Apple posílí nezávislost na dodavatelích. Odstřihnout chce hlavně Qualcomm, modemy si vyrobí sám

Apple si již několik let vyvíjí vlastní procesory a některé koprocesory pro iPhone. Od minulého roku dokonce své čipy začal používat i pro počítače. Kromě procesorů však zařízení od Applu obsahují hromadu dalších čipů, jako jsou modemy nebo další  čipy, které jsou využívány například bezdrátové připojení jako je Wi-Fi, Bluetooth případně správu energie, USB připojení či bezdrátové nabíjení. 

Zde Apple dosud hojně využíval čipy například od Broadcomu či Skyworku, ale samozřejmě i Qualcommu. Podle Bloombergu má však Apple v plánu si začít vyvíjet i tyto čipy in-house. Již delší dobu se mluví o tom, že Apple pracuje na vlastních modemech pro 5G, kde zužitkuje hlavně odkoupenou divizi Intelu.

Pokud se Applu podaří i další čipy migrovat z výrobců třetích stran pod vlastní křídla, získá tím spoustu výhod. Jednak to pro něj bude finančně výhodnější, bude si vše moci ještě lépe optimalizovat, ale hlavně ztratí i závislost na dalších stranách. Právě poslední zmíněné momentálně nyní dopomohlo k tomu, že musel poprvé po 10 letech zastavit výrobu z důvodu nedostatku komponent.

Uvidíme, jak rychle se podaří Applu vývoj těchto součástek převést pod sebe. Je ale velmi pravděpodobné, že mezi prvními budou právě zmíněné 5G modemy, se kterými se údajně počítá již pro rok 2023.

Speciální edice iPhonu 13 ze součástek úplně prvního modelu:

Diskuze (5) Další článek: Hodinky TicWatch Pro 3 Ultra GPS. Duální displej je skvělý, dojem kazí jen zastaralý Wear OS

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , Dodavatel, Broadcomu, Počítač, Čip, Bloomberg, Bezdrátové připojení,