Apple omezil výkon bezdrátového nabíjení iPhonů. Rychlejší jsou jen nabíječky z Apple Storu

Co se bezdrátového nabíjení týče, iPhony nikdy nepatřily k nejrychlejším. Apple je dlouho omezoval maximálním nabíjecím výkonem 5W, který až časem navýšil na 7,5W. První testeři iPhonů 11 / 11 Pro naměřili ve špičce až 10W, což v případě levnější novinky činí dvojnásobek proti přibalené drátové nabíjčce! Radost však skončila s aktualizací iOS 13.1, která nabíjení znovu omezila na původních 5 Wattů.

O případu informoval server ChargerLab zabývající se profesionálním testováním nabíječek. Jejich technici srovnali nabíjení iPhonu 11 s nainstalovaným systémem iOS 13 a iOS 13.1 se stejnou bezdrátovou nabíječkou a potvrdili, že rozdíl v rychlosti je po aktualizaci propastný: více než 40 minut při plném dobití. Problém se přitom netýká jen iPhonu 11, ale také starších modelů.

Situace však není hned tak černá, jak se zdá. Ukázalo se totiž, že omezení se týká pouze některých nabíječek. Ty bezdrátové podložky, které používají Applem doporučovanou regulaci napětí s pevnou frekvencí zůstaly beze změny na původním výkonu. Mezi takové patří například bezdrátové nabíječky Belkin, Mophie, Native Union, Anker či Logitech, které Apple prodává ve svých prodejnách. Značek a modelů bude jistě víc, ovšem žádný seznam zařízení s garantovaným plným výkonem zatím nikde nenajdete. 

Ačkoliv musí mít Apple k tomuto omezení rozumný důvod, vydává se přesně opačným směrem proti konkurenci. Zmínit musíme hlavně Xiaomi, které nedávno představilo technologii bezdrátového nabíjení, které zvládne rekordní výkon až 30 Wattů a je rovněž kompatibilní se standardem Qi. Ovšem i jiné telefony již běžně bezdrátově dobíjí 15 Watty. Apple tak v tomto ohledu zůstává výrazně pozadu.

Zdroj: ChargerLab, MacRumors (via)

Diskuze (10) Další článek: VYZKOUŠENO: Samsung Galaxy Watch Active 2 – dvě velikosti pro všechny

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , Apple iPhone 11, Apple iPhone 11 Pro, Plný výkon, Nabíječka, Anker, App Storů, Výkon,