Galaxy S5: hrátky s vodou a ovládání tužkou

Potopíme Galaxy S5 do džbánu s vodou a podíváme se, kam až se vlhkost dostane. Netradiční role se zhostí i obyčejná tužka.

V recenzi Samsungu Galaxy S5 jsme vás ochudili o vodní test, protože testovaný model neprošel testováním certifikace IP67. Do redakce nám však dorazila prodejní verze Galaxy S5, takže jsme ji mohli s klidným svědomím potopit. Již při spuštění telefonu je zobrazena obrazovka, která vás upozorňuje na to, abyste důsledně zacvakli zadní kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I telefon ví, že veškerá odolnost stojí a padá na dobře zacvaknutém krytu a záslepce systémového konektoru

Když jsme v průběhu testování několikrát měnili SIM kartu a umisťovali microSD kartu, opakovaně jsme zistili, že zadní kryt vypadal jako úplně zacvaknutý, často však na několika místech úplně nelícoval. Zadní skořápka je totiž natolik pružná že nepřiléhavost na několika místech téměř není znát. Druhou rizikovou oblastí je krytka systémového konektoru, kterou je třeba konektor po odpojení nabíječky důkladně zaslepit. Krytka nám přišla paradoxně masivnější u testovacích kusů, u ostré prodejní verze je o něco subtilnější, ale nakonec obstála.

Telefon jsme ponořili do džbánu se studenou vodou hned několikrát, displej vždy zůstal nečinný a nešel pod vodou ovládat. To je vlastnost kapacitního displeje, který vodu vyhodnocuje jako nespočet prstů, takže se několikrát stalo i to, že telefon sám sobě něco nastavil a sám se dále ovládal. Příchozí hovor byl indikován bez problémů, slyšeli jsme i melodii vyzvánění. Telefonu krátkodobé potopení vizuálně nezpůsobilo žádnou újmu a tak jsme se hned podívali pod zadní kryt. Voda byla přítomna těsněna hranici, ke které přiléhá membrána na zadním krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S5 jsme potopili do džbánu a následně zjišťovali, kam až se dostala voda. Membrána naštěstí funguje, takže do útrob vodu nepropustí

Potěšitelnou zprávou bylo to, že se voda nedostala ke konektorům bezdrátového nabíjení, ani k SIM a microSD kartě, vlhkost nebyla patrná ani v bateriovém prostoru. V případě, když vám telefon zmokne nebo nechtěně spadne do vody, doporučujeme v suchu otevřít zadní kryt a otřít kapesníkem nebo jinou savou tkaninou kapky, které se vytvořily u membrány.

U Galaxy S5 jsme dále objevili zajímavou možnost ovládání. V nastavení je připraven režim zvýšené citlivosti displeje, který je určen zejména k ovládání displeje přes rukavice v zimních měsících. Po aktivaci ale můžete displej ovládat jako perem S Pen, např. hrotem obyčejné tužky, klíčem nebo šroubovákem. Nejlépe se nám tak jeví tužka, ovládání je plynulé a funguje i dotyk na senzorická tlačítka pod displejem. Samozřejmě je potenciálním problémem možné poškrábání displeje, zatím tužku používáme druhý den a na sklíčku Gorila Glass 3 po ní není ani památka. Samozřejmě nemůžete ťukat na displej velkou silou ostrým hrotem, dotyk je vyhodnocen i při letmém dotyku, takže není třeba na tužku nějak výrazně tlačit.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (29) Další článek: Samsung Galaxy Note 4 má mít displej Youm ohnutý za roh

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Památka, Hrátky, Samsung Galaxy s, Zimní měsíc, Gorila Glass, Potenciální problém, Galaxy s, Ovládání, Kapacitní displej, GAL