Bezpečnost v mobilech podceňujeme. Přitom stačí zapnout pár funkcí

Mobilní bezpečnost je dlouhodobě diskutované téma, které však uživatelé dlouhodobě nemají ochotu řešit. A zatímco u počítačových systémů si uživatelé na nutné aktualizace zvykli, u telefonů mají neustále pocit, že je aktualizace zdržují.

Zamknutý telefon je základ

Smartphony jsou dnes středobodem života, používáme je pro textovou komunikaci, volání, videohovory i pro posílání fotek a videí. Spousta souborů, kontaktů a aplikací obsahuje naše osobní a citlivé údaje, které by mohly být v nepatřičných rukou zneužity. Přesto je zarážející, že uživatelé neberou zámek displeje jako naprosto přirozenou záležitost. Téměř 81 procent uživatelů si telefon nějakou formou zamyká, ovšem je patrné, že s rostoucím věkem ostražitost uživatelů klesá.

Klepněte pro větší obrázek
Zamknutý telefon je absolutní základ

Už při nastavování telefonu řady Samsung Galaxy je doporučen zámek klávesnice v kombinaci s biometrickými metodami, např. se čtečkou otisků prstů či skenem obličeje. Minimálně ten dokazuje, že biometrika, byť v základní formě, při odemykání telefonu nijak nezdržuje. Absolutním minimem by mělo být odemykací gesto, které zabrání náhodnému uživateli, který vezme váš telefon do ruky, v přístupu do systému.

Používejte zabezpečenou složku

Zabezpečenou složku u Samsungů najdete v Nastavení – Biometrika a zabezpečení – Zabezpečená složka. Tato softwarová součást využívá bezpečnostní platformu Knox, která odděluje hlavní, tj. veřejně dostupnou, a soukromou část Androidu. Pro přístup do této složky můžete zvolit stávající otisk prstu či PIN, znak nebo heslo, které se liší od přístupových údajů k veřejné části systému. Poté už stačí jen z kontextové nabídky při prohlížení citlivých fotek zvolit přesunutí do zabezpečené složky.

Klepněte pro větší obrázek
Soukromé fotografie přesuňte do Zabezpečené složky

Už před stahováním aplikací a her z aplikačních obchodů Google Play a Galaxy Store byste měli mít jasnou představu o tom, jaká oprávnění aplikace požaduje. V obou obchodech najdete samostatné obrazovky s výpisem všech oprávnění. Často se jedná o přístupy ke kritickým částem systému, které však mohou být u podvržených aplikací využity k nekalým účelům. Bohužel tato oprávnění si téměř čtyřicet procent dotázaných vůbec nepřečte. A ani zde ještě není nic ztraceno. Oprávnění aplikace můžete revidovat i po její instalaci, a to přes nabídku Nastavení – Aplikace - Oprávnění.

O antiviru neví téměř polovina dotázaných

To, co je na desktopu běžnou záležitostí, ve světě smartphonů s Androidem vypadá stále jako „zbytečnost“. I tentokrát u Samsungů nemusíte instalovat žádnou další aplikaci, protože je v telefonech antivirus rovnou od výroby. Stačí přejít do Nastavení  - Péče o baterii a zařízení – Ochrana zařízení. Stačí stisknout tlačítko Zapnout, a aktivujete se vám bezplatný antivirus od značky McAfee.

Klepněte pro větší obrázek
Zapněte si předinstalovaný antivirus

Součástí nastavení telefonů řady Galaxy je také samostatná nabídka Soukromí, ve které můžete vidět, jak často, a také kterými aplikacemi, byla využita systémová oprávnění. Pokud aplikace využívá mikrofon, fotoaparát nebo text ze schránky, dozvíte se to díky zelené ikoně v pravém horním rohu displeje. Jenže mobilní aplikace nepřistupují jen k mikrofonu, fotoaparátu nebo k vaší aktuální poloze. Mohou vyhledávat zařízení v okolí, přistupovat do kalendáře, ke kontaktům, telefonu, SMS zprávám, k vaší fyzické aktivitě, apod. Pokud tedy pojmete podezření, že se některá z vašich aplikací chová nestandardně, můžete si její chování ověřit v nabídce Nastavení – Soukromí.

Nepodceňujte aktualizace softwaru

Aby byla bezpečnost vašeho smartphonu řady Galaxy komplexní, je třeba udržovat telefon vždy aktuální. Jak se ukázalo v průzkumu od Samsungu, téměř polovina uživatelů aktualizace systému odkládá, protože je „zdržují“ od práce. S ohledem na možné mobilní hrozby je vždy nezbytná rychlá aktualizace softwaru, typicky do 24 hodin od jeho zveřejnění. Téměř polovina dotázaných respondentů aktualizace odkládá nebo neinstaluje vůbec, a vystavuje se tak bezpečnostnímu riziku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Neodkládejte softwarové aktualizace

Ovšem i instalace nové verze softwaru od vás vyžaduje minimální úsilí. Stačí na obrazovce s detaily firmwaru, jehož součástí bývají pravidelné záplaty zabezpečení, stisknout tlačítko Stáhnout. Po stažení stačí potvrdit aktualizaci, telefon se restartujte, a po pár minutách s novou aktualizací opět naběhne, takže můžete opět pokračovat v práci. A pokud se informace o novém firmwaru neobjeví sama, vždy se na něj můžete dotázat ručně přes Nastavení – Aktualizace softwaru – Stáhnout a instalovat.

Další článek: Google vylepšuje mobilní aplikaci Fotky. Těšte se na novou podobu Vzpomínek a na editor koláží

Témata článku: Samsung, , , ,