Datové připojení vlaků Českých drah zajistí O2 a T-Mobile. Wi-Fi se pro cestující nebude omezovat

Abyste se mohli během cesty ve vlaku Českých drah (ČD) připojit bezplatně k Wi-Fi a nečerpat si tak vlastní mobilní data, musí dráhy zajistit datové připojení od někoho z tuzemských poskytovatelů. V příštích letech ho bude největšímu tuzemskému železničnímu dopravci dodávat dvojice operátorů O2 a T-Mobile. Podle portálu Zdopravy.cz půjde o zakázku v objemu 6 milionů GB mobilních dat ročně.

Klepněte pro větší obrázek
Wi-Fi internet ve vlacích Českých drah bude pro cestující nadále bez omezení (Foto: ČD)

Za datové připojení dopravce zaplatí během následujících 4 let celkem 280 milionů korun, oba operátoři si sumu rozdělí zhruba na půl. O2 dodá celkem 1 509 SIM karet, které se stanou zdrojem dat pro všechny vlaky, kde ČD garantují Wi-Fi připojení. 969 SIM karet od T-Mobilu poslouží k posílení datového toku u dálkových spojů.

Dříve dodávala „internet do vlaků“ dceřiná firma Českých drah ČD-Telematika prostřednictvím O2, s nímž měla smlouvu na neomezený objem dat. Takový kontrakt ale podle ČD už nebylo možné uzavřít. Přesto se zatím dráhy objem dat využitých jedním cestujícím, resp. jeho zařízením, nechystají nijak omezovat. Aktuální kalkulace počítá s přenosem 200 GB dat na jedné SIM kartě měsíčně, úhrnem na všech vlacích tedy půl milionu gigabajtu za měsíc.

Diskuze (16) Další článek: Samsung Galaxy Xcover Pro: pracant s IP69 má suplovat i platební terminál

Témata článku: , , , , , , , Vlak, T - Mobil, Kontrakt, Data, MOBI, F +, T Mobil, Datové připojení, Pro +, České dráhy, Internet