Galaxy S5 Neo: Pětka skládá reparát [recenze]

Otestovali jsme model, který staví na jménu Galaxy S5. V rámci výbavy čekejte několik drobných změn, jiný čipset a FM rádio.
Kapitoly článku

Nově osm jader

Samsung v S5 Neo poprvé použil svůj osmijádrový procesor Exynos 7580, který je méně výkonným „sourozencem“ Exynosu 7420 (14nm), který najdeme v S6, S6 Edge a v S6 Edge+. Jedná se však stále o tu nejvyšší linii čipsetů, protože novinka spadá do řady Exynos 7 Octa. Na druhou stranu nebude patřit mezi úplně ty nejúspornější procesory, protože je čipset vyroben 28nm HKMG techologií. Procesor má frevenci 1,5 GHz, a skládá se ze čtyř jader Cortex A53 pro úsporu a čtyř jader Cortex A57 pro výkon. Jendotlivá jádra architektury big.LITTLE s Global Task Scheduling mají variabilní taktování, vše probíhá plynule na pozadí, takže z uživatelského pohledu nic nepoznáte. Součástí čipsetu je i grafický adaptér Mali-T720 MP4.

Klepněte pro větší obrázek
Exynos 7580 se skládá hned z osmi jader, nejúspornějším procesorem od Samsungu ale není

Pokud telefon porovnáme se starším Galaxy S5, který byl postaven na Snapdragonu 801, v benchmarcích (až na Antutu a CF bench počítající pouze „surový“ výkon), novinka je na tom hůře po grafické stránce. Byť ale rozdíly v číslech vypadají propastně, ve skutečnosti jsou  neznatelné. Z pohledu hráče si S5 Neo poradil se všemi testovacími hrami plynule a bez jakýchkoliv grafických problémů. Mezi testovací tituly můžeme zařadit Hearthstone, Asphalt 8, Godus nebo Implosion. Při dlouhodobějším hraní se plastová záď telefonu nepatrně zahřívá, není to ale nic významného co by znepříjemňovalo hraní.

Benchmark S6 Note 4 S5 S5 Neo
Antutu 65 315 50 489 31 023 35 825
Quadrant 29 584 15 980 27 707 21 519
CF Bench 71 185 46 087 49 435 50 704
GFX bench, 1080p Manh., Off 1 510 1 127 729 252
GFX bench, 1080p T-Rex, Off 2 966 2 196 1 498 680
3D Mark - Ice Storm MAX MAX MAX 7 807
3D Mark - Ice Storm Extreme MAX MAX MAX 4 412
3D Mark - Unlimited 24 673 23 134 17 760 7 085
3D Mark - Sling Shot ES 3.0 1 570 945 1 024 286
3D Mark - Slinkg Shot ES 3.0 U 1 584 1 154 1 060 286

Součástí hardwarové výbavy je i 2 GB operační paměť, o jejíž správu se stará aplikace Smart Manager. Po najetí telefonu je zhruba 60% paměti použito, resp. je v RAM volných zhruba 740 MB. To nejsou žádná katastrofická čísla, na „hladový“ TouchWiz poslední generace dokonce slabší nadprůměr. S nedostatkem operační paměti jsme žádný problém nezaznamenali, ani agresivní ukončování aplikací na pozadí, které se objevuje u vlajkových modelů Samsungu, se v případě testovaného S5 Neo nepotvrdilo. Např. prohlížeč nebo Google Play drží poslední zobrazený panel, resp. načtenou aplikaci, v paměti dostatečně dlouho a aplikace načítané z RAM se po spuštění nijak viditelně nepřekreslují. I samotná ovladatelnost systému je na slušné úrovni, byť krátká prodleva při spuštění některých systémových aplikací je stále přítomna.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testované hry obstály po stránce grafiky i hratelnosti - Hearthstone, Asphalt 8, Implosion a Godus

