Galaxy S5 Q&A: zeptejte se na to, co vás zajímá

Do redakce nám dorazila nová vlajková loď Samsungu, takže jsme připraveni v aktualizovaném článku zodpovědět vaše otázky.
Kapitoly článku

Otázka č. 10, Peter Dawis: Je problém, že je v S5 pouze 2GB RAM (myslím při používání) ?

Viz. otázka č. 9. Zatím jsme na žádný problém nenarazili, do recenze si o RAM připravíme detailnější popis a vyzkoušíme se dostat k některým paměťovým limitům.

Otázka č. 9, david sachteli: Množství volné ram po zapnutí mobilu, reálné postřehy s chodu telefonu, chod středového tlačítka a odemykacího bočního tlačítka, chod otevírání galerie samsung, čitelnost displeje na slunci.

Tabulkově má Galaxy S5 2GB operační paměť, systémově adresovatelných je 1,81 GB. Po najetí telefonu a zadání PIN kódu je průměrně zabráno 1,09 GB, v operační paměti tedy zhruba zbývá 700 MB volného místa. Při běžném používání telefonu, řešení mailů, několika minimalizovaných aplikací, mezi kterými přepínáte, a při připojení na Wi-Fi se zabraná RAM pohybuje okolo 1,45 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Při najetí telefonu po zadání PIN je v paměti RAM volných zhruba 700 MB

Zatím používáme virtuální stroj Dalvik, načítání aplikací je rychlé, trochu jsme se načekali při načítání Google Map a několikrát při vstupu do Fotoaparátu. Plynulým přechodům mezi plochami nevadí ani nastavený přechodový efekt, na výběr jsou tři. Středové tlačítko je tužší, než u Galaxy S4, takže je na to třeba si zvyknout. Je také hlasitější, což může někomu vadit, jeho jistý stisk totiž bez problémů uslyšíte. Odemykací tlačítko na boku je vystouplé tak akorát, pokud budete používat trochu volnější pouzdra, kde nebude S5 úplně nacpaná, nebude tlačítko náhodně stisknuto.

Klepněte pro větší obrázek
Plochám lze nastavit přechodové efekty, Balíček karet je jednoznačně nejrychlejší, v rychlosti ovládání pomůže i deaktivace hlasového průvodce S Voice na dvojklik klávesy Home. Aplikace se doposud nenaučila česky, takže ji zřejmě stále naplno nevyužijete

Galerie se načítá stejně rychle jako jiné aplikace, náhledům to sice trochu déle trvá, ale i při rychlém scrollování se rychle doplňují. Čitelnost na slunci je o něco lepší, než v případě Galaxy S4, zejména při manuálním nastavení jasu na maximum

Otázka č. 8, Peter Dawis: Je problém, že je v S5 pouze 2GB RAM (myslím při používání) ?

Zatím jsme na žádné hranice nenarazili, souběžně používáme řady aplikací, hrajeme náročné hry, které minimalizujeme na pozadí a zatím se neobjevilo žádné zadrhání nebo zpomalení vlivem nedostatku paměti. Virtuální stroj ukončuje nepoužívané aplikace a procesy na pozadí, zdá se efektivně.

Otázka č. 7, Martin92000: Má S5 zvýšenou citlivost displeje? ( jestli se dá ovládat i s mokrýma rukama?) :)

Zvýšenou citlivost můžete zapnout v Nastavení zobrazení, týká se však pouze ovládání v rukavicích. S ovládáním mokrými prsty je problém, stejně jako u většiny zařízení, kdy kapky či přímo voda na displeji zblázní dotykovou plochu, tak že se spontánně mačká a sama roluje. Nejinak je to i v tomto případě. Pro případné focení pod vodní hladinou je od výroby přednastavena spoušť fotoaparátu na obou klávesách regulujících hlasitost.

Klepněte pro větší obrázek
Zvýšená citlivost dotyku je určena pouze pro zimní období a rukavice, ovládání mokrými prsty bude problém

Otázka č. 6, Popokatepetl1969: Přesně jak se ptá kolega kdyz stáhnete nejakou navigaci tak pokud chci mít mapy cele Evropy obvykle tak 3gb lze na kartu nebo zase do paměti!? Zamrzá vám jak všechny samsungy při používání?

Stáhli jsme sedmidenní trial Sygic. Ve správci aplikací jej lze přesunout na kartu, tedy jen částečně, ovšem nejsou zde evidovány velikosti stažených map. Na zkoušku jsme stáhli balík evropských zemí o velikosti 3 GB, mapy jsou však opět stahovány do interní paměti, což nejde nikterak změnit. Pokud je dotaz k sekání ohledně navigace, tak na cestě Ostrava - Olomouc žádné sekání Sygicu nebylo patrné. Pokud se týká sekání systému, tak u S5 jsme zatím na žádné zádrhely nenarazily. Jsme ale v začátku testování, takže nevylučujeme, že na něco můžeme během intenzivního testování narazit

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sygic při přesunu na SD kartu ve správci aplikací neeviduje stažené mapy, ty jsou napevno ukládány do interní paměti. Samotná navigace doposud fungovala plynule

Otázka č. 5, Lukáš Daněk: Dobrý den ,myslíte ,že to prostředí co je na novém Galaxy S5 se dostane i do starších modelů ? ( Galaxy S4 , Note III ,atd )

