Bezpečnostní kauze navzdory. Společnost Huawei loni předvedla rekordní růst

Negativní reklama je také reklama. To by se dalo říct při pohledu na finanční výsledky Huawei za rok 2018. Firma utržila rekordních 721 miliardy čínských jüanů (zhruba 2,46 bilionu korun, meziroční růst o 19,5 %) a čistý zisk vzrostl na 59,3 miliardy jüanů (cca 202 miliardy korun, růst 25 %). Firma prodala 206 milionů chytrých telefonů, stala se světovou trojkou za Applem a Samsungem. V srpnu dokonce krátce Apple překonala.

Daří se na všech frontách

Většina příjmů pocházela právě z divize spotřebních produktů. Ta meziročně vyrostla o 45%, konkurence může jen závidět. Jediné, co mírně kleslo, je telekomunikační divize Huawei, která se zabývá výstavbou telekomunikační infrastruktury, ale to je vzhledem k množství zpráv o možném špehování pochopitelné. A i tak klesla o pouhé 1,3 %. Hlavní hospodářské problémy však patrně přijdou až letos...

Vlastně je s podivem, že klesla jen tato divize. Huawei poslední rok zažíval silnou kritiku, která přicházela z různých koutů světa. Nejdříve používání telefonů této značky zakázaly úřady v USA, Austrálii a na Novém Zélandu. Pak o zákazu začaly i mluvit další státy jako Británie nebo Německo. Letošní vývoj ve střední Evropě netřeba zmiňovat.

Finanční šéfka společnosti se navíc nachází ve vazbě v Kanadě a čelí vydání do USA, kde jí hrozí obvinění z podvodu. Huawei rovněž aktivně vyšetřovala (a možná stále vyšetřuje) FBI.

Přesto se firmě ohromně daří. Její poslední představený telefon Huawei P30 Pro je už nyní hitem, v únoru se navíc vytasila se svým vlastním ohebným telefonem Huawei Mate X, aby ukázala, že není pozadu. Sklízel chválu.

Je zřejmé, že rok 2019 bude pro Huawei podobně slibný. Společnost televizi CNBC prozradila, že její tržby v lednu meziročně vyrostly o 30 %. To je v porovnání s tak úspěšným rokem, jako byl rok 2018. Pomalu se proto můžeme začít připravovat, že rok 2019 bude dost možná ve znamení Huawei.

Diskuze (11) Další článek: Pokrývání pražského metra mobilním signálem pokračuje, na řadě je další úsek linky C

Témata článku: Huawei, , , , , , , Telekomunikační divize, , Společnost, Evropa, Divize, Telefon, Jüan, Rekordní růst, Růst, Šéfka, Pře, Nový Zéland, Apple a Samsung, Německo, Úspěšný rok, JUMP, Huawei Mást X, CNBC