Huawei MateBook: kov, kůže, čtečka a stylus [MWC]

Tradiční výrobce smartphonů to zkusí v nových vodách. První Huawei „2v1“ nabídne prémiový design, stylus, výborný zvuk, ale i vysokou cenu.

Huawei rozšiřuje portfolio a na veletrhu MWC 2016 v Barceloně představuje 2v1, tedy tablet s klávesnicí. Jmenuje se Huawei MateBook, ale jako laptop se pouze tváří. Pro mobilmaniaka bude jistě kombinace plnohodnotných Windows 10 na tabletu s klávesnicí, stylusem a čtečkou otisků prstů více než zajímavá. Tolik zajímavá už nebude cenovka, která míří hodně vysoko, např. proti podobnému Surface Pro 4.

Klepněte pro větší obrázek
Další zařízení do rodiny 2v1, aneb nový Huawei MateBook.

Kovový krasavec s koženou klávesnicí

Základem modelu MateBook je samozřejmě tablet, který je vyroben z kvalitního kovu. Huawei se chlubí, že konstrukce je zároveň robustní a lehká. Váha tabletu je 640 gramů a tloušťka činí 6,9 mm, což řadí MateBook do kategorie velmi tenkých zařízení. Druhou částí je potom klávesnice, která je vyrobena z plastu a umělé kůže. Na jedné straně tedy najdeme podsvícenou klávesnici s chiclet rozložením a touchpadem podporujícím multitouch, na straně druhé potom příjemnou kůži. V zavřeném stavu se tedy díky kombinaci kovu a kůže jedná o velmi pěkný kousek.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Dvojice barevných provedení a čtveřice barevných, ale hlavně kožených krytů, zároveň obsahujících klávesnici.

Huawei při výrobě spolupracoval s velkými jmény. Předně je tablet poháněn šestou generací procesoru Intel Core M (na výběr z konfigurací s M3, M5 a M7), druhak je jeho operačním systémem plnohodnotný Windows 10. Tedy Office aplikace, prohlížeč Edge, ale i hlasová asistentka Cortana. V samostatném režimu si MateBook vystačí se svým 12" IPS displejem s rozlišením 2160 × 1440 bodů (216 PPI), podporován je samozřejmě multitouch a Huawei si dalo záležet na tom, aby 84 % čelní strany zaujímal displej.

Klepněte pro větší obrázek
12" IPS displej s rozlišením 2K zabírá 84 % rozměrů čelní strany MateBooku.

Huawei MateBook bude dostupný v Evropě, Asii a Severní Americe v následujících měsících (bez bližšího upřesnění), a to v barvách champagne gold a space silver s bílým/černým rámečkem kolem displeje. Cenovka se bude pohybovat od 20 do 47 tisíc korun za tablet v závislosti na výbavě, Huawei si tedy za tento stroj nechá pořádně zaplatit. Obzvlášť, podíváme-li se na další trumfy. Baterie s kapacitou 4430 mAh by měla MateBook udržet v provozu 9 hodin přehrávání videa, nebo až 13 hodin lehkého používání, přičemž její nabíjení přes USB-C konektor potrvá dvě a půl hodiny. Pokud budete s baterií na štíru, Huawei přibalilo do základní výbavy i několik režimů pro úsporu baterie.

Klepněte pro větší obrázek
Na tenké tělo MateBooku se dostaly i stereoreproduktory s technologií Dolby Audio.

Procesor Intel Core M šesté generace jsme již zmínili, ale aby bylo hardwaru učiněno za dost, je třeba také zmínit 4/8 GB operační DDR3 paměti a SSD disk s kapacitou 128/256/512 GB. Důležité je zmínit, že stroj bude za chodu zcela tichý, jelikož neobsahuje žádné větráčky. Součástí bude také dotykové pero MatePen, které rozpozná až 2048 urovní přítlaku a reakce na jeho dotyk, případně vykreslování, mají být zcela neopožděné. MatePen zároveň poslouží jako doplněk při prezentacích, nabídne totiž laserové ukazovátko a chytrá tlačítka. Na hodinu nabíjení potom nabídne až 100 hodin výdrže.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei MatePen, dotykové pero s 2048 hodnotami úrovně přítlaku a laserovým ukazovátkem, by mělo vydržet na baterii až 100 hodin.

Posledním příjemným bonusem je čtečka otisků prstů na boku MateBooku, která zvládne otisk ověřit při 360° natočení prstu a jednoduše tak tablet odemče bez nutnosti stisku dalšího tlačítka. MateBooku nechybí fotoaparát, i když jen na čelní straně, zato s rozlišením 5 Mpx. Výrobce myslel i na odolnost, a tak je klávesnice MateBooku odolná proti polití tekutinou. Huawei si dobře nechá zaplatit i za příslušenství. Kožená klávesnice prodávaná ve čtveřici barev bude stát necelé 4 000 korun, no a za pero MatePen si Huawei řekne o necelé 2 000 korun.

Klepněte pro větší obrázek
Odolnost proti polití tekutinou je příjemná bonusová vlastnost.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové snímky tabletu Huawei MateBook.
Diskuze (17) Další článek: Huawei představuje MateBook: 12" 2K tablet s klávesnicí a kůží [MWC]

Témata článku: Huawei, , , , , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Kovový krasavec, Dolby Audio, Styl, Plnohodnotný windows, Tenké tělo, Kůže, Stylus m, Kožený kryt, Bílý černý, Ukazovátko, Hlasová asistentka, Space Silver, #Huawei, Přítlak, Huawei Matebook, Mat,