Dobrý den, toto prostředí je částečně již obsaženo ve firmwaru u Galaxy Note 3, kdy lze úpravou několika systémových souborů docílit změny horní výsuvné lišty tak, že vypadá identicky jako u Galaxy S5. Některým se u Notu 3 podařilo přeměnit nabídku posledních spuštěných aplikací přesně tak, jak vypadá u Galaxy S5. Ve vláknu na XDA fóru je již k dispozici soubor s grafickým rozhraním nového TouchWizu, který je zpřístupněn vývojářům ROM a modderům. Nový TouchWiz se zřejmě do starších modelů oficiálně nedostane, fanouškovská komunita jistě už brzy připraví první porty nového TouchWizu pro různé modely, zejména tedy pro Note 3 a Galaxy S4.

Otázka č. 4, VsechnoVim: Jak je na tom ovládání jednou rukou, např. v MHD? Jak je čtečka prstů spolehlivá a rychlá? Pozná 100 % každý pokus a rychle? Jaká je volná kapacita? Skutečně 16 GB, jak Samsung inzeruje? Umožňuje nová verze Touchwiz automatické zálohy včetně všeho nastavení 3rd party aplikací?

Na ovládání rukou je připraveno gesto, kdy jedem prstem z kraje do středu displeje a zase rychle zpátky, tam kde jste skončili se zmenšený displej „přilepí“. Prstem musíte začít za hranou displeje, jinak se gesto nerozpozná a místo toho budete procházet do stran. V tomto režimu se nám zařízení bez problému i při jízdě v autobuse, kde se jednou rukou držíte madla a druhou ovládáte telefon. Např. palcem pravé ruky pak dosáhnete pohodlně do všech koutů i do protilehlé lišty, do které můžete vměstnat až osm zástupců pro nejpoužívanější funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim pro ovládání Galaxy S5 jedou rukou, zmenšený displej můžete přilepit na levý či pravý bok, všechny potřebné ovladače jsou přítomny v softwarové podobě, hodí se i lišta s osmi zástupci aplikací, můžete si vybrat, které si zde umístíte. Černá plocha značí obsah displeje, který není v režimu ovládání jednou rukou využit

Z deseti pokusů jsme osmkrát odemknuli na první pokus, dvakrát napodruhé. Pokud se odemknutí nepovede, okamžitě máte zpřístupněn další pokus a telefon informuje na displeji, co se mu nezdálo, většinou přejete po kraji tlačítka, takže ve snímaném otisku chybí část prstu. Celkem můžete mít aktivní až tři různé rozpoznané otisky (třeba každý pro jiný prst) a pokud se nepovede jedním, můžete po nepovedeném pokusu vyzkoušet druhý. Čtečka funguje daleko lépe, než u testovacích kusů v Barceloně krátce po představení.

Volného uživatelského prostoru po zakoupení je okolo 10,5 GB, viz otázka č. 1. TouchWiz žádné speciální zálohy nenabízí, k dispozici je pouze nativní zálohování na Google účet, které se týká dat aplikací, Wi-Fi hesel a uživatelských nastavení.

Otázka č. 3, Jaroslav Kovařík: Jdou přesouvat aplikace na sd kartu?

Doinstalované aplikace lze přesouvat na SD kartu, co se týká objemu přesouvaných dat, záleží na tom, jak byla aplikace naprogramována. V případě Asphalt 8 si z interní paměti uvolníte jen 20 MB, u Angry Birds je to percentuálně daleko lepší, přeneseno je 42 MB, necelých 9 MB zůstává v telefonu. U některých a aplikací se tedy podaří na SD kartu přenést většinu dat, u některých naopak nepochodíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři hry a jejich velikosti v různých úložištích, zatímco u Asphalt 8 se na kartu dostane minimum dat, v případě Medieval Wars to je většina. Předinstalované aplikace na kartu nelze přesunout

Otázka č. 2, Tomáš Pospyšil: Má S5 fm rádio?

Galaxy S5 nedisponuje FM rádiem.

Otázka č. 1, Lumcak02: Dostupná paměť při prvním zapnutí telefonu? Nezůstává bordel v dírkách zadního krytu? Jak spolehlivě funguje odemčení otiskem prstu?

Při prvním zapnutí telefonu je z deklarované 16GB paměti dostupných necelých 10,5 GB. Zadní kryt je vzorovaný, samotné díry nejsou nijak hluboké a nepořádek se v nich neusazuje. Zkoušeli jsme do něj vtlačit zrnka písku a hladkou mouku, vše jsme z děr dostali rychlým oprášením. Odemykání prstu funguje ve většině případů na první pokus, problémem je však to, že musíte telefon držet v jedné ruce a odemknout druhou. Zatím se nám nepodařilo odemknout otiskem prstu jednoruč, problém je totiž se zalomeným palcem, u kterého senzor nerozpozná celou plochu prstu. Budeme se tomu ale snažit přijít na kloub.

Klepněte pro větší obrázek 
Kapacita interní paměti je 16 GB, šedě vyznačený prostor je vyhrazen pro ROM, volného prostoru je tedy při prvním spuštění okolo 10,5 GB

 

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Pěkný den, Plynulý přechod, Středové tlačítko, Černá plocha, Případný problém, Odemykací tlačítko,