Galaxy Grand Neo: návrat do dob Notu II [recenze]

Samsung starší koncepce se čtyřjádrem, dvěma SIM a velkým displejem spadá do střední třídy. Mimo ceny a odkazu na Note II ničím nevyčnívá.
Kapitoly článku

Čtyři jádra a průměrný výkon

Samsung v případě modelu Grand Neo vsadil na průměrný hardware. Sice do něj bylo integrováno čtyřjádro o taktu 1,2GHz, při pohledu pod pokličku však zjistíme, že se jedná o procesor Marvell PXA1088, který rozhodně nebude trhat výkonové rekordy. V benchmarku Antutu model získal 20 609. Použitý grafický adaptér nese označení Broadcom VideoCore IV HW, s rozlišením 480 × 800 pix mu zobrazování her a další grafiky nedělá žádný problém. Ani při delším hraní graficky náročných her neregistrujeme žádné větší zahřívání zařízení. Spíše, než na výkonové úrovni, uvidíte grafické nedostatky ve vizuální rovině, zejména díky hrubé matici displeje. Např. v Google Play jsou kruhové ikony kostrbaté, na systémové úrovni pak bývají zejména drobnější texty rozostřené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyřjádrový procesor má dynamické škálování taktu jader, Antutu ukázalo pouze průměrný výsledek

V případě Grand Neo však místy se však načekáte při stahování aplikací a podpůrných dat na pozadí, při připojení k počítači či při spouštění předinstalovaných aplikací, pokud se otevírají nanovo a tedy nenajíždějí z RAM. Ta má v telefonu kapacitu 0,95GB, použité prostředí, Android s nadstavbou TouchWiz, je opět poměrně hodně „hladové“. V pohotovosti zabírá systém 470 MB, po denním používání můžete sice vymazat aplikace na pozadí, ovšem pod 700 MB zabrané RAM se nedostanete. Prodlevu klávesy Home odstraníte deaktivací aplikace S Voice na její dvojklik. Stabilita systému byla, na druhou stranu, za celou dobu testování na velmi dobré úrovni. Běžný uživatel bude při základním používání smartphonu zřejmě spokojen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední spuštěné aplikace a Správce RAM. I několik aplikací na pozadí může vyzdvihnout zaplněnou RAM až k 850 MB, po denním používání se při vymazání paměti pod 700 MB nedostanete. Přitom po restartu přístroje je v operační paměti zabráno zhruba 470 MB.

Konektivita, mimo již zmiňovaných dvou SIM karet, zahrnuje mobilní datové přenosy přes EDGE a UMTS s HSPA, LTE se tedy nekoná. Připojit se k internetu můžete i přes Wi-Fi, intenzita na příjem signálu je stejná jako u dříve testovaných smartphonů Samsungu střední třídy. Bluetooth využijete pro připojení s bezdrátovým handsfree či k datovým přenosům. S podporou připojení k hodinkám Gear 2 a Gear 2 Neo ale nepočítejte. Pro správu telefonu slouží PC aplikace Kies, musíte si však stáhnout starší verzi, protože nejnovější Kies 3 funguje pouze se Androidem 4.3 a výše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K počítači se telefon připojí pouze přes režim MTP, bezdrátová konektivita čítá Wi-Fi, Bluetooth a sdílení multimédií přes DLNA

U připojení k počítači opět nenastala žádná změna, připojujete se v režimu MTP, počítat tedy musíte s pomalejšími přenosy, pomalým načítáním souborů, dlouhou dobu tvořícími se náhledy i s nemožností více kopírovacích úloh najednou. Ačkoliv má interní paměť 8GB kapacitu, v telefonu je adresovatelných 5,26 GB. Z toho je 4,5 GB volných pro vámi ukládaná data.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přesuny aplikací a her na paměťovou kartu jsou u velkých titulů neefektivní

Ještě, že je přítomen slot pro microSD karty, telefon si bez problémů poradil i s 64GB microSD, s efektivními přesuny aplikací na kartu ale moc nepočítejte. U několika her, které zabírali v paměti okolo 1 GB se na kartu přesunulo pouze několik desítek MB. U malých her a aplikací, kde přesuny nejsou až tak podstatné, se na kartu ukládají téměř celé.

