DisplayMate: Samsung Note 4 má skvělý displej

Server DisplayMate označil displej Samsungu Galaxy Note 4 jako nejlepší mezi smartphony. Co všechno odhalily detailní testy?

Server DisplayMate se již několik let zabývá testováním kvality mobilních displejů a již před několika dny publikoval výsledky testů nedávno představeného Samsungu Galaxy Note 4. Testy pro nový tabletofon dopadly velmi dobře, displej Galaxy Note 4 byl označen jako doposud nejlepší v oblasti mobilních zřízení, hlavně díky výborné ostrosti, maximálnímu a minimálnímu jasu, věrnosti barev a energetické náročnosti, ve které předčil i loňský Galaxy Note 3.

Samsung Galaxy Note 4
N910S
rozměry a hmotnost: 154 × 79 × 8,5 mm, 176 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 220 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 805 (4× Krait 450, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
44 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nové Super AMOLED displeje dvakrát do roka

Samsung již od roku 2010 systematicky vylepšuje kvalitu svých Super AMOLED displejů. Děje se tak dvakrát do roka, v první polovině roku je představen zástupce modelové řady Galaxy S, ve druhé polovině roku pak spatří světlo světa nový tabletofon řady Galaxy Note. Letošní Galaxy Note 4 pak v rámci displeje ukazuje značná vylepšení oproti loňské generaci Note 3 a letošnímu Galaxy S5 s Full HD displeji, i oproti, do harmonogramu nezapadajícím, červnovým tabletům Galaxy Tab S s QHD panelem.

Samsung u tabletofonu použil QHD Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pix, což je u komerčně dostupných smartphonů zatím nejvýše dosažené rozlišení. 3,7Mpix displej má zhruba dvojnásobné rozlišení oproti Full HD televizím. Displej má při detailním pohledu diamantovou matici pixelů a jemnost 518 ppi (pixel per inch). Ze subjektivního pohledu se zobrazená grafika na displeji z běžné pozorovací vzdálenosti (25 cm od displeje a dále) jeví jako perfektně ostrá. Vysoké rozlišení displeje je vhodné i k prohlížení fotek, které se tomuto rozlišení přibližují, hodí se pro sledování Full HD videí, protože zůstává okolní 1,6Mpix prostor pro zobrazení dalšího obsahu, i k efektivnímu a jednoduššímu škálování HD a QHD videí za účelem efektivnějšího zpracování a lepší obrazové kvality.

DisplayMate uvádí, že při delším sledováním QHD panelu, posouváním a přibližováním obrazu dochází k zaznamenání daleko větších detailů, protože si v hlavě budujete jakousi vizuální mapu zobrazeného obrazu, např. fotografie. Ostrost displeje je tedy patrná při delším pozorování v klidu, v rámci běžného využívání smartphonu s rychlým nahlížením na displej a malou soustředěností na obraz nejsou rozdíly oproti Full HD displeji z uživatelského pohledu až tak výrazné.

Barevné režimy a správa barev

Většina tabletů a smartphonů dnes nabízí pouze jeden fixně nastavený barevný gamut a kalibraci barev bez možnosti jejich změny. U Galaxy Note 4 se setkáváme se stejnou funkcí, jako u tabletů Galaxy Tab S, tedy se správou barev, která je zastoupena výběrem mezi několika režimy displeje s rozdílnými barevným gamutem a úrovněmi saturace barev. Režimy jsou čtyři: Adaptivní displej, Kino AMOLED, Fotografie AMOLED a základní, který odpovídá standardu sRGB/Rec. 709, který je dnes používán téměř pro veškerý zobrazovaný uživatelský obsah na internetu a v počítačích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení režimů displeje u Samsungu Galaxy Tab S 8.4. Stejné položky budou dostupné i u tabletofonu Galaxy Note 4

Nastavení Adaptivního režimu umožňuje v reálném čase dynamickou změnu obrazu statické grafiky a videa, nastavení se liší v odstínu bílé barvy, barevného gamutu a saturace barev zejména vzhledem k zobrazenému obsahu na displeji a také k míře osvětlení v místě, kde se smartphonem pobýváte. Čidlo okolního osvětlení navíc neměří pouze jas, ale také barvu okolního světla. Adaptivní režim má také daleko větší saturaci barev, zhruba 130% oproti standardu sRGB. Přesycené barvy však rozdělují uživatele na dva tábory, některým se zamlouvají, jiným vadí to, že jsou příliš odkloněny od běžného zobrazovacího spektra. Bonusem adaptivního režimu je však využití pro některé speciální aplikace, zejména pokud je používáte ve středně či vysoce osvětleném okolním prostředí. Režim kompenzuje „vymyté“ barvy na displeji.

Režim Fotografie AMOLED používá velmi přesnou kalibraci barevného gamutu dle standardu Adobe RGB, který je o sedmnáct procent větší než sRGB, a který je používán u digitálních fotoaparátů vyšších tříd. U smartphonu se tak režim hodí pro profesionální fotografování a pro práci s fotografiemi, grafikou a dalším obrazovým obsahem. Index absolutní přesnosti barev je 1,6 JNCD, což značí velmi vysokou přesnost.

