Fotosouboj: O kolik je Samsung Galaxy S7 lepší než S6?

Samsung mezi generacemi svého superphonu ubral na rozlišení, ale přidal na kvalitě. Jak se to povedlo? Máme pro vás srovnávací fotogalerii.
Kapitoly článku

Už loni jsme chválili 16MPx fotografie pořízené Samsungem Galaxy S6. Letošní S7  se pustila opačným směrem. Výrobce ponížil rozlišení na 12 Mpix a místo toho se zaměřil na vylepšení snímače. Jak ale přesvědčit zájemce, že u fotoaparátu nejde jen o rozlišení?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S7 Edge a napravo starší S6

 

 

Rozlišení snímače je jen jedním z parametrů fotoaparátu, do popředí se dostávají světelnost, rychlost ostření, velikost pixelů, uživatelské nastavení expozice apod. V dnešním článku porovnáme loňský Galaxy S6 s letošním Galaxy S7 Edge. Máme připraveny stejné scény a na konci si odpovíme na otázku - „Fotí Galaxy S7 výrazně lépe, než loňský vlajkový model?“

Dva snímače, kvalita srovnatelná

Samsung u řady Galaxy S7 i letos používá dva snímače. A to zejména z důvodu pojištění dodávek, pokud by jedna z továren nestíhala dodávat. Stejné to bylo i v případě loňské řady Galaxy S6, u které se mimo snímače IMX240 distribuovaly varianty se snímačem vlastní výroby.

Jako primární snímač je u letošních „es sedmiček“ brán IMX260 od Sony, u některých modelů je Samsung ISOCELL. V rámci ČR jsme zatím nenarazili na jiné modely, než s technikou od Sony.

Loňská a letošní generace

Samsung Galaxy S6 je osazen 16Mpix BSI snímačem IMX240, který má 1,12µm pixely, část z nichž podporuje PDAF ostření (Phase Detection Auto Focus). U Galaxy S7 Edge je k dispozici 12MPx BSI Exmor R IMX260, jehož jednotlivé pixely mají velikost 1,4µm a PDAF je k dispozici na celém čipu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní technické specifikace použitých fotoaparátů odhalila aplikace AIDA64

Nejvýraznější změnou je nižší clonové číslo (F1.7), což znamená, že foťák může bez jakýchkoliv zásahů fotit kvalitnější fotografie za horšího osvětlení, aniž by na snímcích přibyl šum. V případě takto malých mobilních snímačů sice rozdíly nejsou tak markantní, ale přesto zde nějaké najdeme. U Galaxy S7 zůstala zachována i trojosá optická stabilizace.

V praxi to (do jisté míry) opravdu pomůže. Stabilizace je také významným pomocníkem při natáčení videa, což oceníte při prohlížení videí na počítači. Při natáčení je ale možné stabilizaci vypnout, při focení je aktivní automaticky bez možnosti deaktivace.

Zmínit musíme i rychlé ostření, které si můžete ověřit rychlým testem. Stačí mířit na scénu a před snímač umístit ruku. S7 Edge na ni rychle zaostří, zatímco u S6 se „projíždí“ různé úrovně zaostření, načež se telefon vrátí k tomu, v němž byl obraz nejostřejší. Při denním focení jsou rozdíly v rychlosti ostření téměř zanedbatelné, v noci ale „es sedmička“ loňský model poráží „o pardník“. V praxi to tedy funguje nějak podobně, jako jsme si ukázali v tomto videu při příležitosti představení S7/S7 Edge:

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Foto, Phase Detection, Deaktivace, Čistý štít, Opačný směr, Lep, BSI, Samsung u řady Galaxy