Galaxy View: Samsung představil rekordního obra

Samsung konečně představil tablet Galaxy View. Nebude určen pro masy, spíše do některých domácností jako multimediální centrum.

O Samsungu Galaxy View jsme se poprvé dozvěděli na veletrhu IFA v Berlíně. Samsung však jen nový tablet nepatrně nastínil s tím, že bližší informace zveřejní v říjnu. Protože však oficiální kanály doposud mlčely, museli jsme vzít zavděk neoficiálními zdroji. Ukázali jsme vám tak první fotografie a poodhalili základní hardwarové specifikace a očekávanou cenu. Samsung ale svůj vytyčený deadline nakonec splnil, protože byl tablet včera oficiálně představen.

Největší tablet s Androidem na trhu

Tablet Samsung Galaxy View ponese modelové označení SM-T670, a jako vůbec první tablet od Samsungu ve svém názvu postrádá slůvka „Tab“ nebo „Note“. Tablet rozhodně nebude žádný drobeček, má rozměry 452 × 276 × 12 mm a jeho součástí je i stojan, který napozicuje tablet do dvou poloh. Jedna je určena pro sledování videí, druhá pak pro psaní textů. Ani hmotnost tabletu moc nenahrává snadné přenositelnosti, tento „drobeček“ totiž váží 2,65 kg...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na tablet zvenčí, stojan na zádi bude mít dvě polohy a držadlo k přenášení

Tablet má mít 18,4" TFT LCD displej s Full HD rozlišením, nad kterým je umístěna 2Mpix kamerka pro selfie a videokonference společně se senzorem okolního osvětlení. Tablet je orientován na šířku displeje, takže bude zamykací tlačítko a regulátory hlasitosti z pohledu uživatele umístěny na horní hraně, společně s dvojicí mikrofonů. Na zadní části je umístěn stojan pro zapření tabletu na rovném povrchu. Jeho součástí je i držadlo, které je určeno spíše na přesun z kuchyně do obýváku, nežli pro přenášení mezi domovem a prací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přenášení tabletu a nabíjení, které bude možné zřejmě pouze přes dodávaný DC adaptér

Na zadní straně tabletu je po stranách umístěna dvojice stereoreproduktorů (2 × 4W), jejichž výduchy směřují k zadní „podpěře“, takže by se měl zvuk dobře odrážet. O něco níže pak najdeme výsuvný mechanismus, který ukrývá nanoSIM (pouze u LTE verze) a microSD kartu. Pravý bok sdružuje konektorovou výbavu -  3,5mm jack, microUSB a nabíjecí konektor. Ten se bude hodit při používání tabletu poblíž zásuvky, protože integrovaná 5 700mAh baterie „nevydrží věčně“. Podle výrobce by měl tablet vydržet nepřetržitě přehrávat video po dobu osmi hodin.

Prostředí s dotykovými ovladači

Hlavní dotykové prvky Androidu jsou, u Samsungu netradičně, pouze v podobě dotykových ploch ve spodní části displeje. Ten slouží i jako jakási doplňková lišta, jejíž součástí jsou i vstupy do nových součástí TouchWizu. Jedním z nich je „TV page“, tedy pohotovostní obrazovka, ze které můžete rovnou sledovat různá televizní vysílání v podobě internetových streamů. Jejich dostupnost bude závislá na regionu, očekáváme, že u nás budou funkční minimálně streamy YouTube, a Twich.tv. Ovšem je pravděpodobné, že Samsung k dostupným „televizním“ službám vydá i samostatnou tiskovou zprávu.

Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka tabletu Galaxy View

Dalším doplňkem TouchWizu bude „Family Square“, tedy jakási rodinná obrazovka, na které půjde nastavit fotku z tabletu nebo z vašeho smartphonu. Tablet tak může plnit roli běžného fotorámečku, ovšem místo fotek můžete na tabletu i ručně napsat vzkazy. Pokud se na tabletu objeví nový vzkaz nebo fotografie, mohou na to být upozorněni všichni členové rodiny. 

Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace Samsungu Galaxy View

Tablet jinak běží na Androidu 5.1, v základní nabídce aplikací očekávejte standardní porci aplikací od Samsungu zaměřenou na multimédia a organizační funkce. O správu RAM se stará aplikace Smart Manager, tablet má 2GB operační paměť a je poháněn osmijádrem Exynos 7580 o taktu 1,6 GHz. Tablet se bude nabízet s 32 a 64 GB pamětí u obou variant bude přítomen i slot pro microSD karty. Galaxy View nabídne i poměrně bohatou konektivitu, která čítá Bluetooth 4.1 LE, Wi-Fi a volitelně i LTE.

Cena ani případná dostupnost tabletu Galaxy View na českém trhu, zatím nebyly oznámeny. Jakmile se tak stane, budeme vás informovat.

Diskuze (4) Další článek: Stát zlevnil operátorům provoz „městského“ LTE

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy View, Kuchyně, Obr, Rekord, Pohotovostní obrazovka, Videokonference, Pohled uživatele, Samsun, View, Neoficiální zdroj, Pře, Sam, Stará aplikace, Drobeček, Twich, Nový vzkaz, Držadlo, Oficiální kanál,