Apple začal ve Francii udávat index opravitelnosti. Ekologie jen na oko

Apple začal u svých produktů ve francouzském Apple Online Store ukazovat tzv. index opravitelnosti. Díky němu tak mohou uživatelé získat lepší přehled o tom, jak snadné je zařízení opravit. Toto vychází ze stejnojmenného zákona, který má za cíl snížit míru elektronického odpadu a do budoucna by se jím měla řídit celá EU. K určení indexu se pro každé zařízení používá pět kritérií:

  • Dostupnost dokumentace (servisní manuál, používání, údržba zařízení atd.)
  • Demontáž (jak snadno lze dané zařízení rozebrat a složit, jaké nástroje k tomu potřebujete)
  • Náhradní díly (konkrétně jejich dostupnost a dodací lhůty)
  • Cena náhradní dílů (ve srovnání s novými)
  • Dostupné aktualizace softwaru, nabídka bezplatné technické podpory

Např. iPhone 12 mini si dle výše uvedených bodů vysloužil v indexu opravitelnosti známku 6/10, iPhone 11 ale dokonce jen 4,6/10. Nikterak výjimečně na tom nejsou ani počítače společnosti Apple, kdy MacBook Air s procesorem M1 dostal známku 6,5/10 a MacBook Pro 5,6/10. Index nicméně není klikatelný, takže pod ním nenajdete žádné bližší informace. Společnost Apple nijak nevyniká, co se opravitelnosti svých zařízení týče. Magazín iFixit iPhony, iPady i počítače Mac pravidelně rozebírá a hodnotí, kolik s nimi budou mít v servisu práce.

V případě iPhonu 12 a 12 Pro stanovili jeho redaktoři známku opravitelnosti 6/10, což přesně koresponduje s uděleným indexem opravitelnosti. Problém je, že ještě do 23. února měnil Apple v případě jakéhokoli poškození iPhonu 12 kus za kus. A to příliš ekologické není, obzvláště ne pro společnost, která jako první odstranila nabíjecí adaptér z balení telefonu proto, aby mohla dělat menší balení a nezatěžovala svět zbytečným elektrozařízením, které už má podle ní každý doma.

Nyní už Apple servisům dodává celý soubor komponent pojmenovaný jako „iPhone Rear System“ obsahující skleněná záda, baterii, systém bezdrátového nabíjení a Taptic engine. I tak ale pokud máte poškozená právě jen záda telefonu, musí se s nimi vyměnit i zmíněné součásti. To navíc za předpokladu, že žádné újmy nedospěl ani displej ani sestava fotoaparátů. Pokud ano, pořád se mění kus za kus. V tomto kontextu vypadá celý index opravitelnosti jen jako ekologický alibizmus bez většího efektu. Pokud prostě společnost nebude chtít, abyste do zařízení „sahali“, nic s tím nenaděláte index neindex.

Via 9to5Mac.com a MacRumors.com

Diskuze (65) Další článek: Jak dopadl Galaxy S21 Ultra v DxOMark? Získal méně bodů než loňský S20 Ultra

Témata článku: , , , Index, MacBook, France, Zařízení, MAC, Francie, Odpad, Kus, Údržba, Počítač, Taptic engine, F +,