Co připravuje Samsung na MWC? [souhrn]

Máme pro vás souhrn očekávaných zařízení, které Samsung odhalí na MWC - Galaxy S6, S6 Edge, kruhové hodinky a možná i nové tablety Tab S2.

Samsung zítra v podvečer představí nové přírustky do svého mobilního portfolia. Budeme při tom, takže vám zprostředkujeme první dojmy, ještě předtím si ale zrekapitulujme, co vše můžeme v předvečer zahájení veletrhu MWC v Barceloně od Samsungu očekávat.

Samsung Galaxy S6

Největší vlnu zájmu má vzbudit očekávaný vlajkový model Galaxy S, tedy přesně řečeno jeho, v pořadí již šestá, generace. O telefonu se původně hovořilo jako o „Project Zero“ (tedy o telefonu navrženém úplně od nuly), pokud se potvrdí vzhled zařízení, který byl v uplynulé době prozrazen řadou úniků, bude to vypadat, že se Samsung nijak výrazně „neodvázal“. Na druhou stranu bude u vlajkového modelu Samsungu výraznou změnou použití kovu, unibody šasi doplní bytelné sklo na zádi. Má se jednat o Gorilla Glass 4, které bude krýt i samotný displej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První snímky Galaxy S6 ukázaly telefon v bublinkovém obalu

Rozměry samotného zařízení jsou odhadovány na 143 × 71 × 7 mm, na čelní straně má být přítomen 5,1" Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. Pod ním se bude nacházet standardní trojice ovládacích prvků, dvě senzorické klávesy a domovské tlačítko, do kterého bude integrován snímač otisků prstů. Nyní má fungovat na přiložení prstu, nebude třeba přes tlačítko přejíždět prstem, což snímání otisků u minulé generace zpomalovalo, popř. jste jej museli opakovat na několikrát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na různé strany odhaluje infraport a sekundární mikrofon na horní hraně

Na zádi dojde k přesunu modulu s bleskem fotoaparátu a snímačem srdečního tepu na bok od fotoaparátu. Ten bude jediným vystouplým prvkem na skleněné zádi, zdroje mu přisuzují 16MPix či 20Mpix snímač od Sony s optickou stabilizací obrazu. Novinkou má být i zavedení fotografických režimů „Pro mode“ a „Pro camera“, výsledné fotografie budou moci být ukládány do RAW, stejně tak budete moci upravovat rychlost uzávěrky. Kamerka pro selfie bude pětimegapixelová. Samotná Galerie pro prohlížení obrázků má být uživatelský přívětivější, zejména díky zjednodušení ovládání a přidání popisků k dotykovým tlačítkům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úhlopříčka displeje, šuplík pro microSIM a bootování Galaxy S6

Po hardwarové stránce bude telefon postaven na nedávno představeném 64bitovém Exynosu 7420 Octa, který se skládá ze čtyř 1,3GHz jader Cortex-A53 a čtyř 1,9GHz jader Cortex-A57. Samsung již s předstihem avizoval, že nebyl spokojen s výkonem a s přehříváním Snapdragonu 810, takže to vypadá, že Samsung poprvé vsadí u svého vlajkového modelu výhradně na procesory ze své vlastní stáje. Operační paměť má mít kapacitu 3GB, interní paměť bude zřejmě jediným dostupným úložištěm. Podle posledních informací se microSD slot u Galaxy S6 neobjeví.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Telefon bude prodávat s 32GB, 64GB nebo 128GB interní paměti, paměťové moduly vyrobí polovodičová divize Samsungu. První dvě varianty budou osazeny paměťovými čipy založenými na eMMC 5.1, poslední varianta zase čipem postaveným na technologii UFS 2.0. Na telefonu poběží Android Lollipop, pravděpodobně jeho vyšší verze 5.0.2. U grafické nadstavby TouchWiz se očekává výrazná optimalizace a její celkové „zlehčení“. Mezi aplikacemi má dojít k razantnímu odsunu položek od Samsungu, které nebudou napevno nainstalovány, ale bude je možné volitelně stáhnout z Galaxy Apps.

Klepněte pro větší obrázek
Rendery čtyř barevných variant „nového Galaxy“

V telefonu má však i nadále zůstat předinstalovaný hlasový průvodce S Voice nebo centrum zdravotních funkcí S Health. K tomu musíme připočítat nové aplikace od Microsoftu, které jsou zřejmě dílem nedávného sporu ohledně poplatků za prodávané Androidy. Zbylý aplikační obsah bude tvořit povinná paleta aplikací od Googlu. Z přepracovaného TouchWizu víme ještě o přidání podpory schémat, která upraví obrázky na pozadí, barvu informační lišty i různé vyzváněcí tóny, melodie a ikony aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka, která budou v základním balení Samsungu Galaxy S6

V základním balení Galaxy S6 mají být přítomna sluchátka Senheiser, mezi doplňkové příslušenství má patřit i velké spektrum pouzder, flipových krytů (budou se nacvakávat na zadní část) a také bezdrátová nabíječka. Galaxy S6 má mít konečně zabudováno bezdrátové nabíjení přímo od výroby (baterie je nepřístupná, takže to je jediné možné řešení). 

