Expert RAW. Profesionální aplikace pro focení a následnou úpravu fotek se dostane i do těchto starších Samsungů

  • Aplikace Expert RAW je v současné době k dispozici u řady Galaxy S22
  • Aplikace je provázána s editorem Adobe Lightroom
  • Exper RAW se brzy dostane i na starší Samsungy

Samsung u řady Galaxy S22 vyzdvihuje novou aplikace Expert RAW, která je určena pro pořizování fotek pokročilejšími uživateli. Její součástí je plně manuální nastavení fotografických parametrů jako je ISO, rychlost závěrky, EV, ostření, vyvážení bílé, apod.), a to na všech dostupných objektivech. Aplikace podporuje 16bit HDR Multiframe skládání fotografií, které jsou následně ukládány ve formátu JPG a v RAWu (přípona DNG).

Samsung navíc aplikaci provázal i s aplikací Adobe Lightroom for Samsung, které je dostupná na Galaxy Storu. Jedná se o bezplatnou verzi aplikace od Adobe, ve které se můžete přihlásit ke dvouměsíční zkušební verzi. Základní editace fotek je k dispozici zdarma, pokročilé filtry a efekty se však zpřístupní až po pořízení Premium verze aplikace, která po ukončení zkušebního období stojí 114 Kč na měsíc.

Čekalo se, že Samsung nabídne Expert RAW jako samostatný fotorežim v aplikaci Fotoaparát, ve finále se však jedná o aplikaci, kterou si musíte samostatně stáhnout v Galaxy Storu. Mezi minimální požadavky aplikace patří čipset Snapdragon 865/Exynos 990 či novější, a pak také 8GB operační paměť, teleobjektiv s minimálně 2× optickým zoomem a podporu formátu Bayer RAW.

Představení aplikace Expert RAW:

V současné době je aplikace k dispozici u telefonů řady Galaxy S22, byť oficiálně měla být zpřístupněna až 25. února. Začátkem března mezi podporované telefony přibude Galaxy S21 Ultra, v dubnu pak skládací Galaxy Z Fold3. Do první poloviny roku se mezi podporované smartphony zařadí ještě Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note20 Ultra a také Galaxy Z Fold2.

Smartphony Galaxy S21, Galaxy S21+, Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy Note20 aplikací podporovány nebudou, protože jejich teleobjektivy mají jen 1,1× optické přiblížení. Větší hodnoty zoomu jsou již hybridní, protože se kombinuje drobný optický zoom společně s výřezy z teleobjektivů.

Zdroj Samsung Community

Diskuze (5) Další článek: Telefon na očích. Apple oprášil starý koncept VR brýlí, kterým přidá i rozšířenou realitu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 512GB, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 512GB, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB, Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy S22+, Samsung Galaxy Z Fold2 5G, Samsung Galaxy Z Fold3 5G, Samsung Galaxy Z Fold3 5G 512GB, Samsung Community, F +, Raw, Expert