Cílí na vyšší střední třídu. MediaTek P90 je přímou konkurencí Snapdragonu 710

Výrobce čipsetů MediaTek dnes v Číně oznámil svůj nejvýkonnější čipset, který je určen pro vyšší střední třídu. Výrobce u něj sice uvádí „výkon vlajkových lodí pro střední třídu“, čipset však snese srovnání spíše se Snapdragonen 710, je jeho přímou konkurencí. MediaTek P90 je vyráběn 12nm technologií a jeho součástí jsou dvě 2,2GHz jádra Cortex-A75 pro výkon a šest úspornějších jader Cortex-A55 taktovaných na 2 GHz. Vůbec poprvé jdou tak u MediaTeku „do akce“ jádra nové generace DynamIQ.

Grafický adaptér IMG 9XM-HP8 dodala taiwanská společnost Imagination Technologies, podle které má nový čipset o 50 % vyšší grafický výkon, než u Mali-G72 MP3, která je používán v Heliu P60, P70 či u Exynosu 9610 od Samsungu. Grafické testy v GFXBench zatím skutečně ukazují na velký nárust výkonu, protože grafický adaptér uživateli „propustí“ daleko větší framerate. 

Součástí čipsetu je i 624MHz APU čip pro umělou inteligenci, která má mít oproti Heliu P70 až čtyřnásobný výkon. A to díky tzv. AI akcelerátoru. Umělá inteligence dokáže zkrášlit fotografie, v reálném čase upravovat fotografický výstup, rozeznávat více objektů v hledáčku najednou či redukovat šum na fotografiích. Díky samostatnému Face Detection Enginu má být vyhodnocování skenů obličeje rychlejší, než tomu bylo dříve.

MediaTek chce čipsety „flagshipů“ dostat do střední třídy:

Čipset si poradí až se 48Mpx fotoaparátem či s duálním foťákem v konfiguraci až 25 + 16 Mpx. Maximální rozlišení displeje při poměru stran 21:9 je 2 520 × 1 080 pix. Maximální kapacita operační paměti typu LPDDRx můžete být až 8GB, čipset si poradí i s rychlými paměťmi UFS 2.1. Konektivita zahrnuje podporu Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galilea, LTE Cat. 12 s VoLTE i FM rádio. První smartphony s MediaTekem P90 se na trhu ukáží v prvním čtvrtletí příštího roku. Mezi nejčastější odběratele čipsetů MediaTek patří Oppo, Realme, Vivo a Nokia.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft si ve vánoční reklamě utahuje z iPadu. Prý to není opravdový počítač

Témata článku: Nokia, Oppo, Vivo, , , , , , , , , , , , , Imagination Technologies, Fotografický výstup, LTE Cata, První čtvrtletí, Mediate, Čipset, Med, Apa, První smartphone, Str