Ještě lepším výsledkem ze pyšní Základní režim, který má index přesnosti barev 1,5 JNCD, což je zatím nejlepší hodnota přesnosti barevného podání v oblasti smartphonů a tabletů na trhu, a bude s nejvyšší pravděpodobností lepší, než u vaší domácí televize. Barevný gamut pak dosahuje 101% úrovně sRGB. DisplayMate doporučuje základní režim pro zobrazení rodinných fotografií (víte, jak vypadají rodinní příslušníci ve skutečnosti), produktů při online nákupu (chcete vědět, jakou barvu mají doopravdy) či pro sledování vašich oblíbených seriálů a filmů, u kterých jste si již zvykli na jejich barevné podání.

Čitelnost na přímém slunci i ve tmě

Smartphony dnes používáme často i na přímém slunci, které smívá barevné odstíny a odráží se od displeje, což zhoršuje kvalitu obrazu a samozřejmě znesnadňuje čitelnost. Galaxy Note 4 se podle provedených testů může pyšnit vysokým jasem displeje i velmi malou odrazivostí. Maximální úroveň jasu má hodnotu 400 cd/m2 (nitů), což je cifra srovnatelná s podobně velkými LCD displej. Množství odrazu světla jiného zdroje je na úrovni 4,8 procent, což je blízko k nejnižší hodnotě, kterou DisplayMate naměřil. Výsledkem vysokého jasu a malé odrazivosti je výborný kontrastní poměr pro vysoké okolní osvětlení, který se pohybuje opět mezi nejvyššími hodnotami, co DisplayMate kdy naměřil.

Klepněte pro větší obrázek
Barevný gamut jednotlivých režimů displeje u Galaxy Note 4 (Zdroj: DisplayMate)

Stejně jako u tabletů řady Galaxy Tab S je i u nového Super AMOLED panelu zakomponován režim zvýšeného jasu v režimu na automatiku. Ten je tedy doporučován namísto ručně nastaveného vysokého jasu, protože poměrně výrazně šetří baterii. V případě pobytu na přímém slunci dokáže automatika krátkodobě zvýšit jas na jinak nedostupnou úroveň 750 cd/m2 (nitů), což z Notu 4 dělá vůbec nejjasnější telefon, který byl u DisplayMate testován.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diagram chromatičnosti barev sRGB a jejich odchylky v normálním a foto režimu displeje Galaxy Note 4 (Zdroj: DisplayMate)

Displej u Galaxy Note 4 disponuje i ultra zatmívacím režimem, který umožní na posuvném jezdci v horní výsuvné liště nastavit jas na minimum, tedy na hodnotu 2 cd/m2 (nity). Režim je vhodný zejména pro čtení knih a textů v absolutní tmě, kde oko tolik netrpí vysokým jasem vycházejícím z jednoho místa, displejem navíc neoslňujete okolí. I přes minimální úroveň jasu displej stále zobrazuje 24bitové barvy a kvalita obrazu stále zůstává na skvělé úrovni.

Detaily QHD displeje

Samsung u 5,7" QHD displeje použil diamantové uspořádání pixelů, jednotlivé barevné subpixely mají různou velikost. Modrý je největší, protože má nejmenší účinnost, zelený s nejvyšší účinností je zase nejmenší. Červené a modré subpixely jsou umístěny v odkloněné 45stupňové matici, mezi ně se pak vměstnala čtvercová matice kruhových zelených subpixelů. Použité uspořádání se jeví jako výhodné pro zobrazování vertikálních, horizontálních a diagonálních čar a vektorů s menším aliasingem a s menším počtem artefaktů.

Klepněte pro větší obrázek
Matice displeje Samsungu Galaxy Note 4 (Zdroj: DisplayMate)

Co se týká efektivity displeje, je QHD panel u Notu 4 o 14 % energeticky méně náročnější. Což je něco co bychom při dvojnásobném rozlišení zprvu nečekali. V základu nechybí Ultra úsporný režim, který prostředí přebarví do černobílá, a tím dokáže až dvojnásobit výdrž na jedno nabití. U displeje jsou kladně hodnoceny i pozorovací úhly, při pohledu z třiceti stupňů dochází pouze k 19% redukci jasu, posun barevného spektra je minimální. Ve srovnání s OLED displeji bývá redukce jasu při bočním pohledu na běžné LCD panely i padesátiprocentní. QHD displej Notu 4 je při zobrazení smíšeného obsahu až o 40% energeticky méně náročnější než doposud testované Full HD LCD panely, v případě čistě bílých ploch (např. webových stránek s textem) mají ale stále navrch LCD displeje.

Nejlepší testovaný displej

DisplayMate ohodnotil displej Galaxy Note 4 jako doposud nejlepší testovaný displej. Oceňuje především různé nastavení barevného gamutu v rámci režimů displeje, velmi dobré pozorovací úhly i maximální a minimální jas. Nový Super AMOLED displej nastavil laťku opět poměrně vysoko, a to zejména v energetické náročnosti, která je o 14% menší, než u loňského tabletofonu Galaxy Note 3. Kompletní výsledky testů s komentáři, ze kterých tento článek vycházel, si můžete přečíst na stránkách DisplayMate.

Zdroj: DisplayMate

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (32) Další článek: O2 prodává levný LTE tablet Alcatel s funkcí telefonování

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, Diamantové uspořádání, ? Displej, Domácí televize, Note, Displej, Minimální úroveň, Subjektivní pohled