Interní paměť je 16GB, po vybalení z krabice je v paměti volných cca 11 GB. To je prostor určený pro instalaci aplikací, protože jejich přesuny na SD kartu často nejsou vůbec paměťově efektivní. Místo abyste si uvolnili cenný prostor v paměti, se na kartu přesune jen zlomek dat, navíc se v součtu dostanete na ještě vyšší hodnoty. Při srovnání s Galaxy S6 Edge je načítání z paměti pomalejší, je to patrné např. při prvním spuštění některých graficky náročných her, které potřebují část svého obsahu incializovat, zkontrolovat nebo rozbalit do úložiště. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Smart Manager a výběr z nastavení konektivity - MirrorLink, tiskové možnosti, NFC a Wi-Fi Direct

K internetu se připojíte mimo sítí třetí generace i přes LTE Cat. 6, lokální alternativou bude Wi-Fi připojení se slušnou citlivostí na příjem signálu. V úvodní kapitole jsme již nakousli přítomnost běžného microUSB (USB 2.0), takže v režimu MTP, ve kterém se připojujete k počítači, čekejte o něco pomalejší datové přenosy, než dříve. Přes Bluetooth se připojíte k bezdrátovým sluchátkům, případně k chytrým hodinkám Samsungu, stačí jen z Galaxy Apps stáhnout aplikaci Gear Manager. Do zadní části baterie je integrováno i NFC, to však využijete jen pro přenos drobných souborů nebo ukládání a načítání dat z NFC štítků. Výhledové mobilní platby Samsung Pay se v souvislosti s Galaxy S5 Neo vůbec neskloňují.

Vzhledem systému jako u „esšestky“

Galaxy S5 Neo je postaven na Androidu 5.1.1 s novou verzí grafické nadstavby TouchWiz; je použita stejná varianta jako u Galaxy S6 nebo S6 Edge. Základem je opět několik ploch, které můžete „osadit“ widgety a zkratkami k aplikacím, které se jinak nacházejí v jednotné maticové nabídce dělené na několik stran. Manu můžete seřadit defaultně, podle vašeho uvážení nebo podle abecedy. Přes kontextovou nabídku lze aplikace rychle odinstalovat případně zakázat, pokud se jedná o předinstalované položky. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lockscreen, domovská obrazovka, aplikace a možnost řazení do složek, horní výsuvná lišta a nabídka Nastavení

Z horní výsuvné lišty lze rychle upravit jas displeje a také zde najdeme asi nejužitečnější doplňky TouchWizu - rychle přepínače funkcí. V základu jich je pouze deset, po stisknutí na tlačítko Upravit se dostanete k dalším volbám. A často je to rychlejší, než položky vyhledávat v hloubi Nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obchod se schématy a ukázka dvou doinstalovaných témat

Samotný vzhled TouchWizu je u S5 Neo jen podoba systémového schématu, pokud se vám tedy syté barvy a výrazné probarvené ikony nepozdávají, můžete si do telefonu stáhnout a nastavit vlastní schéma. Na výběr je jich již několik desítek, vybírat můžete z vyhrazné části obchodu Galaxy Apps, která se věnuje jen schématům, rychle se do něj dostanete hned z editačního režimu domovské obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim displeje, nastavení vzhledu písma a ukázka využití Multidispleje, tedy zobrazení dvou aplikací najednou

Z pohledu uživatelských úprav si můžete zvolit vlastní písmo (počítají se i ta, která si stáhnete) či zvolit velikost fontu. Poměrně užitečnou funkcí je režim Nerušit, který odfiltruje nechtěná volání a zprávy v době své aktivace. Blokovací režim může být spuštěn i automaticky podle nastaveného plánu. Delším podržením levé senzorické klávesy spouštíte režim Multidisplej, v rámci něhož si můžete najednou zobrazit až dvě aplikace najednou. Tento režim zobrazení funguje s vybranými systémovými i doinstalovanými aplikacemi. Mezi jednotlivými okny můžete přetahovat texty nebo soubory, asi nejužitečnější je přetažení fotek do přílohy k rozepsanému e-mailu.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S3 Neo, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 Neo, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Stará aplikace, Sériové snímání, Qwertz klávesnice, Konverzační režim, Potenciální riziko, Reparát, Časté používání, Hudební výstup,