Apple chystá kombinaci dvou fenoménů. CryptoKit připraví iPhony na kryptoměny

„Hezké odpoledne všem, vítejte na přednášce o bitcoinu.”

Tímto vtípkem Apple odstartoval jednu z řady přednášek na konferenci WWDC. Tahle byla zaměřená na kryptografii a na kryptoměny nakonec vůbec nedošlo, ale lehce s nimi souvisí. Apple představil nový nástroj zvaný CryptoKit, který podporuje různé hashovací funkce, ale hlavně vývojářům umožní využít odděleného úložiště Secure Enclave k bezpečnému ukládání privátních klíčů. 

Apple hodlá kryptografii použít například...

  • v programovacím jazyce Swift
  • k autentizaci uživatele při přístupu k placenému obsahu aplikací
  • při dvoufaktorovém ověření
  • k digitálním podpisům
  • k autorizaci platebních transakcí v rámci aplikací (což by se mělo týkat právě kryptoměn
  • k vyhledání ztraceného iPhonu bez internetové konektivity

Apple již CryptoKit v beta verzi poskytl vývojářům, kteří jej mohou implemetovat do svých aplikací, například kryptoměnových peněženek. S CryptoKitem se tak iPhony a Macy konečně naučí ukládat privátní klíče bezpečně, šifrovaně a odděleně od zbytku systému, což jsou benefity, kterými se chlubí specializované kryptomobily jako HTC Exodus 1 či Sirin Finney. Nyní by se to mohla naučit všechna zařízení se Secure Enclave, tedy všechny iPhony od modelu 5S a nové počítače Mac s čipem Apple T1 či T2.

Navzdory prvotnímu opatrnému přístupu se Apple zřejmě začíná kryptoměnám otevírat. Potvrzují to i nové sady symbolů v iOS 13 a macOS 10.15, mezi kterými uživatelé objevili i logo Bitcoinu. Kdo ví, třeba se časem dočkáme i nativní podpory bitcoinu například v rámci Apple Wallet. Technologii by na to Apple už měl. Koho zajímá více informací o CryptoKitu a přístupu Applu ke kryptografii, může si pustit záznam přednášky.

Diskuze (2) Další článek: T-Mobile zlevnil roční datový balíček pro Twist. Předplacenkáři nyní ušetří polovinu

Témata článku: Apple, , , , , , , MAC, Přednáška, Apple Wallet, Kryptografie, Kryptoměna, Aplikace, F +, Fén, Secure Enclave, Fenomén, CryptoKit,