Galaxy Alpha Q&A: zeptejte se na to, co vás zajímá

Do redakce nám dorazil zřejmě nejzajímavější Samsung současnosti, takže jsme připraveni v aktualizovaném článku odpovídat na vaše dotazy.

Samsung představil kovový model Galaxy Alpha v polovině srpna, tedy ještě před zahájením veletrhu IFA v Berlíně. Krátce po oficiálním představení jsme si mohli nafotit a krátce vyzkoušet několik hned barevných variant, a podělili jsme se vámi o naše první dojmy. Nyní je řada na vás. Od čtvrtečního rána můžete pokládat vaše otázky týkající se Samsungu Galaxy Alpha, od desáté hodiny dopolední do čtvrté odpoledne pak můžete v rámci celého dne v tomto aktualizovaném článku sledovat naše odpovědi na vaše otázky. Ty mohou mít skutečně široký záběr, mějte však na paměti, že na některé dotazy ještě nebudeme umět odpovědět, příkladem budiž výdrž na jedno nabití či zhodnocení některých funkcí z dlouhodobého hlediska. Odpověď na takovéto otázky najdete již brzy v připravované recenzi.

Samsung Galaxy Alpha
G850F
rozměry a hmotnost: 132 × 66 × 6,7 mm, 115 g
displej: 4,7", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 2 GB, baterie: 1 860 mAh
procesor: Samsung Exynos 5430 (8× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
40 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testujeme Samsung Galaxy Alpha v bílé barevné variantě

Pokud sledujete situaci okolo kovového Samsungu Galaxy Alpha a zajímá vás odpověď na něco, co jste se zatím nikde nedočetli, jste na správné adrese. Pokud vás zajímá srovnání určitých funkcí s dřívějšími modely Samsungu, můžeme nabídnout porovnání s Galaxy S4, Galaxy S5, Galaxy Note 3, Galaxy S III a Galaxy K Zoom. Vaše dotazy můžete pokládat v diskusi pod článkem.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

1. Jan Kadlček: Dobrý den, zajímá mě jak si stojí reproduktor ve srovnáním s S5 ? (jelikož je umístěn v dolní části telefonu). Děkuji.

Dobrý den, v Galaxy S5 a Galaxy Alpha jsem pro testovací účely spouštěl vyzváněcí tóny z Galaxy Note 4. Telefony ležely na stole a hlasitost byla nastavena na maximu. I přesto, že S5 má reproduktor na zadním krytu, takže by mohl být zvuk utlumen deskou stolu, se mi zdála hlasitost reproduktorů srovnatelná. Nepatrně pronikavější byl možná zvuk u Galaxy Alpha, i když u hodně vysokých tónů byla zase patrná mírná rezonance. Celkově jsme s kvalitou zvukového výstupu zatím spokojeni, u her hraných na šířku displeje se ale může stát, že si z poloviny ucpete ukazovákem pravé ruky půlku reproduktoru. Nestává se nám to ale moc často, protože je reproduktor umístěn poměrně dosti u kraje. Problémy zde budou mít zejména lidé s velkými dlaněmi a velkými prsty.

2. cert: Kolko "kusov" bloatwaru ma tento mobil od vyroby?

Dobrý den. V hlavní nabídce je předinstalováno 39 aplikací včetně povinných titulů od Googlu rozdělených na dvě stránky hlavní nabídky. Co se týká veškerého počtu aplikací v záložce Správce aplikací, je zde předinstalováno 284 balíčků.

3. Daniel Novák: Iphone 6 zvládne při slo-mo: "u 720p videa je to 120, nebo dokonce 240 fps" - jak jste psali v jiném článku. Jak je na tom tento telefon? (už se nemůžu dočkat, až tuto otázku položím k Note 4).

Dobrý den. Rozlišení slow-motion videí u Galaxy Alpha je taktéž 720p. V případě 2× a 4× zpomaleného videa je u natočených videí framerate 29 fps, u 8× zpomaleného je to pak 14 fps.

4. Lordpcman: Dobrý den, mě by třeba například zajímalo jak je to s kvalitou displeje? Jestli je tam stejně kvalitní jako v Samsungu Galaxy Note 4? Teda pochopitelně u tohoto telefonu "pouze" s FullHD nebo s jakým displejem Smasungu Galaxy řady S nebo Note se dá srovnat?

Dobrý den, Super AMOLED displej má rozlišení 1 280 × 720 pix, i většina textů je ale zobrazeny čistě, až na minimální velikost písma doručených E-mailech, kde se již trochu projevuje menší jemnost displeje. Zatím tedy nevidíme žádné výraznější zobrazovací nedostatky. Snad jen v náhledu aplikací v Google Play jsou kruhové ikony po hranách trochu rozmazány. Srovnat kvalitu displeje mohu s Galaxy Note 3, jemnost displejů je si poměrně blízká, byť u Alphy je o něco horší. Rozdílem je však to, že Alpha na sluníčku při automatickém jasu spouští vyšší úroveň jasu, takže texty a obsah bez větších problémů přečtete.

5. Vrangel: Ahoj, mne by zajímala optimalizace, a kolik paměti je nakonec k dispozici jak ram tak rom.

Dobrý den. V Galaxy Alpha je použita stejná grafická nadstavba jako u Galaxy S5. Spouštění aplikací a drobná prodleva při jejich otevírání je tedy stejná jako u Galaxy S5, někdy jsou aplikace na Galaxy Alpha zobrazeny o chlup s předstihem. Žádné výraznější optimalizace ale nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce RAM a statistika interní paměti v čistém zařízení. Z 32GB paměti je 7 GB zabráno systémovou ROM a předinstalovaným obsahem

RAM má systémově adresovatelných 1,83 GB, Při najetím a běžném běhu je zabráno okolo 1 GB RAM, při čtyřech aplikacích na pozadí se zabraná paměť pohybovalo okolo 1,3 - 1,4 GB. Uživatelsky přístupná paměť má kapacitu 25,4 GB. K počítači se telefon připojuje pouze v režimu MTP, zamrzí tedy nepodpora Mass Storage, která by byla vhodná zejména i díky chybějícímu slotu pro microSD.

6. Dobrý den, zajímalo by mne jaká je kvalita audiovýstupu pro sluchátka, jestli je srovnatelná s iphonem, nebo je to klasický Samsung.

Dobrý den, zvukový výstup jsme testovali se sluchátky Samsung Level In. Maximální poslouchatelná úroveň hlasitosti je 12/15, při vyšších hlasitostech již bolí uši. Hudební reprodukce do sluchátek má porovnatelnou kvalitu s Galaxy S5, zvukový výstup je samozřejmě třeba upravit vhodným nastavením ekvalizéru. Pokud nejste audiofil budete s Alfou spokojeni stejně jako s iPhonem. Přehrávač mimo běžných empétrojek přehraje i UHQ audio a hudbu ve formátu *.flac.

7. mar11: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má telefon tzv. oznamovací kontrolku (notifikační diodu), kterou upozorňuje blikáním uživatele telefonu na zmeškaný hovor nebo SMS.

Ano, Alpha je vybavena notifikační LED diodou nad displejem

Diskuze (34) Další článek: BlackBerry Passport: široký komunikátor odkryl karty

Témata článku: Samsung, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, GAL, Drobná prodleva,