Galaxy Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge bude zcela jistě primárně vycházet z Galaxy S6. Hlavním vizuálním rozdílem bude to, že Super AMOLED displej „přeteče“ na levý a pravý bok. Nemá se však jednat o stejné zahnutí, jako u Galaxy Note Edge, protože samotná zahnutá plocha nebude tak velká. Na hranách mají být totiž k dispozici i regulátory hlasitosti a zamykací klávesa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rendery Galaxy S6 Edge z různých úhlů pohledu

Podle posledních zpráv měl však Samsung problémy s výrobou těchto displejů, takže je možné, že se bude opakovat situace z doby Galaxy Round, který byl prodáván jen na domovském trhu v Jižní Koreji. Spekuluje se také o vysoké ceně zařízení, kterou budou mít problém uchopit i samotní operátoři. Článek na serveru Arstechnica uvádí, že 64GB varianta bude stát 949 EUR (26 000 Kč), za 128GB verzi pak zaplatíte 1 049 EUR (28 800 Kč). To je zhruba ještě o 50 EUR více, než kdybyste si pořídili 128GB iPhone 6 Plus.

Klepněte pro větší obrázek
Oficiální grafika amerického operátora Sprint, která ukazuje skutečnou podobu Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge

Telefon by měl opět postaven na osmijádrovém Exynosu 7420 a 3GB RAM. Na internetu se již objevily výsledky z benchmarku GFXbench, kde si nepředstavená novinka nevedla vůbec špatně. Před několika týdny jsme také měli možnost vidět baterie pro Galaxy S6, které mají kapacitu 2 600mAh. Soudě podle konektoru, který z nich vychází, odhadujeme, že i Galaxy S6 Edge bude unibody zařízení s nevyměnitelnou baterií a sklem na zádi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Baterie pro Galaxy S Edge zachycené ve výrobním procesu

Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge by měly přijít i s podporou virtuální reality. Zatím však není jasné, zda půjdou vložit do stávající verze Gear VR nebo pro ně budou představeny nové brýle virtuální reality. Osobně se přikláníme k druhé variantě, a očekáváme, že Samsung věnuje novým brýlím Gear VR část své tiskové konference.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledky Samsungu Galaxy S Edge v benchmarku GeekBench

Hodinky s kruhovým displejem

O hodinkách Samsung Orbis jsme vás informovali již v polovině ledna, od té doby se však žádné další spekulace neobjevily. Pokud se však podíváme do historie, Samsung v posledních dvou letech představil hodinky na každé akci Unpacked u příležitosti veletrhů IFA a MWC, a stejně by tomu mělo být i tentokrát. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Orbis by si z tohoto patentu Samsungu měly vzít právě otočný kruh po obvodu displejové části, který bude sloužit k nastavování řady voleb a půjde jej využít i v aplikacích třetích stran pro specifickou funkčnost

Projekt Tizen hodinek je označován jako Orbis, samotná digitální korunka na boku však zatím nemá, oproti hodinkám Apple Watch, žádnou výraznou funkci. Většinu funkcí byste měli ovládat pomocí otočného kruhu po obvodu hodinek, např. zoomování fotek, scrollování přes uživatelské nabídky nebo poslouží pro výběr data a času v kalendáři a při natavení budíku. 

Samsung k otočnému prstenci připojí i vývojářské nástroje, takže pro něj budou moci být naprogramovány i aplikace třetích stran. Samotná digitální korunka (tedy výstupek na boku, sloužící u náramkových hodinek k nastavení ručiček) by pak měla mít stejnou funkčnost, jako tlačítko pod displejem u hodinek Gear S. Odemkne displej, případně spustí hlasového průvodce S Voice. 

Tablety Galaxy Tab S2

O tabletech Galaxy Tab S2 se začalo diskutovat zhruba před čtrnácti dny. Mělo by se opět jednat o tablety vyšší třídy, která budou postaveny buď na Exynosu 5433 (stejný procesor jako u Galaxy Alpha) nebo na osmijádrovém Exynosu 7420. Řada Tab S2 se bude opět skládat ze dvou modelů. Osmipalcový tablet bude označen jako Galaxy Tab S2 8.0 (SM-T710), větší model bude pojmenován jako Galaxy Tab S2 9.7 (SM-T810). Změny úhlopříček displejů se vztahují zejména ke změně poměru stran displejů z 16:9 na 4:3.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tablety Galaxy Tab S 8.4 a Tab S 10.5 brzy dostanou své nástupce

Specifikace obou tabletů jsou až na rozměry a použitou baterii stejné. U menšího tabletu bude 3 580mAh baterie, akumulátor u většího modelu bude mít kapacitu 5 870 mAh. Osmipalcový model bude mít rozměry 198 × 135 × 5 mm a hmotnost 260 gramů. Téměř desetipalcový model bude s rozměry 237 × 169 × 5 mm vážit 407 gramů. Tablety mají mít kovové šasi, otázka však ještě zůstává nad materiálovým zpracováním zadní strany. Super AMOLED displeje budou mít rozlišení 2 048 × 1 536 pix.

Ukradne Galaxy S6 scénu jen pro sebe?

Úplně nejčerstvější zprávy však hovoří o tom, že by měl Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge zabrat celou výstavní plochu na veletrhu MWC v Barceloně. Důvod je zřejmý, loňská generace Galaxy S5 svými prodeji příliš nepřesvědčila, takže Samsung místo rozmělňování zájmu novinářů na různé jiné smartphony, tablety, hodinky a další příslušenství chce zaměřit jejich zájem výhradně na Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge.

Jak to nakonec dopadne, a jaké funkce budou mít nově představená zařízení, uvidíme již zítra v podvečer. Z Barcelony vám zprostředkujeme naše první dojmy, samotný stream z tiskové konference budete moci sledovat ve výše umístěném videu. Tisková konference Samsung Unpacked 2015 Episode 1 začíná v neděli od 18:30 hodin.

Diskuze (20) Další článek: Meizu přiveze na MWC první superphone s Ubuntu

Témata článku: Samsung, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6 Plus 128GB, Apple iPhone 6 Plus 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB,