Hodinky Samsung Gear S2: svět v kruhu [preview]

Samsung nečekal na svou tiskovou konferenci v Berlíně a hodinky Gear S2 představil již nyní. Těšit se můžeme hned na tří varianty a odolnost IP68.

Samsung první zářijový den představil své dlouho očekávané chytré hodinky Gear S2. O hodinkách toho za poslední čtyři měsíce vyplulo na povrch po částech poměrně hodně, znali jsme specifikace, vzhled i to, že se na trh dostane více variant hodinek. Samsung navíc s předstihem uvolnil programátorům potřebná API, takže na doposud neznámé hodinky již několik měsíců vyvíjeli. Dnes Samsung svým oficiálním představením dodal poslední střípky do své skládačky, dozvídáme se, že se na trhu objeví ne dvě, ale hned tři varianty hodinek. Jaké budou rozdíly?

Gear S2, Gear S2 Classic a Gear S2 3G

Samsung představil hned tři varianty hodinek, Gear S2 jsou určeny pro uživatele na cestách hledající minimalistický design (tloušťka 11,4 mm, váha 47 g), Gear S2 Classic pak pro ty, kteří jsou zvyklí na větší a o něco mohutnější klasické hodinky. Gear S2 3G do základního modelu přidává konektivitu přes e-SIM (Embedded SIM - vestavěná SIM) a nabídne také větší baterii. S tím se samozřejmě pojí i větší tloušťka hodinek, 13,4 mm, a větší hmotnost 51 gramů. Zbytek specifikací se nemění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové hodinky Samsung Gear S2

Hodinky Gear S2 mají 1,2" kruhový Super AMOLED displej s rozlišením 360 × 360 pix a jemností 302 ppi. Okolo displeje je umístěn otočný prstenec, který bude sloužit k interakci s uživatelským rozhraním. Na úrovni ovladačů jej doplňuje domovská klávesa a zpětná šipka, které najdete na pravém boku hodinek. Veprostřed jsou tlačítka doplněna mikrofonem. Zadní část hodinek je vyrobena z oceli a najdeme na ni senzor srdečního tepu i místo k umístění dokovací stanice. Ani Gear S2 se tak nebude nabíjet napřímo, na druhou stranu přes dock bude možné i bezdrátové nabíjení na stávajících bezdrátových podložkách. Samotné tělo hodinek disponuje odolnostní normou IP68, takže je vodotěsně a prochuvzdorné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové hodinky Samsung Gear S2 Classic

Hodinky běží na dvoujádrovém procesoru Exynos o taktu 1 GHz, který byl optimalizován pro použití v kategorii nositelností. Grafickým adpatérem je „starý známý“ Mali-400, RAM má kapacitu 512 MB. Interní paměť je „pouze“ 4 GB, část místa totiž zřejmě zabere předinstalovaný obsah. S podporou microSD karet se nepočítá. Hodinky v sobě mimo snímače srdečního tepu sdružují i další čidla a senzory, nechybí jim akcelerometr, gyroskop, barometr nebo snímač okolního osvětlení. Pokud se bavíme o verzi bez e-SIM, půjde hodinky spojit s telefonem, potažmo k internetu, přes Bluetooth 4.1, resp. Wi-Fi 802.11 b/g/n. Připraveno je i NFC, které bude výhledově sloužit k mobilním platbám Samsung Pay.

Kruhové prostředí Tizenu

Hodinky Samsungu nové generace poběží na dotykové platformě Tizen. Čekáme velké změny v ovládání systému, přičemž řada položek půjde procházet prstem nebo otáčení prstence. Dočkat se máme přehledného zobrazování notifikací, kruhové hlavní nabídky i vestavěné klávesnice. V rámci aplikační výbavy bude přítomno základní sada aplikací, tak ji známe ze smartphonů s Androidem. Nebudou tedy chybět Kontakty, Volání, Zprávy, Mapy, Hudební přehrávač, Galerie, Počasí ani hlasový průvodce S Voice. O váš energetický příjem a výdej se postará aplikace S Health, běžecké výkony může samostatně monitorovat i aplikace Nike+ Running. Na hodinky by navíc měla být dostupná celá řada doplňkových aplikací, které do telefonu nainstalujete přes připojený smartphone.

Gear S2 a Gear S2 Classic budou mít shodně 250mAh akumulátor, který podle výrobce zaručí výdrž 2 - 3 dny na jedno nabití. Gear S2 se budou prodávat ve tmavěšedé s tmavěšedým plastovým náramkem a ve stříbrné s bílým plastovým náramkem. Gear S2 Classic bude v prodeji pouze v tmavě šedé s černým koženým náramkem. Stejná barva je vyhrazena i pro Gear S2 3G s 300mAh baterií, u kterých výrobce udává dvoudenní výdrž na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Specifikace hodinek Gear S2, Gear S2 Classic a Gear S2 3G

S uživatelským rozhraním hodinek se blíže seznámíme na veletrhu IFA, z tiskové konference Samsungu, která se koná 3. září v 18:00, vám po jejím skončení přineseme první dojmy.

Diskuze (6) Další článek: Hodinky s Android Wear nově komunikují s iOS. Má to ale háček

Témata článku: Samsung, , , , , Zářijový den, Samsun, Pře, Gear s, O hodinkách, Svět, Sam, Předinstalovaný obsah, Bílý plast, Základní sada, Starý známý, Zpětná šipka, Embedded SIM, Minimalistický design, Stejná barva, Kruh, Gear, Hod