Fotografická revoluce? Samsung Galaxy S11 má dostat variabilní čočky Varioptics

Leaker Ice Universe publikoval příspěvek, v němž mobilní fotografy odrazuje od nákupu Galaxy Note10. I přesto, že se nejnovější tabletofon od Samsungu umístil na špici žebříčku DxOMark, má Samsung přijít s něčím, co jsme u mobilů ještě neviděli. Prý už u Galaxy S11, který se představí za necelý půlrok.

Inovace se má týkat zvětšení fotočipu, většího rozlišení snímače, vícekrokové variabilní clony, ještě většího počtu fotoaparátů nebo vyšších úrovní zoomu. To vše jsme ale už u mobilů viděli. Podle zákulisních informací by mělo být dosud neviděnou novinkou použití variabilních čoček od firmy Varioptics, s označením „Liquid Aperture Lens“, tj. v překladu „Čočky s kapalinovou clonou“.

Ukázka, jak fungují čočky Varioptics:

Optická soustava kombinuje pevné čočky a čočky s „kapalinou“, které mohou měnit své sférické zakřivení při aplikaci elektrického proudu. Samsung na jejich vývoji údajně již několik let spolupracuje s firmou Varioptics, která v roce 2017 přešla pod křídla společnosti Corning. A ta Samsungu dodává odolná skla Gorilla Glass. Galaxy S11 má dále dostat zbrusu nový větší fotočip, jihokorejci totiž již od dob Galaxy S7 používají rozměrově stále stejný 12MPx fotočip 1/2.55. Po letech tedy nastal čas na změnu.

Dodavatelé Samsungu dále hovoří o tom, že museli postavit nové výrobní linky pro ToF snímače, po nichž analytici očekávají obrovskou poptávku. Mezi jejich přínosy patří lepší vnímání prostoru, kvalitnější rozpoznávání obličeje a samozřejmě i kvalitnější portrétové snímky. A kdo ví, možná se dočkáme i kombinace více fotoaparátů s vyšším rozlišení, čímž se má pyšnit třeba připravovaný Huawei Mate 30 Pro. Samsung by tak do řady Galaxy S11 mohl integrovat svůj 64MPx či rovnou 108MPx fotočip.

Zdroj Twitter

Diskuze (14) Další článek: 45W nabíjení je v plánu i pro Galaxy A91. My zatím čekáme na uvedení Galaxy A90

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Čočka, F +, Camera, August, Leaker Ica Universe, Corning, Vnímání, Clona, DOS, Vnímání prostoru, Snímač, Something, Samsun