Huawei Mate 8: výkonné monstrum brzy i v Evropě [CES]

Huawei přiveze na podzim představený phablet Mate 8 i do Evropy, a to už velmi brzy. Těšte se na špičkové zařízení s dobrou výdrží.

Obnovenou premiéru pro globální trh si na veletrhu CES 2016 v Las Vegas odbyl šestipalcový phablet Huawei Mate 8. Čínský výrobce oznámil jeho dostupnost také pro evropské země. Na českém trhu se novinka objeví v březnu 2016 za předpokládanou cenu 15 590 Kč. Bude tak o něco levnější než aktuální vlajkový model Huawei Mate S. Na výběr bude ve stříbrné a šedé barvě s 32 GB vnitřní paměti. Na vybraných zahraničních trzích bude možné zakoupit zlatou a hnědou verzi zařízení, jež existují i v provedení s větší pamětí a funkcí dualSIM.

Klepněte pro větší obrázek

Huawei Mate 8 je špičkové zařízení, které ovšem díky velké šestipalcové úhlopříčce IPS FullHD displeje nebude mířit na masové uživatele, což je úkol právě pro Mate S nebo Huawei P8. Novinka je určena pro ty, kdo potřebují zařízení s velkou obrazovkou a ocení dvoudenní výdrž zařízení, jež by měla být dosažitelná díky akumulátoru s kapacitou 4 000 mAh. Technologie rychlého dobíjení zajistí během 30 minut nabití zařízení pro jednodenní provoz.

DualSIM se všemi LTE frekvencemi

Po stránce výkonu se jedná zatím o nejpokročilejší zařízení z dílen Huawei. Phablet je poháněn osmijádrovým procesorem HiSilicon Kirin 950 s maximálním taktem až 2,3 GHz. O grafiku se stará jednotka Mali-T880, připraveny jsou 3 GB RAM a 32GB vnitřní úložiště. To se bude dát rozšířit kartou microSD. Smartphone bude existovat v podobě singleSIM (model NXT-L09) i dualSIM (model NXT-L29), jenž bude sdílet společný hybridní slot s druhou SIM kartou. Huawei se chlubí globální konektivitou pro 217 světových zemí. Ve výčtu frekvencí nechybí všechna v tuzemsku používaná LTE pásma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tělo zařízení je opět celokovové, zhotovené z leteckého hliníku. Displej se vyznačuje 2,5D efektem, tzn. mírným zahnutím k okrajům, a tenkými rámečky. Panel zabírá 83 % plochy přední strany. I přes vysoký výkon procesoru by se zařízení nemělo nadměrně zahřívat. Huawei použilo šestivrstvou termální technologii umožňující lepší odvod tepla, což má mimo jiné vést k nižší spotřebě energie baterie.

Klepněte pro větší obrázek

Stájovou špičkou má být taktéž použitý 16Mpx hlavní fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Huawei Mate 8 používá senzor Sony IMX298 s velikostí 1/2.8 a pixely o velikosti 1,12 mikronu. Objektiv se vyznačuje světelností F/2.0. Huawei používá vlastní procesor pro zpracování fotografií, do jehož vývoje za poslední tři roky investovala téměř 100 milionů dolarů. Výsledkem má být rychlé zaostřování a dobře prokreslené snímky s vyšším jasem. Přední kameru reprezentuje 8Mpx snímač Sony IMX179 s 26mm ohniskem pro širší záběr u selfie snímků. Jeden z fotografických módů pak umožňuje narovnat snímky vyfocené z úhlu.

Více než 100 vylepšení v prostředí

Mate 8 obsahuje znovu vylepšenou čtečku otisků prstů na zadní straně pod hlavním fotoaparátem. Kruhový snímač otisků prstů zlepšuje identifikační oblast o 10 %. Pro větší bezpečnost uživatelů má srovnávací mechanizmus tři úrovně zabezpečení. Nově vyrobený senzor také zvyšuje rychlost odemknutí o 100 %. Zařízení podporuje dvě bezpečnostní rozhraní v rámci zkvalitnění plateb přes telefon – Fast Identity Online (FIDO) a Android M standards. Procesor zvládne i šifrování celé paměti telefonu v reálném čase.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Huawei Mate 8 běží na operačním systému Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou EMUI 4.0. To je nejnovější verze nadstavby, která přináší stovky drobných inovací a vylepšení. Mezi ty hlavní patří automatická defragmentace, která průběžně optimalizuje výkon zařízení. Na velkém displeji zařízení můžete využít „split-screen“ mód, díky kterému lze snadněji využívat multitaskingu. Ve výbavě nechybí ani technologie NFC pro bezkontaktní platby. Naopak se nedostalo na infraport a bezdrátové nabíjení. Zařízení se nevyznačuje speciální odolností proti vodě a prachu.

Klepněte pro větší obrázek

Huawei se chlubí novou technologií „Super Hands-Free 3.0“, která umožňuje hlasitý hovor bez nutnosti držet zařízení u ucha až do vzdálenosti 3 metrů. To je možné díky funkci redukce okolního ruchu. Huawei Mate 8 umožňuje všesměrový záznam zvuku a následně směrové přehrávání. Tři mikrofony automaticky detekují zdroj zvuku a zaznamenají hlasy (zvuky) ze všech směrů. Během přehrávání můžete zvolit, který ze zaznamenaných zvuků z různých směrů chcete slyšet.

Technické specifikace Huawei Mate 8:

  • Rozměry: 157,1 x 80,6 x 7,9 mm
  • Váha: 185 g
  • Displej: 6“ IPS-NEO LCD, FullHD (1920 x 1080 p, 368 ppi)
  • CPU: Kirin 950, 4 x 2,3 GHz + 4 x 1,8 GHz, micro 64bitový
  • GPU: Mali T880
  • RAM/ROM: 3 GB / 32 GB (externí microSD karta 128 GB)
  • Baterie: 4000mAh
  • OS: EMUI 4.0, Android 6.0
  • Hlavní fotoaparát: 16MP, foto 4608 x 3456 p, video 1920 x 1080 p, 60 fps, dvojtónový LED blesk
  • Přední fotoaparát: 8MP, foto 3264 x 2448 p, video 1920 x 1080 p, 30 fps
  • GPS: kompatibilní s GPS/Beidou/GLONASS/AGPS
  • Senzory: otisku prstů, světelný senzor, kompas, gyroskop, gravitační senzor, HALL, proximity senzor
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4 GHz / 5 GHz, podpora Wi-Fi hotspotů
  • Další: Bluetooth 4.2 a BLE, USB 2.0, NFC
  • Barvy: Moonlight silver, Sky gray
Diskuze (21) Další článek: HTC má nové VR brýle. Vive Pre jsou komfortnější [CES]

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Huawei Ascend Mate, Huawei Mate 8, Huawei Mate S, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Hnědo, Rychlé zaostřování, Technologie NFC, Hands Free, #Huawei, Brzy, Huawei Mate, Maximální takt, Hlasitý hovor,