počítejte zde se starou známou aplikací z Huawei telefonů, jen přizpůsobenou většímu displeji. Ani zde tedy nechybí spousta fotografických režimů jako je manuální režim, slow-mo, HDR či populární malování světlem. Aplikace dokonce zvládá i focení do RAW formátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace fotoaparátu

Huawei MatePad Pro umožňuje také natáčet video, a to až ve 4K rozlišení při 30 fps. Nechybí naštěstí ani populární Full HD při 60 fps. Nicméně na videu je vidět vyšší komprese, nedostatek detailů a značné rezervy má i elektronická stabilizace. Pro nouzové natáčení však budete spokojeni.

Fotografie v plné kvalitě najdete na úložišti Microsoft OneDrive.

Diskuze (2) Další článek: Kupujte, dokud jsou! Xiaomi po pár týdnech nečekaně končí prodej řady Mi 10

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , Huawei MatePad Pro, F +, Aplikace, Fotka, Plácačka, Kamerka, Pro +, Full HD, Pláč, Světlo, Rozlišení, Režim,