Galaxy S5 Neo: Pětka skládá reparát [recenze]

Otestovali jsme model, který staví na jménu Galaxy S5. V rámci výbavy čekejte několik drobných změn, jiný čipset a FM rádio.
Kapitoly článku

Zavolá a napíše

S5 Neo nabídne veškeré základní aplikace pro obsluhu hovorů a zpráv, jak jste zvyklí z jiných smartphonů s Androidem. Číselník je propojen s telefonním seznamem, ve kterém využijete potažení přes kontakty do stran k rychlému zavolání nebo napsání textovky. Ušetříte tedy jeden klik, který byste museli provést navíc. Samotná kvalita hovorů je srovnatelná s Galaxy S5, a zdá se nám poměrně slušná, stejně tak maximální hlasitosti sluchátka. Hovory, stejně jako u všech ostatních Samsungů, v základu nelze nahrávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, telefonní seznam s rychlými volbami při potažení do boků, píšeme novou textovku a ukázka doručené zprávy v konverzačním režimu

Editor pro textové zprávy je jednotný, nejprve píšete textovku, která se případným přidáním objektů přetransformuje na MMS. Příjemce i odesílatel jsou v konverzacích barevně odlišeni, přičemž styl „bublin“ je možné pozměnit. Oceňujeme i možnost rychlých přístupů pro vaše oblíbené kontakty. Spokojeni jsme i se základní klávesnicí, která disponuje vibrační odezvou i vyhrazeným číselným řádkem. V režimu na výšku jsme psali bez překlepů, takže ani nebylo třeba otáčet telefon nabok, snad jen při tvorbě delších textů. Mimo klávesnice můžete nabok přetočit většinu systémových aplikací, pohotovostní plochy a hlavní nabídka se však zobrazují pouze na výšku.

Klepněte pro větší obrázek
QWERTZ klávesnice na šířku displeje

Při psaní je na výběr základní zadávání nebo psaní na QWERTZ s predikcí, které je doplněno psaním tahem prstu (podle trajektorie pohybu po tlačítkách se filtruje slovo), nebo hlasovým zadáváním. Pokud jste v3ak konzervativním uživatelem, zůstanete zřejmě u základního zadávání. Na textové zprávy můžete rychle odpovídat i přes jejich zobrazení v horní liště, je to mnohdy rychlejší, než zprávu „lovit“ mezi desítkami konverzací. V základní nabídce dále nechybí Google Hangouts a Skype od Microsofotu, Facebook není napevno předinstalovaný, takže pokud jej nepoužíváte, nebude vám zbytečně zabírát místo v paměti.

Organizace času a multimédia

Aplikační výbava je skrz na skrz „samsungovská“. V základní nabídce najdeme jednoduchou kalkulačku, textové poznámky nebo třeba základní hlasový záznamník. Kalendář využívá celou displejvou plochu, události jsou vyobrazeny v drobných barevných pruzích, po jejichž rozkliknutí se dozvíte více. Do kalendáře můžete přidávat události s upozorněními i s řadou dalších doplňujících údajů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S Health, krokoměr, měření tepu a stresové úrovně. Výběr z organizačních funkcí - kalendář, správce souborů, poznámky a diktafon

Základní nabídku aplikací doplňuje správce souborů a dva aplikační obchody - Galaxy Apps a Google Play. K navigaci v základu použijete Google Mapy s dlaždicemi stahovanými v reálném čase z internetu, pokud chcete bezplatné offline mapy, stačí si stáhnout aplikaci HERE Maps. Citlivost příjmu GPS signálu je na slušné úrovni, první fixace trvá ve volném prostranství do 20 vteřin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní hudebního přehrávače, ekvalizéry a ovladače na lockscreenu a v horní liště. Užitečným doplňkem je FM rádio, zahraje ale jen s připojenými sluchátky

Hudební přehrávač je stejný jako v jiných Samsunzích s Androidem Lollipop. Na výběr je celá řada možných filtrací skladeb, při přehrávání můžete skladby přepínat z lockscreenu nebo z horní lišty. Mezi podporované formáty patří mimo „empétrojek“ i *.flac či UHQ audio (192 kHz, 24bit). Ve sluchátkách oceníte možnost úpravy zvuku ekvalizérem, při přehrávání hudby v reproduktoru na maximální hlasitost však už uslyšíte rezonanci. Videopřehrávač si poradí s formáty *.avi a *.mp4 včetně volitelných titulků, u *.mkv byl často problém se zvukovými kodeky. Není ale problém doinstalovat z Google Play samostatný přehrávač.

Fotky z S5 a S5 Neo nejsou identické...