Nestárnoucí TouchWiz

Samsung do smartphonu opět integroval grafickou nadstavbu TouchWiz, tentokrát ve starší verzi, která je postavena nad Androidem 4.2.2. Základem je domovská obrazovka, ke které můžete přidat ještě šest dalších podobrazovek. Na každé je vyhrazen prostor 4 × 4 pozice pro aplikace a widgety. Ty najdete ve druhé záložce po vstupu mezi předinstalované aplikace, které mohou být rovnou řazeny do složek nebo přes kontextovou nabídku odinstalovány nebo skryty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen, domovská obrazovka, podploch může být maximálně sedm. Hlavní nabídka a aplikace řazené ve složkách, horní výsuvná lišta se zástupci rychlého spouštění a manuálním nastavením jasu displeje

Horní výsuvná lišta nabídne zástupce rychlého spuštění a deaktivace vybraných funkcí, celkem zde nalezneme čtrnáct položek. Ve vsunuté liště je umístěn jezdec pro regulaci jasu, pokračující a jednorázové oznámení, po připojení sluchátek nebo při vstupu do roamingu se zde zobrazí pětice doporučených aplikací. Zamykací obrazovka je poměrně strohá, dovybavit ji můžete maximálně třemi zástupci aplikací. Pokud by pro vás byl displej na jednoruční ovládání moc velký, můžete si aktivovat číselník a kalkulačku, které budou moci být přilepeny na pravém nebo na levém boku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládání jednou rukou přilepí číselník či kalkulačku na jeden z okrajů displeje

Nastavení je děleno do poměrně přehledné čtveřice záložek, připravte se i na několik podporovaných systémových gest. V praxi ale ani jedno z nich adekvátně nezastoupí chybějící LED diodu. Inteligentní displej může ponechat zapnutý jas, když se díváte na displej, ten si ale stejně bude neustále upravovat, protože automatická regulace chybí a displej se vám často bude zdát moc tmavý nebo zase naopak moc světlý. Základní úroveň písma se nám zdá poměrně velká, velikost si naštěstí můžete ještě o dva stupně zmenšit nebo naopak zvětšit. Stejně tak si můžete zvolit i vlastní systémový font.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení, účty, baterie, blokovací a úsporný režim, dvojice režimů obrazovky, možnost změny stylu písma a velikost fontu a několik systémových gest

Po režimu Vozidlo, který na vás chce mluvit anglicky, je asi nejdůležitější položkou Blokovací režim, v němž můžete zablokovat volání a notifikace např. v nočních hodinách. Úsporný režim v případě aktivace omezí výkon displeje a procesoru, získáte tím navrch ale spíše jen desítky minut. V případě 15% baterie však ale stejně nebude povolen blesk a při 5% ani spuštění fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multidisplej a kombinace Galerie a prohlížeče či psaní zprávy a hudebního přehrávače, Chytré karty Google

Delším podržením zpětné šipky se zapne režim Multidisplej, v němž si můžete zobrazit najednou hned dvě aplikace a nastavovat mezi nimi poměr zobrazení. Mezi okny nejde interagovat jako u novějších telefonů, ale alespoň je můžete využít pro ruční vykopírování textových údajů v rámci patnácti podporovaných aplikací. Další můžete stáhnout z Google Play. Delší podržení domovského tlačítka vás vezme mezi poslední spuštěné aplikace, odkud lze spustit Správce RAM. Podržení kontextové klávesy se aktivují chytré karty Google, což v našich končinách víceméně sklouzává pouze k hlasovému vyhledávání.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand Neo, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S5, Slušná kvalita, Fotografická aplikace, GAL, Průměrný výkon, Neo, Dostatečná hlasitost, Polaris, Špatné osvětlení, Textový editor, Stahování aplikací, Stavová dioda, Systémový font,