Chcete změřit srdeční tep na mobilu? Nepotřebujete snímač, stačí tato aplikace

Vlajkové modely od Samsungu již od dob Galaxy S5 na zadní straně nabízejí snímač srdečního tepu, který je umístěn poblíž zadního fotoaparátu a přisvětlovací diody. Snímač měří počet tepů za minutu použitím LED světla a LED senzoru. Světlo svítí skrz kůži a snímač měří množství světla, které se odrazí nazpět. Odrazy se přitom mění podle pulzů pod kůží, a právě tyto odlišnosti v odrazech telefon interpretuje jako srdeční tep. Absence snímače srdečního tepu u Samsungu Galaxy S10e nám vnukla otázku. Je možné na smartphonu změřit srdeční tep i bez samostatného čidla?

Ano, je, a měření je překvapivě přesné! Stačí z Google Play stáhnout bezplatnou aplikaci Accurate Heart Rate Monitor. Ta nabízí úplně jednoduché rozhraní, které potřebuje pouze jedinou věc - přístup k fotoaparátu. Ke snímání je totiž třeba položit prst na fotoaparát, zatímco o jeho prosvětlení se stará blízká LED dioda fotoaparátu. Na papíře to vypadá dost nedůvěryhodně, ovšem v reálu jsou výsledky překvapivě dost podobné samostatnému měřiči.

Aplikaci jsme používali u Galaxy S10e, a naměřené hodnoty jsme následně ověřili na samostatném snímači u Galaxy S10+. Odchylka byla mezi naměřenými hodnotami minimální. Vývojáři aplikace však v případě velkých výkyvů srdečního tepu doporučují prstem na fotoaparátu alespoň částečně zakrýt LED diodu. Ta však může být při několikátém měření po sobě dost horká, takže na to pozor! Jistě, zapatláte si zadní fotoaparát, na druhou stranu i samostatný snímač je brán jako „informační měřidlo“, a stejně je na tom i zmiňovaná aplikace. 

Aplikace Accurate Hearth Rate Monitor je k dispozici zdarma, takže vás bude rozptylovat jen tenký reklamní proužek v její spodní části. Tep je měřen automaticky po přiložení prstu na fotoaparát. V případě více čoček musíte zjistit, který snímač je „ten pravý“. Ke změřenému srdečnímu tepu lze přidat textový štítek pro případnou filtraci, případně měření průběžně synchronizovat s platformou Google Fit. Aplikaci Accurate Hearth Rate Monitor s hodnocením 4,6/5 stahujte bezplatně z Google Play.

Diskuze (10) Další článek: Apríííííl! Sbíráme nejlepší vtípky z celého internetu

Témata článku: , , , , , , , , Google Fit, Srdeční tep, Dioda, Aplikace, MOBI, Hearth Rate, Heart Rate Monitor, Zadní fotoaparát, Tep, Měřidlo, Vnuk