ČTÚ spustil srovnávač služeb. Zatím umí porovnat nabídky mobilních tarifů, včetně virtuálů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil s dvouměsíčním zpožděním proti původnímu plánu srovnávač tarifů elektronických služeb. Najdete jej na stránce srovnavac.ctu.cz, do května bude fungovat v pilotním provozu.

Z celkem pěti kategorií porovnávaných služeb jsou aktuálně funkční dva moduly – mobilní tarify (obsahující hlasové služby, SMS a mobilní data) a mobilní internet (mobilní tarify obsahující pouze datové služby bez hlasu a SMS). Fixní služby (pevné linky, pevný internet a IPTV) přidá regulátor 1. dubna.

Klepněte pro větší obrázek

Srovnávač funguje na klasickém principu zadání hodnot očekávané měsíční spotřeby jednotek. Přednastaveny jsou u každého typu čtyři hladiny spotřeby (vůbec, málo, středně, hodně), ale pokud chcete zadat přesnější hodnotu, máte k dispozici ještě kategorii Vlastní.

Klepněte pro větší obrázek

K upřesnění zadání můžete ještě na konci formuláře zadat typ smlouvy (u smluv uzavíraných na dobu určitou mohou být u některých tarifů výhodnější ceny), případně zvolit, zda jste některou ze specifických zákaznických skupin (student, senior, ZTP/P).

Klepněte pro větší obrázek

Po odeslání údajů do formuláře se zobrazí výsledky v seznamu tarifů seřazeném podle ceny od nejlevnějšího, přepnout se můžete i na podrobnou tabulku se všemi sledovanými parametry. Výsledek lze exportovat do CSV. Srovnávač zahrnuje nabídky velkých operátorů (T-Mobile, O2, Vodafone), menších hráčů i virtuálů.

Informace o parametrech a cenách služeb do srovnávače povinně vkládají přímo poskytovatelé těchto služeb. Ti také ručí za jejich správnost. Služba je bezplatná a nekomerční. ČTÚ nástroj vytvořil a provozuje na základě povinnosti, kterou mu ukládá zákon o elektronických komunikacích.

Diskuze (39) Další článek: Samsung Color Friday. Kombinujte slevy při koupi dvou a tří produktů najednou

Témata článku: , , , , , , , IPTV, CSV, Hlasová služba, Tarif, SPU, Pór, Srovnávač, Mobilní tarif