Čekáte na Badu 2.0? Můžete ji mít už teď

Bady 2.0 se dočkají všechny Samsungy se slůvkem Wave v názvu. Pokud máte model Wave nebo Wave II, můžete si Badu 2.0 nainstalovat už dnes.
Hned úvodem předesílám, že neručím za jakékoliv chyby způsobené radami v článku. Děláte vše na vlastní riziko a můžete přijít i o záruku. Pokud si nejste jistí tím, co děláte, do aktualizace se vlastnoručně nepouštějte a počkejte do té doby, než vám jí Kies oficiálně nabídne.

Program pro flahování přístrojů s Badou nese názvem Multiloader, není jej třeba na internetu nikde spciálně shánět, protože jej stáhnete přímo v balíku s firmwarem. Ten hledejte na webu Samfirmware.com po přihlášení v sekci Firmwares – Bada – Wave (Wave II). My si ukážeme příklad pro Wave II, nejnovější verze Bady 2.0 pro tento model s označením XPKH3 má 204 MB, jakmile je vše staženo, můžeme začít.

Nejdůležitějším faktorem je nabitá baterie, ujistěte se, že váš telefon má aspoň 75% baterie, v průběhu uploadu o nějakou přijde, ale nebude to velká ztráta. Lepší je však nechat si dostatečnou rezervu, kdyby se něco přihodilo. Dalším krokem je nainstalování ovladače ssud_V2_9_5_0916_whqled, kterého najdete ve složce se staženým firmwarem v podsložce USB driver_new. Jakmile máte hotovo, připojte telefon miniUSB kabel k počítači, aby se aktualizovaly a inicializovaly jeho ovladače. Telefon poté vypněte a spusťte jej v tzv. Download režimu, kombinací kláves pro snížení hlasitosti + spouště fotoaparátu + červeného sluchátka a připojte k počítači. Opět se budou instalovat ovladače, takže počkejte, až bude vše korektně nainstalováno.

Klepněte pro větší obrázek 

Ve správci úloh si deaktivujte proces KiesTrayAgent, ten by při své funkčnosti mohl zapříčinit nekorektní připojení telefonu k Mutliloaderu nebo dokonce jeho odpojování. Jakmile máte hotovo, spusťte program Multiloader, který najdete ve stažené složce s firmwarem. Pokud v něm neuvidíte v dolní části potvrzení o připojení k nějakému USB stiskněte tlačítko port Search. Pokud ani to nepomáhá, zapněte nejdříve Multiloader a pak připojte telefon k PC v Download Módu. Vybereme volbu LSI a zaškrtneme Full Download. Následně vybereme všechny soubory do patřičných kategorií přesně podle přiloženého screenu. Vybíráte si mj. bootloader, customizaci CSC, aplikace a další potřebné součásti.

Jakmile je hotovo, začne samotná operaci, flashne se základní soubor, telefon se rychle restartuje a začne větší část flashování. V této chvíli se může objevit chyba, která hlásá, že byl telefon odpojen. Zkontrolujte, zdali jste opravdu vypnuli jakékoliv spojení s aplikací Kies, zavřete Mutliloader a spusťte jej znovu a nastavte vše od nuly. Neodpoujte telefon, protože pak se můžete dočkat chyby, při které na displeji uvidíte jen vykřičník a telefon s počítačem nepůjde vůbec spojit (ani v Download režimu). Do této situace jsem se dostal, pomohlo neustále zkoušení přístupu do Download režimu, vytahování baterie za chodu, prostě chce to zkoušet. Pokud se vám ani úpornou prací nepovede telefon „oživit“, je na řadě servis, samozřejmě nezapomeňte, že vše děláte na vlastní riziko.

Pokud však začne v místě připojení běhat status bar s procenty, máte vyhráno, telefon se úspěšně flashuje. Celá operace zabere cca 10 minut (na konci Multiloader vypíše zprávu „All Files Complete“), po kterých začne rozbalování systému na mobilu a první spouštění. To je trochu pomalé, takže se nebojte toho, že telefon nějakou chvíli bude stagnovat na welcome screenu Bady 2.0 nebo dokonce nebude reagovat. Kabel odpojte, až se vám na displeji zobrazí obrazovka se zadáním PIN kódu. A to je vše, právě jste si do Wavu II nainstalovali předfinální verzi operačního systému Bada 2.0! Schází ji sice podpora českého jazyka, jinak se ale většina funkcí zdárně přibližuje finální verzi.

 

Diskuze (14) Další článek: Samsung se upsal ďáblu [komentář]

Témata článku: Samsung, Velká ztráta, Celá operace, Nabitá baterie, TED, Základní soubor, Mít