eSIM dostanete do každého smartphonu. Vypadá jako běžná nanoSIM, má však svou paměť i systém

  • Víte, že eSIM dnes může mít úplně každý telefon s Androidem
  • Budete jen potřebovat kartičku eSIM.me, která vypadá jako nanoSIM
  • Podle její ceny se odvíjí kapacita úložiště eSIM profilů

Společnost eSIM.me boří všeobecný názor o tom, že je eSIM musí být od výroby součástí základní desky telefonu. Vyplývá to ostatně i z významu zkratky eSIM (= embedded čili „vestavěná“ SIM). Jenže, telefonů, které eSIM využívají, na trhu není mnoho. Na druhé straně stojí služba eSIM.me, které dostane podporu eSIM prakticky do každého Androidu. Vypadá jako klasická nanoSIM karta, jenže má paměť až pro 15 eSIM profilů a také samostatné obvody a operační systém. Proč vůbec chtít eSIM, která se tváří, a zdánlivě chová, jako běžná SIM karta?

Potřebujete střídat minimálně dvě SIM karty, a máte jen jeden slot? A nebo máte dva sloty, ale karet více, popř. chcete využívat zahraniční SIM kartu ale nechcete shánět na letišti předplacenou kartu pro turisty? I kdybyste na všechno odpověděli negativně, je i přesto eSIM na nanoSIM unikátní technologickou záležitostí. Potřebujete jen eSIM.me kartu a mobilní aplikaci, která je určena pro Android. Již při prvním spuštění se dozvíte, zda je váš telefon s kartou kompatibilní, a pak už vám stačí jen telefonem skenovat QR kódy, které na eSIM.me načtou potřebný eSIM profil.

Vypadá jako běžná SIM, ale není...

Běžná microSIM obsahuje nízkonapěťový „procesor“ a úložiště, které se využívá pro uložení tzv. SIM profilu a dále pak pro kontakty a zprávy. Pro tento komplet se používá označení UICC, tj. Universal Integrated Circuit Card. Na kartě od eSIM.me se však používá eUICC, tzv. embedded UICC, který je uveden mezi standardy asociace GSMA, a v podobě „vyměnitelného“ eUICC i v Android dokumentaci. Jedná se tedy o čip, který umožní uložení a přepínání mezi více SIM profily a samozřejmě jej lze umístit i na „nosič“, který má fyzické rozměry i výraznou podobnost s nanoSIM kartou.

Klepněte pro větší obrázek
V mobilní aplikaci si snadno ověříte, zdali je váš Android se službou kompatibilní

V této kartě je navíc tzv. eSIM OS, který komunikuje s Androidem v rámci standardizovaných příkazů využívající Open Mobile API. A jeho podpora byla do Androidu přidána od verze 9.0. Poté už potřebujete jen aplikaci, které dokáže zajistit obousměrnou komunikaci. A tu si bezplatně stáhnete z Google Play. K registraci eSIM profilu pak budete potřebovat načíst přes aplikaci QR kód, který dostanete od operátora.

eSIM.me  plastová eSIM pro každý Android:

Výhody jsou tedy jasné, stačí si z aplikace zvolit patřičný tarif či předplacenku a operátora, a může hned eSIM.me začít používat. A negativa? Rozhodně cena, protože tato mobilní eSIM rozhodně není zadarmo. Tarif Single dovolí používat jednu SIM, v úložiště si můžete přepínat až z pěti profilů. Tato karta licencovaná na jednom zařízení stojí 29,95 USD bez daně, tj. zhruba 865 korun včetně DPH. Tarif Multi umožní eSIM používat na více zařízení téže značky, počet profilů v úložiště narostl na rovných deset. I s daní se však už dostáváme na cenu 1 450 Kč vč. DPH.

 
Klepněte pro větší obrázek
Dostupné verze služby eSIM.me

Tarif Omni (2 000 Kč) můžete spravovat na jakýchkoliv zařízeních jakékoliv značky, a nově jako Dual eSIM. Maximální počet uložených profilů je 15. V případě, že budete chtít využít až 30 profilů, není to možné jinak, než se dvěma eSIM.me kartami. Tarif Dual však vyjde s daní na 3 750 korun. Jedná se o ceny bez mezinárodního poštovného, které vychází cca na 120 korun.

Necháte se, třeba při letní dovolené, zlákat univerzální eSIM nebo si raději seženete místní SIM kartu až při přistání na cílovém letišti (mimo Evropu)? Podělte se o váš názor v diskusi pod článkem.

Zdroj esim.me

Diskuze (49) Další článek: Recenze mobilu Vivo V23. Selfie chameleon, který dokáže upoutat pozornost

Témata článku: , , , , , , , , Evropa, Daň, Karta, SMA, Úložiště, SGP, Profil, Telefon, Multi,