Apple konečně pustil EKG i na české Apple Watch. Co umí a jak vše nastavit?

Koncem března Apple v některých evropských zemích zpřístupnil měření EKG na hodinkách Watch Series 4. Ne v Česku. Aktuální update watchOS 5.2.1 však tuto funkci konečně povoluje i u nás (na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku a na Islandu).

Země s aktivním EKG pro Apple Watch Series 4:

Americké Panenské ostrovy, Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Guam, Hongkong, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko,  Portoriko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Spojené státy americké, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie

Jak aktivovat

Po aktualizaci vám hodinky automaticky nabídnou aktivaci EKG, případně jej budete moci kdykoliv aktivovat na iPhonu v aplikaci Zdraví (v sekci Zdravotní data -> Srdce -> Elektrokardiogram). Je nutné zadat datum narození a aktivovat polohové služby pro ověření, že se nacházíte v podporované zemi.

Klepněte pro větší obrázek
Hodinky se k aktivaci EKG připomenou samy, ale funkci lze kdykoliv aktivovat v aplikaci Zdraví na iPhonu.

Jak probíhá měření

Pro co nejpřesnější výsledek je nutné být v klidu, nehýbat se. Doporučené je mít ruce položené na stole nebo na klíně. Měření probíhá otevřením aplikace EKG na hodinkách a přidržením prstu na digitální korunce po dobu 30 sekund. Díky tomu jsou hodinky schopny zaznamenat tělesné elektrické impulzy, které zaznamenají ve formě elektrokardiogramu. 

Klepněte pro větší obrázek
Proces měření EKG na hodinkách. 

Ten se vám automaticky ukládá v aplikaci Zdraví, odkud je možné je exportovat do PDF. Pokud chcete být konrolováni pravidelně, lze v aplikaci Zdraví nastavit automatické hlídání fibrilace síní, kdy hodinky čas od času samy provedou sken srdečního rytmu, pokud vyhodnotí, že jste zrovna v klidu.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázkový PDF soubor s naměřeným tepem a elektrokardiogramem.

K čemu měření na hodinkách slouží?

Apple Watch Series 4 umí změřit váš tep a detekovat fibrilaci síní, tedy to, zda jsou síně a komory srdce synchronní. Profesionální zařízení v nemocnici ale nenahradí. Jak Apple v průběhu nastavení upozorňuje, hodinky nedokáží detekovat infarkt, krevní sraženiny, ani jiné zdravotní problémy se srdcem. Pokud cítíte jakékoliv problémy, určitě kontaktujte lékaře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stavy měření, které mohou nastat.

Na přesnost měření má u hodinek navíc vliv mnoho faktorů jako jsou správně upnuté hodinky na zápěstí, vhodné nastavení, ale také vaše aktivita. V případě nízkého (pod 50 bpm) nebo vysokého srdečního tepu (nad 120 bpm) totiž nemusí být měření přesné. 

Diagnózu navíc nelze jistě stanovit na základě jednoho měření. Právě proto, si hodinky v aplikaci Zdraví na iPhonu tvoří statistiky o tom, jak jednotlivá měření dopadla a kolikrát došlo k zjištění problému či nepřesnému měření. Pokud dlouhodobě vyhodnotí případné zdravotní komplikace, doporučí vám preventivně navštívit svého lékaře. 

Diskuze (108) Další článek: Vodafone si pochvaluje eSIM a do nabídky přidává telefonující hodinky Samsung Galaxy Watch

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Nastavit, Španělsko, Země, Řecko, Jak, Maďarsko, Export, Půst, Švýcarsko, Hongkong, Velká Británie, Itálie, Tep, Aplikace, Síň,