Apple zabránil podvodům za 1,5 miliardy dolarů. Hájí tím svůj přísný dohled nad aplikacemi

Apple a sideloading. To je už dlouhé měsíce dlouhý souboj cupertinského giganta proti velkým vývojářům a některým úřadům, které firmu tlačí k tomu, aby na iPhonech povolil instalaci aplikací z dalších zdrojů. Aktuálně zde totiž Apple drží pomyslný monopol v podobě obchodu App Store, který je jediným povoleným způsobem instalace aplikací. 

Klepněte pro větší obrázek
Apple se chlubí úspěchy App Storu. Loni zastavil podvodné transakce za 1,5 miliardy dolarů.

Úřady a někteří vývojáři v čele se společností Epic Games toto dlouho kritizují, jelikož za prodej aplikací přes App Store Apple inkasuje provizi až 30 % z každého nákupu. Apple však opakovaně argumentuje, že právě jeho obchod, který má pod kontrolou, a nemožnost stahovat aplikace z jiných zdrojů je klíčová pro bezpečnost této platformy.


Nejoblíbenější iPhony v prodeji:

Apple iPhone 15 Pro 128GB Apple iPhone 15 Pro 128GB
nabízí 93 obchodů za ceny od 25 390 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 13 128GB Apple iPhone 13 128GB
nabízí 84 obchodů za ceny od 14 122 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 128GB Apple iPhone 15 128GB
nabízí 88 obchodů za ceny od 19 410 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 Pro Max 256GB Apple iPhone 15 Pro Max 256GB
nabízí 79 obchodů za ceny od 31 400 Kč
Porovnat ceny

Nyní se po roce firma pochlubila dalšími argumenty, které jí hrají do karet. Zveřejnila čísla za uplynulý rok 2021, která ukazují, že jen loni v obchodě zastavila zveřejnění více než 1,6 milionu podezřelých aplikací či jejich aktualizací, které byly potenciálně nebezpečné. Nejde přitom o výjimku. O rok dříve jich bylo zastaveno rovněž kolem milionu.

Statisíce zablokovaných účtů i aplikací

Z poloviny jde hlavně právě o podvodné aktualizace, ale někdy jde o celé aplikace. Těch, které Apple odmítl v obchodě zveřejnit, bylo 157 tisíc. Jejich motivem bylo údajně okrást zákazníky. Kromě toho bylo loni z obchodu odstraněno přes 155 tisíc podvodných aplikací, které už byly v obchodě zveřejněny.

Častým cílem těchto aplikací je nějak obrat zákazníka o peníze. Apple tvrdí, že kromě odstranění aplikací včas loni také zastavil podezřelé transakce v hodnotě téměř 1,5 miliard dolarů (34 miliard korun). Celkově také včas zastavil nákupy s více než 3 miliony ukradenými čísly platebních karet. Nejde ale jen o peníze, Apple loni údajně zablokoval také 343 tisíc aplikací, které od uživatelů vyžadovaly více uživatelských dat, než skutečně potřebovaly.

Kvůli všem výše zmíněným důvodům také došlo ke zmražení více než 800 tisíc vývojářských účtů. Z čísel je tedy jasné, že velká platforma Applu rozhodně budí zájem podvodníků. Otázkou tedy je, jak by se situace změnila, pokud Apple bude muset alternativní obchody s aplikacemi povolit. 

Apple a sideloading:

Diskuze (1) Další článek: Nevídané, aktuální iPhony 13 zlevňují už v průběhu roku. Ušetřit lze i několik tisíc korun

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , App Store Apple, Obchod, Dolar, Aplikace, Zveřejnění, Instalace, App Store, EPIC Games, Transakce,