Asus VivoWatch SP jsou hodinky s unikátním seznamem senzorů a funkcí. Změří i krevní tlak

Před rokem Asus představil hodinky VivoWatch BP, které kromě obvyklého srdečního tepu umí změřit i srdeční tlak, což je u běžných nositelností stále hodně unikátní funkce. Prodávají se i v Česku, ale design příliš lákavě nevypadá. Právě teď však Asus na berlínském veletrhu IFA představil novou generaci, která už vypadá výrazně lépe – jako standardní chytré hodinky. Přitom nabídka senzorů a schopností překonává drtivou většinu konkurence.

Asus VivoWatch SP jsou hodinky pro uživatele, kteří chtějí ještě lépe sledovat své tělo a životní styl. O zdraví a kondici pečuje platforma Asus HealthAI, která pro zpracování dat a vyvození závěrů používá umělou inteligenci.

Novinka umí změřit srdeční tep, přičemž senzor je umístěn klasicky na dýnku, ale také netypicky na boční hraně. Přímo naproti je jedna z elektrod pro měření EKG, takže měření probíhá tak, že tělo hodinek na 20 sekund jemně stisknete dvěma prsty. Hodinky změří hladinu okysličení krve, index ANS (hodnocení aktivity autonomního nervového systému), stupeň stresu, a když se přidají data z PPG (Fotopletysmograf) senzoru, systém dokáže určit krevní tlak (aniž by hodinky měly nafukovací řemínek na přerušení krevního toku v paži).

Hodinky jsou vodotěsné do 50 metrů a kromě běžných sportů umí změřit i plavání. Na palubu se vešla také GPS, takže záznam sportovní aktivity bude obsahovat přesná data a statistiky o rychlosti, barometr přidá výškový profil trasy. K tomu přidejme sledování spánku včetně identifikace spánkových fází. Při tom všem Asus udává životnost baterie dva týdny, což je skutečně působivá hodnota.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ještě pár obrázků z dnešní tiskové konference.

Displej je sice barevný, ale svým charakterem má blíže k monochromatickému (viz fotky v galerii), což může v konkurenci OLED konkurence vypadat jako nevýhoda, ale tady jsou hlavními trumfy nízká spotřeba energie a příkladná viditelnost na přímém slunci. Vzhledem k tomu, že displej využívá transreflexivní technologii, dopadající světlo zvyšuje kontrast zobrazených informací a v Berlíně jsme měli možnost vyzkoušet, že tato teorie skvěle funguje i v praxi. Rozlišení displeje je 320 × 320 pixelů.

Asus VivoWatch SP mají přijít na globální trh v průběhu prosince, zda to platí i pro český trh, zatím není jasné. Cenu Asus nezveřejnil. Oznámená cena je 349 dolarů, což by mohlo znamenat cca 10 tisíc korun.

Diskuze (5) Další článek: Asus ROG Phone II přijde i v 1TB verzi a opět přinese kufr plný příslušenství

Témata článku: Asus, , , , , , , , Displej, Okysličení, Tep, Berlín, Data, Krevní tlak, Česká republika, Index, Senzor, Asus Health, Konkurence, F +, Srdeční tep, VivoWatch SP, PPG, ANS, Tlak