Apple má něco přelomového a kupodivu se tím moc nechlubí. Poradíme, jak aktivovat Spatial audio

Apple v červnu na WWDC celkem nenápadně představil funkci prostorového zvuku Spatial audio pro sluchátka AirPods Pro. Až teď se s příchodem plné verze iOS 14 dostala mezi lidi. Novinku jsme vyzkoušeli a prostorový efekt nás naprosto uhranul! Zážitek je úplně jiný, než u stávajících 5.1 či 7.1 systémů. 

Se Spatial audio ve sluchátkách slyšíte zvuk přicházet směrem od telefonu. Poznáte to, když otáčíte hlavou, otočíte se k telefonu zády, nebo začnete chodit po místnosti – zvuk stále vychází z místa, kde leží váš telefon. Funguje to i naopak – když se díváte stále stejným směrem, ale změníte pozici telefonu. Sluchátka k tomu využívají pohybových dat (gyroskop a akcelerometr) z telefonu a ze sluchátek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostorový zvuk najdete u sluchátek v nastavení Bluetooth nebo v ovládacím centru.

Funkce je velmi efektní a stojí za vyzkoušení, má ale několik omezení. Tím hlavním je omezení pouze pro sluchátka AirPods Pro. Dále musíte mít iOS 14 / iPadOS 14 a novou verzi firmwaru 3A283 ve sluchátkách. Až poté se vám možnost objeví v nastavení sluchátek na iPhonu/iPadu.

Podporovaná zařízení:

  • iPhone 7 a novější
  • iPad (6. generace) a novější
  • iPad mini (5. generace) a novější
  • iPad Air (3. generace) a novější
  • iPad Pro 12,9" (3. generace) a novější
  • iPad Pro 11" (1. generace) a novější

Posledním kritériem je podporovaný obsah. Ať už jde prostorový zvuk 5.1, 7.1 či Dolby Atmos, AirPody si je překlopí do formátu pro spatial audio. Bohužel pouze u podporovaných aplikací. Vyzkoušet jej můžete u titulů s Dolby Atmos v rámci Apple TV a TV+ a třeba Disney+. U nás populární služby Netflix, YouTube ani další Spatial audio zatím nepodporují.

PS: V úterý 13. října startuje keynote a hlavní hvězdou budou nové iPhony, ale spekuluje se, že uvidíme také velká sluchátka AirPods Studio. V nich by se funkce Spatial audio posunula na vyšší level!

Diskuze (189) Další článek: Apple iPhone 12: výbava, ceny a dostupnost. Keynote je za dveřmi, poslední úniky prozrazují podrobnosti

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , Disney +, AirPody, Prostorový zvuk, AirPods Studio, Pór, Spatial, Disney, Spatial audio, Generace, Sluchátko, Zvuk, Dolby Atmos, NEC,