Hodinkový systém watchOS 9 dostal nové ciferníky a pokročilejší sportovní funkce

Spolu s dalšími platformami nesměla na dnešní úvodní keynote WWDC chybět ani nová verze hodinkové platformy watchOS 9. Jde o další postupnou evoluci systému pro chytré hodinky Apple Watch.

Meziročně se opět vylepšují ciferníky (Watch Faces), které dostanou širší možnosti přizpůsobení a „komplikovanější komplikace“, tzn. bohatší využití interaktivních oblastí na cifernících, z nichž se dá prokliknout k různým dalším informacím. Již známé ciferníky dostanou v rámci zachování svého designu nové možnosti zobrazení (modulární, kompaktní, XL), což dále napomůže lepší personalizaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtyři nové typy ciferníků

Do stálé nabídky ciferníků přibudou čtyři nové: Lunar (zobrazuje vztah mezi gregoriánským kalendářem a lunárním kalendářem), Playtime (dynamický ciferník vytvořený ve spolupráci s umělcem Joi Fultonem), Metropolitan (styl se mění s otáčením korunky Digital Crown) a Astronomy (jeden z původních ciferníků, který byl kompletně přepracován, obsahuje novou hvězdnou mapu).

Podrobnější analýza pohybu

Další část aktualizace se týká aplikace Workout pro monitorování pohybových aktivit. Byly doplněny další metriky na měření výkonu, plnění tréninkových plánů, ale i efektivity sportu, např. při hlídání techniky běhání nebo plavání. Plavci mohou sledovat svou efektivitu pomocí tzv. SWOLF skóre – počtu úderů v kombinaci s časem v sekundách, který je potřeba k uplavání jedné délky bazénu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekNové metriky a zobrazení pro sportovní funkce

Intenzitu tréninku lze přesněji monitorovat pomocí stanovení zón srdečního tepu, strukturovaný trénink lze vytvořit pomocí funkce Custom Workout. Uživatel si může stanovit nejrůznější zobrazované notifikace včetně tempa, výkonu, srdeční frekvence a kadence. Triatlonisté ocení funkci Multisport, která sama rozpozná jednotlivé sekvence plavání, běhu a jízdy na kole.


Nejoblíbenější chytré hodinky

Apple Watch SE 40mm Apple Watch SE 40mm
nabízí 50 obchodů za ceny od 5 490 Kč
Porovnat ceny
Apple Watch Series 9 45mm Apple Watch Series 9 45mm
nabízí 68 obchodů za ceny od 9 990 Kč
Porovnat ceny
Garmin fenix 7 PRO Sapphire Solar Garmin fenix 7 PRO Sapphire Solar
nabízí 27 obchodů za ceny od 16 159 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Watch 4 Xiaomi Redmi Watch 4
nabízí 60 obchodů za ceny od 2 030 Kč
Porovnat ceny

Zdravotní a spánkové funkce

Apple Watch mají dlouhodobě propracovaný monitoring spánku. Na watchOS 9 přichází vylepšení „spánkového managementu“ (vytvoření plánů večerky, naplnění cílů pro délku spánku). Sledování spánku dále vylepšuje využití senzorů – pomocí signálů z akcelerometru kombinovaných se snímáním srdečního tepu lze určit, v jaké fázi spánku se v průběhu noci uživatel nacházel. Vše si lze následně zobrazit v aplikaci Health.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zdravotní funkce přináší podrobnější monitoring spánku, funkci pro evidenci užívaných léků a statistiku srdečního rytmu

Díky kontinuálnímu nošení a měření nejen frekvence tepu, ale i pravidelnosti srdečního rytmu a díky funkci EKG se nadále zlepšuje možnost určit riziko fibrilace síní a předejít vážnějším zdravotním potížím. Hodinky ale samy o sobě nepředstavují medicínský nástroj a vše je třeba konzultovat s lékařem. Nová aplikace Medications (je také pro iPhone) pomáhá uživatelům evidovat všechny užívané léky, vitamíny a doplňky. Pro každý lze nastavit plán užívání včetně notifikací.

Klepněte pro větší obrázek

watchOS 9 je zatím k dispozici pouze členům vývojářského programu Applu, první veřejná beta bude uvolněna v červenci. Finální verze bude pro všechny uživatele dostupná na podzim, a to pro hodinky Apple Watch 4 a novější, spárované s iPhonem 8 a novějším na systému iOS 16.

Diskuze (8) Další článek: Nabídky zařízení u operátorů v červnu: Akce na hodinky, levnější skládací telefony a dron s kamerou

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , Hlídání, Health, Uživatelé, Evoluce, Lunar, Multisport, Ciferník, Digital Crown, Funkce, F +, Watch Faces, Astronom,