Galaxy Camera 2: umí tohle váš Android? [recenze]

Oproti předchůdci přišel o GSM modul, nabídne však odesílání fotek přes NFC, větší baterii a výkonnější čtyřjádro.
Kapitoly článku

Samsung představil model Galaxy Camera 2 již na veletrhu CES v Las Vegas. Jednalo se o nástupce původní Galaxy Camery, kterou jsme testovali ještě v roce 2012. Hned na úvod nás však překvapila absence GSM modulu; ne že bychom chtěli z fotoaparátu volat, ale předchůdce mohl být snadno využit pro odesílání pořízených snímků přes mobilní data. Na druhou stranu jsme museli používat dvě SIM karty, jednu ve fotoaparátu, jednu ve smartphonu. Novinka vylepšuje některé nedostatky, přichází s větší baterií a trochu vylepšeným hardwarem, zásadní změny ale rozhodně nečekejte. Multifunkční Galaxy Camera 2 s Androidem 4.3 v redakčním testu.

Samsung Galaxy Camera
rozměry a hmotnost: 129 × 71 × 19,1 mm, 305 g
displej: 4,8", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 720, 308 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 650 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 (4× Cortex-A9, 1 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Camera 2
rozměry a hmotnost: 133 × 71 × 19,0 mm, 283 g
displej: 4,8", kapacitní S-LCD, 1 280 × 720, 306 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 P (4× Cortex-A9, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
25 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

... zažíváme mírný „flashback‟ do minulosti. Camera 2 vypadá podobně jako předloňská Galaxy Camera, vypadá však o trochu menší a obyčejné plasty nahradila imitace kůže. S velikostí to ale tak horké nebude, protože jsme novinku taktak vměstnali do pouzdra pro první Galaxy Cameru, zařízení však na fotkách vypadá subtilněji, než ve skutečnosti je. Vzhledem a zpracováním se jedná zcela jasně o fotoaparát, nejvýraznějším prvkem je výrazný objektiv, velký displej a ovládací prvky na horní hraně. Spoušť se mačká jako u běžných fotoaparátů, chybí nám zde snad jen kolečko pro výběr fotografického režimu, znamená to tedy, že vše budete muset nastavovat přes displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Camera 2 v bílé a černé barevné variantě

Strach však máme z vyskakovacího blesku, který se odhadem skládá ze dvou pružin a dalších deseti součástí. Vyskočí po stisknutí tlačítka, zpět jej ale musíte nacvaknout ručně. Netroufáme si odhadovat, jak to s ním bude vypadat po půlročním používání, zdali ještě bude držet pohromadě. Konektorová výbava čítá microUSB  a microHDMI, nechybí 3,5mm jack ani NFC. Zmizela ovšem SIM karta, takže budete pro přenos fotek do telefonu využívat NFC nebo Cameře 2 rovnou z telefonu nasdílíte mobilní internet. Celý koncept nám připadá jako předvoj před Samsungem Galaxy K Zoom. Objektiv je oproti loňské generaci stejný, novinka k němu ale přidává větší mobilitu a již zmiňovanou SIM kartu. V zásadě ale nový model nepřináší nic závratného, hardware se změnil jen nepatrně.

Aby bílá bílá byla

Samsung, stejně jako v případě předloňského modelu, i u testované novinky vsadil na bílou barvu. Ta se promítla do designu objektivové strany, použita je i okolo displeje a na bocích zařízení. Druhou dominantní barvou je stříbrná, kterou najdeme na doplňcích na objektivu a pak na spodní a horní hraně. V ní je pak ještě vsazen metalický plíšek, který sdružuje veškeré ovládací prvky. Tím nejpodstatnějším je zapuštěné tlačítko sloužící k zamykání a zapnutí přístroje. V nastavení můžete aktivovat automatické vypnutí zařízení po několika hodinách, kdy se systém uloží do interní paměti. Máte-li aktivován režim Fast Boot (platí po 24 hodin od vypnutí), můžete fotit krátce poté, co stisknete zapínací tlačítko. Po jeho stisknutí se zařízení zapne přímo v režimu Fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Camera 2 se vzhledově podobá první generaci, objektiv je stejný, displej narostl jen nepatrně

V pravé části je dále přítomen zoomovací jezdec transfokátoru a dvoupolohová spoušť. Vedle něj se nachází systémový mikrofon. V levé části je pak usazeno tlačítko pro otevření Xenonového blesku, je však čistě jen mechanické, takže můžete být stisknuto i nedopatřením. Samotný mechanismus blesku navíc nevypadá nijak bytelně a netroufáme si odhadovat, kolik rychlých vyskočení vydrží.

