Co dokáže profesionál s fotomobilem. Jan Šibík vzal Xiaomi 12 Pro na procházku Prahou

Xiaomi před několika dny uvedlo na český trh novou řadu smartphonů Xiaomi 12. Nejvyšší model Xiaomi 12 Pro vyniká nad ostatní sourozence sestavou tří 50Mpx fotoaparátů. Jejich vlastnosti v různých světelných podmínkách vyzkoušel známý fotograf Jan Šibík, který během jednoho týden s telefonem pořídil sérii snímků z Prahy.

Xiaomi 12 Pro 5G 12GB/256GB Xiaomi 12 Pro 5G 12GB/256GB
nabízí 27 obchodů za ceny od 12 609 Kč
Srovnat ceny na Živě

„Jako fotografa mě na novém modelu Xiaomi 12 Pro nejvíce nadchnuly jeho tři skvělé světelné objektivy. Všechny mají „mega“ rozlišení 50 Mpx, takže můžete dělat velké výřezy, aniž by to mělo negativní vliv na kvalitu snímku. Senzor hlavního foťáku je od Sony a technologie CyberFocus umožňuje sledovat jak lidskou postavu, tak třeba vašeho psa a přesně zaostřit i když je vše v pohybu,“ popisuje hlavní přednosti fotomobilu Šibík.

Algoritmy pomohou vylepšit výsledný snímek

Xiaomi ale nespoléhá pouze na hardware se špičkovým senzorem Sony IMX707. Vedle zapracovalo i na softwarových algoritmech využívajících umělou inteligenci. Ta pomůže pořídit lepší snímek hlavně při zhoršených nebo náročnějších podmínkách, jako je slabé osvětlení, noc, protisvětlo nebo rychle se pohybující objekty.

Novou funkcí je Xiaomi ProFocus, která identifikuje a sleduje objekty, čímž zabraňuje rozmazání a rozostřeným záběrům pohybujících se nebo zahalených objektů. Mezi vylepšení patří také funkce automatického ostření na oči a obličej. Ultra Night Video využívá proprietární algoritmy Xiaomi k natáčení videa i při extrémně slabém osvětlení.

Xiaomi 12 Pro už jsme vyzkoušeli i v redakci:

Díky těmto funkcím by se fotovýbava telefonu mohla zamlouvat i těm, kteří se nepovažují za špičkové fotografy. „Xiaomi 12 Pro doporučuji zvláště těm, kterým záleží na maximální kvalitě snímků. Tu oceníte v tom případě, když si snímky necháte vyzvětšovat na fotopapír a vystavíte doma na stěně,“ dodává Šibík.

Kdo je Jan Šibík:

Jeden z nejznámějších českých fotografů je doslova žijící legendou reportážní a válečné fotografie. Podnikl na 250 reportážních cest do všech koutů světa a zároveň vyfotografoval i stovky reportáží v České republice. Za svou práci obdržel nespočet fotografických cen, mezi nimiž také World Press Photo v roce 2004. Dvacet let pracoval jako vedoucí fotooddělení a obrazový redaktor v časopise Reflex. V posledních letech je na volné noze, nadále fotí a pořádá fotografické workshopy u nás i v zahraničí, mezi něž patří například i workshop Fotíme mobilem.

Diskuze (12) Další článek: Samsung bude pilovat 3nm výrobní proces. Chystaný Galaxy S22 FE má být postavený na Mediateku

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Xiaomi, , , , , , Xiaomi 12 Pro, Česká republika, F +, Reflex, Profesionál, Pro +, Snímek, Fotograf, Algoritmus, Osvětlení, Auto OS, CyberFocus