ČTÚ v roce 2019: podpora trhu, aukce pro sítě 5G i akademie pro seniory

  • Telekomunikační rok 2019 bude vyjímečný aukcí spektra 700 MHz
  • Jinak čeká ČTÚ klasika - ochrana spotřebitele a bdění nad telco trhem
  • Osvětu bude regulátor šířit i přednáškami pro seniory

Analýzy trhů, aukce frekvencí pro sítě 5G, příprava na světovou radiokomunikační konferenci nebo třeba pomoc Ministerstvu průmyslu a obchodu s novými dotačními tituly pro sítě NGA. To jsou spolu s podporou fungujícího trhu a ochrannou spotřebitele hlavní priority ČTÚ pro letošní rok.

Nejzajímavější letošní akcí bude pro mnohé právě aukce uvolněných kmitočtů v pásmu 700 MHz a kmitočtů v pásmu 3400 až 3600 MHz. Počítá se i s provedením tzv. refarmingu kmitočtů v pásmu 900 MHz, včetně navazující změny přídělů. Nejzajímavější je, že z aukce může vzejít čtvrtý plnohodnotný operátor.

Další úkoly pro ČTÚ vyplývají z jeho role správce spektra, kdy bude úřad minimalizovat případné negativní dopady procesu migrace terestrického televizního vysílání DVB-T na standard DVB-T2.

Nekalé praktiky v ČR nechceme

Stejně jako v minulých letech bude ČTÚ i letos věnovat pozornost případům zjištěných interferencí sítí DVB-T, DVB-T2 a sítí LTE (rušení příjmu digitální pozemní televize).

ČTÚ si dále předsevzal, že neustane ve vyhledávání nekalých obchodních praktik. V rámci ochrany spotřebitele budou rovněž pokračovat vzdělávací a osvětové aktivity, například prostřednictvím Telekomunikační akademie pro seniory, kteří patří k nejzranitelnějším zákazníkům. 

Kompletní výčet všech úkolů regulátora na rok 2019 najdete v lednové monitorovací zprávě (ke stažení v PDF).

Diskuze (10) Další článek: Honor přinese do Česka také Watch Magic – menší a levnější verzi povedených Huawei Watch GT

Témata článku: , , , , Příprava, Síť, Role, Pro +, Podpor, Spotřebitel, Nekalý praktik, Kompletní výčet, Ochrana spotřebitele, Migrace, Regulátor, Aukce frekvencí, MHz, Hlavní priorita, Minulý rok, Česká republika, Letošní rok, Senior