Aplikace fotoaparát je navzdory Galaxy S5 poměrně dost zjednodušena, na druhou stranu to, co v ní chybí, si můžete stáhnout v podobě dodatečného fotorežimu. Jedná se např. o HDR, selfie focené hlavním snímačem nebo sériové snímání. V základním režimu nemáte moc doplňujících nastavení, v režimu Pro přibude nastavení vyvážení bílé, ISO, úprava expozice, režimy měření a fotoefekty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu a dostupné fotorežimy

U fotoaparátu musíme pochválit detaily, zejména při focení makrosnímků. Při bočním světlu se někdy na snímku objevuje jakýsi „mlžný opar“, s přechodem světla a stínu si snímač zase dokázal poradit poměrně dobře. V interiéru či za horších světelných podmínek se na fotkách objevuje ve zvýšené míře šum, na náš vkus také poměrně často snímač úplně dobře nedoostřuje. Vždy ale pomůže ostření dotykem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání hardwaru fotoaparátu u Galaxy S5 Neo a Galaxy S5

Zmínit se musíme také o tom, že Galaxy S5 a Galaxy S5 Neo nepoužívají stejný snímač, z čehož plyne i rozdílná kvalita pořízených snímků. Galaxy S5 je osazen snímačem ISOCELL S5K2P2, jehož snímky mají trochu nádech dožluta. Galaxy S5 Neo je vybaven nejmenším ISOCELL snímačem S5K3P3, o kterém jsme vás informovali již v červenci. Pokud chcete celkově živější a barevnější snímky, doporučíme vám Galaxy S5, pokud chcete fotit co možná nejblíže realitě, je vítězem S5 Neo. 

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie ze sluinečného a zataženého prostředí a také z interiéru
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozdíly při focení v interiéru bez blesku a s přisvětlením
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání fotoaparátů u Galaxy S5 Neo (vlevo) a Galaxy S5 (vpravo) při maximálním rozlišení a na automatický režim. Snímky z S5 Neo mají formát 4:3, u S5 zase 16:9. Hlavním rozdílem je podání barev, které je u S5 trochu dožluta, barvy však vypadají živěji a snímek celkově atraktivněji. U S5 Neo se ale barvy více přibližují skutečnosti

Natáčená Full HD videa neoplývají přílišnou kvalitou. Nejvíce je to vidět na splývajících detailech, automatika taky často neostří úplně podle představ. V neposlední řadě by se hodila i optická stabilizace obrazu, ta je však vyhrazena pouze pro dražší modely.

Ukázková videa:

Závěrem...

Samsung Galaxy S5 Neo se ukázal víceméně v dobrém světle. V poměru cena/výkon sice stále vítězí o polovinu levnější Galaxy S3 Neo, ovšem s cenou těsně pod deset tisíc korun je u Samsungu testovaný S5 Neo hned druhý v závěsu. Po zakoupení dostanete prakticky vlajkovou loď loňského roku s Full HD displejem, novým Androidem 5.1.1, s podporou schémat a s bohatou hardwarovou výbavou.

Osmijádrový procesor postačuje, stejně jako 2GB RAM, telefon se připojí k LTE síti, k hodinkám Gear a přes NFC může načítat různé štítky či párovat se s příslušenstvím. Po delším pobytu telefonu na trhu, kdy lze očekávat alespoň drobný pokles ceny, může telefon ještě nabrat na popularitě.

Plusy:

  • u Samsungu zajímavý poměr ceny a výkonu
  • dobře čitelný Super AMOLED displej na přímém slunci
  • Android 5.1.1 s nejnovějším TouchWizem a podporou schémat
  • díky stejnému výřezu spodní hrany je příslušenství z S5 stále kompatibilní
  • fotky mají subjektivně reálnější podání barev než u Galaxy S5
  • zachována zvýšená odolnost IP67
  • kvalita hudebního výstupu, přehraje i *.flac nebo UHQ audio
  • připojí se k hodinkam Gear
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • podpora UHQ audia

Mínusy:

  • pouze základní microUSB (USB 2.0)
  • chybí snímač otisků prstů
  • chybí infraport
  • vizuálně minimum změn oproti Galaxy S5
  • postrádáme optickou stabilizaci, snímač neostří ideálně
  • občasné delší načítání systémových aplikací
  • absence konektoru pro bezdrátové nabíjení, nepomůže tedy ani dobíjecí kryt
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S3 Neo, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 Neo, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Sklad, Zajímavý poměr, Zavolání, Jemné vroubkování, Neo +, Potenciální riziko, Reparát, Samsung Galaxy s,