Displej Galaxy S21 Ultra má nebývalou energetickou efektivitu a UL certifikaci

Server Anandtech si detailně proklepl Dynamic AMOLED 2X displej nového Samsungu Galaxy S21 Ultra, který má oproti předchozím generacím AMOLEDů vyšší maximální jas (1500 vs. 1 300 nitů), dynamickou obnovovací frekvencí (10 - 120 Hz), a k tomu větší energetickou efektivitu, než kdy dříve. Samsung navíc používá 120Hz obnovovací frekvenci i při maximálním rozlišení QHD+.

Konkrétně při srovnání s Galaxy S20 Ultra má displej Galaxy S21 Ultra nižší spotřebu v režimu 60 i dynamických 120 Hz. Anandtech však zjistil, že pokud intenzita okolního světla poklesne pod 40 luxů, dynamická obnovovací frekvence se deaktivuje, takže panel běží fixně na 120 Hz. To samozřejmě znamená i vyšší spotřebu energie. Aby se jihokorejci dostali ještě na lepší čísla, museli by firmwarovou aktualizací omezit chování automatiky ve vztahu k okolnímu osvětlení. 

Samsung představuje „inteligentní“ displej u S21 Ultra:

Oproti loňským Galaxy S20 Ultra a Galaxy Note20 Ultra dosahuje displej letošního topmodelu vyšších úrovní jasu, a to s menší spotřebou energie. Pokud se bavíme o displejích kalibrovaných na jas 300 nitů a rozlišení Full HD+, má letošní panel při zobrazení čistě bílé barvy lepší energetickou efektivitu až o 22 procent. Pokud jsou za stejných podmínek displeje všech tří telefonů vystaveny ostrému venkovnímu slunci, energetická úspora panelu u S21 Ultra je při adaptivním jasu až 27 procent. Kompletní „pitvu“ displeje si můžete přečíst zde.

Divize Samsung Display, která se stará o výrobu AMOLED panelů nové generace, navíc potvrdila, že dostala certifikaci od uskupení UL (Underwriters Laboratories) pro viditelnost displeje na přímém slunci. Maximální jas panelu činí krátkodobě až 1 500 nitů, přičemž na přímém slunci si displej zachovává 73% barevného gamutu DCI-P3 (z původních 99 %). Pokud by se stejného srovnání účastnily kvalitní LCD panely, tak na přímém slunci u nich můžete očekávat pokles ze 78 na 30 % gamutu DCI-P3. 

Redakční představení Samsungu Galaxy S21 Ultra:

Za veškeré pokroky v displejové technologii vděčí Samsung organickému materiálu „M11“, z něhož je vyroben AMOLED pro Galaxy S21 Ultra. Maximální jas u rovných displejů Galaxy S21 a Galaxy S21+ činí 1 300 nitů. U loňských Galaxy S20 a Galaxy S20+, jejichž panel byl vyroben z organického materiálu „M10“, byl maximální jas 1 200 nitů. Samsung letos opět zvedl laťku svých AMOLEDů o něco výše a připravovaný test DisplayMate by to měl jen formálně potvrdit. 

Zdroj Anandtech, ThelecSamsung display

Diskuze (8) Další článek: Dva foťáky, ultranízká cena. Nokia 1.4 nabídne absolutní základ pro nenáročné

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB, ? Displej, Přímé slunce, Energetická efektivita, Uskupení, Efektivita, Full HD +, Viditelnost, Certifikace, Thelec, Jas, Panel, Samsung Displej