Co s vysloužilým Androidem? Pošlete ho dál, uložte do šuplíku nebo pro něj vymyslete nový smysl života

  • Koupili jste si nový Android? Gratulujeme, co uděláte s tím starým?
  • Pošlete jej dál nebo si jej dáte do šuplíku na horší časy?
  • A nebo mu nastolíte zcela nový smysl života?

Koupě nového telefonu s sebou nese i příjemné „starosti“. Zkoumáte jeho možnosti, zjišťujete, jak fotí, testujete na něm výkon a prakticky všechny stěžejní funkce. Jenže hned poté se musíte rozhodnout, jak naložit se starým telefonem. Do popředí vstupuje obligátní otázka „Kam s ním?“ Jako první se nabízí prodej telefonu, jednoduše jej za nižší cenu pošlete o dům dál. A nebo si jej raději necháte v šuplíku, co kdyby... A pak je tu ještě jedna možnost, u které srdce ekologů zaplesá.

Co s Androidem? Pošlete ho dál

Jistě, možnost číslo jedna. Starší telefon už nevyužiju, tak ho pošlu dál. Tedy za předpokladu, že není nijak výrazně rozbitý či potlučený. Pokud vypadá slušně, může ještě udělat radost někomu jinému. Telefon může „zdědit“ někdo z vaší rodiny, třeba děti, tetička, rodiče či prarodiče, nebo jej umístíte na internetový bazar. Nejdříve za trochu vyšší cenu, a pokud telefon nezaujme, budete jeho cenu zřejmě postupem času snižovat.

Pokud si telefon kupujete na pár měsíců a pak jej pošlete dál, nebude zřejmě pořizovací cena a částka, za kterou jej nabídnete na bazaru, až tak výrazně rozdílná. U telefonů, kterým již dobíhá či už dokonce doběhla záruka, však musíte počítat s tím, že bazarová cena půjde hodně nízko

V Česku existují i různé trade-in služby pro výkup telefonů. Jejich cena se odvíjí dle skutečného fyzického stavu, pokud máte tedy od rozbalení telefonu na displeji fólii a telefon byl celou dobu v obalu a nikdy nespadl na zem, můžete si sáhnout na co nejvyšší výkupní cenu. Občas jsou výkupy přímo svázány s nákupem nového modelu, a výrobci k tomu, tu a tam, přihodí i výkupní bonus navíc.

Na co při prodeji telefonu nezapomenout? Rozhodně na obnovení telefonu do továrního nastavení. Nechcete přece, aby se vaše citlivé informace dostaly do rukou i někomu jinému. A také nechcete zažít faux pas – to, když nový majitel zapne telefon, který bude vyžadovat přihlášení k vašemu Gmailu... Proto ještě před továrním nastavením doporučujeme odebrat všechny přihlášené účty, zejména ten googlovský.

Obnovení do továrního nastavení se liší dle výrobce vašeho Androidu, u Samsungů jej provedete přes Nastavení - Obecná správa - Obnovit - Obnovit tovární data. Po obnovení ještě zkuste telefon znovu nastavit, vynechte přihlášení k Gmailu a k dalším službám. Pokud vám telefon naběhne a nevyžaduje žádné další ověření hesla, udělali jste vše správně.

Diskuze (34) Další článek: Nabídky operátorů v únoru: Novinky od Xiaomi i Motoroly, slevy na iPhony a chytrý projektor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Večeře, Aplikace, Alfréd, NÉST, Londýn, Pochybnost, Uschování, Mobil Phone Muzeum, SmartThing, Tasker, Nový telefon, Nový smysl, Starý telefon,