HD displej a 21× zoom

Displej oproti předchůdci narostl jen nepatrně, má úhlopříčku 4,8" a HD rozlišení, skutečná využitelná plocha je menší, protože se na pravé, resp. spodní, části zobrazují hlavní ovladače. Jedná se o poměrně kvalitní LCD panel s dobrými pozorovacími úhly, při focení na sluníčku mu ale musíte nastavit jas na maximum. Trochu nám vadí, že automatická regulace jasu byla úplně vypuštěna. Pravý bok je vyhrazen pro 3,5mm jack a microUSB, jenž je ukrytý za plastovými dvířky. Ve spodní části je dále spona sloužící k provléknutí dodávaného poutka na ruku. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
MicroUSB je kryt dvířky, pohled na horní a spodní stranu Galaxy Camery 2, ke je umístěn závit k upevnění do stativu

Spodní strana zařízení je rovná, Camera 2 tedy dobře drží na rovném povrchu. Dokonce i při částečném zoomování, hraniční polohou je 9,1× přiblížení, pokud jej překročíte, zařízení se nemilosrdně převrátí směrem k vysunutému objektivu. Ale zpět ke spodní hraně, pod odklopnými dvířky je umístěna 2 000mAh baterie, slot na microSD karty a konektor microHDMI pro připojení k televizi. Ten je ale díky výřezu ve dvířkách přístupný i napřímo. Díky závitu na spodní hraně můžete Cameru 2 upnout i do běžného stativu. Levý bok je vyhrazen pro systémový reproduktor a NFC, dotykem smartphonu k fotoaparátu aktivujete vzdálený hledáček nebo můžete prohlížené fotografie jednoduše odesílat do smartphonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mechanicky výklopný blesk má poměrně složitý mechanismus, otázkou je, jak dlouho vydrží. Pod bateriovými dvířky je, nejen baterie, ale i microHDMI konektor

Výdrž chytrého fotoaparátu se pohybuje zejména podle toho, jak zařízení využíváte. Ve vypnutém stavu nebo s rychlým bootováním se zařízení téměř nevybíjí. Pokud jej při návratu z výletu zapomenete v pouzdře a vzpomenete si až za týden, kapacita baterie nebude o moc nižší Největším žroutem je samozřejmě displej následován focením s Xenonovým bleskem či přenosy přes Wi-Fi a využíváním multimédií. Pokud vezmeme v potaz čistě jen focení, výdrží Camera 2 okolo 900 fotek s bleskem a k tomu 120 běžných fotek nasnímanými různými režimy.

Stejný objektiv, přetaktovaný procesor

Na pření straně zařízení je umístěn širokoúhlý 23mm objektiv Samsungu (4.1-86.1 mm, světelnost 1:2.8-5.9) s 21x zoomem. O snímání obrazu se stará 16Mpix BSI CMOS snímač, vidíme tedy stejné specifikace jako u modelu z roku 2012, tedy žádný náznak zlepšení. Stejné objektivy pak Samsung používá i u většiny svých dalších kompaktů a fotoaparátů střední třídy. Výjimkou je jen řada Galaxy NX. Zavřený objektiv je pak problémem při běžném držení zařízení, po několika dnech si však zvyknete umisťovat ukazováček nebo prostředník pod objektiv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spoušť fotoaparátu, zoomovací tlačítko, objektiv a focení s přiblížení. Od 9,1× přiblížení se zařízení překlopí směrem k objektivu, takže budete nuceni použít stativ

Uvnitř se o dostatečný výkon stará čtyřjádrový procesor o taktu 1,6 GHz, jedná se o přetaktovaný Exynos 4412 vlastní výroby, který byl použit i u předchozí generace s taktem 1,4 GHz. Operační paměť má na papíře kapacitu 2 GB, systémově adresovatelných je však pouze 1,68 GB. To však k ovládání zařízení plně postačuje, po vyčištění paměti je volných zhruba 1,2 GB pro vámi spouštěné aplikace. Interní paměť má kapacitu 8 GB, volných je zhruba 6,5 GB. Paměťové karty jsou podporovány až do kapacity 32 GB. 

Součástí základního balení je mimo samotného zařízení 2 000mAh baterie, USB kabel, adaptér do sítě, poutko k pověšení na ruku a uživatelské manuály. 

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Camera 2, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy S5, První galaxy, Stejná kvalita, Základní soubor, Doporučování, Automatické vypnutí, Camera, Pravá část, GAL, Slyšitelné cvaknutí, Nejlepší fotograf, Výrazný objektiv, Poslední aplikace,