Datovat v cizině už se nebojíme. Na dovolené v Chorvatsku spotřebovali Češi v průměru 8 GB

Vodafone zveřejnil statistiky spotřeby dat v roamingu během prvního prázdninového měsíce. V červenci jeho zákazníci nejvíc datovali v Německu, kde se celková spotřeba vyšplhala na 500 TB (terabajtů). Následovaly dovolenkové destinace Chorvatsko a Itálie. Ke zvýšené spotřebě doma i v tuzemsku podle operátora přispělo uvedení nové generace datově neomezených tarifů.

Průměrný zákazník s neomezeným tarifem během pobytu v Chorvatsku spotřeboval v červenci 8 GB dat. Také v Itálii šlo shodně o zhruba 8 GB dat, v Německu o 5 GB. Díky regulaci evropského roamingu mohou zákazníci v zemích EU používat služby jako doma („roam like at home“), pro neomezené datové tarify platí férový limit odvíjející se od ceny tarifu, většinou jde o několik desítek GB za měsíc (u všech tarifů Vodafonu konkrétně 64 GB v EU).

Nejvíce Češi v červenci cestovali do Chorvatska. Vysoká čísla se týkala i Ukrajiny, kde jde ovšem často o pohyb pracovní síly. První desítka pak vypadá takto: Chorvatsko, (Ukrajina), Slovensko, Německo, Itálie, Rakousko, Řecko, Polsko, Španělsko, Bulharsko a Francie. Zahrnuta jsou data, kdy SIM karta byla v daném státě nejméně 2 dny po sobě. Za červenec se do chorvatské mobilní sítě připojilo přes 110 tisíc unikátních zákazníků Vodafonu.

Také v domácí síti se datová spotřeba zvedla zhruba 2,5krát. Na nové datově neomezené tarify, uvedené 1. června letošního roku, přešly podle údajů Vodafonu desetitisíce zákazníků, včetně těch stávajících.

Jak si správně nastavit mobilní data v roamingu:

Diskuze (5) Další článek: Pixel 6 nebude mít od Samsungu jen procesor. Jihokorejci dodají i 5G modem

Témata článku: , , , , , , , , , Rakousko, Francie, Itálie, Řecko, Bulharsko, Data, Španělsko, Červenec, Spotřeba, Chorvatsko, Zákazníci, Cizina, Slovensko,