Aplikace jako zbraň v mezinárodním konfliktu. Indie zakázala TikTok a desítky dalších

Čína a Indie, dvě nejlidnatější země světa vedou letitý spor o hraniční území v Himalájích dlouhé 3500 kilometrů. Vojenský střet indických a čínských vojáků z počátku června je považován za nejvyostřenější konflikt obou zemí za posledních deset let.

Teď se gradující konflikt přesouvá z hor do digitální oblasti. Podle deníku New York Times Indie v odvetě za vojenský útok zakázala šest desítek aplikací: populární TikTok, jednu z celosvětově největších komunikačních platforem WeChat, UC Browser, Shareit, Baidu Map a další. Nové Dillí to zdůvodňuje snahou zajistit vyšší bezpečnosti svých občanů a zabránit úniku citlivých informací.

Čínské aplikace „neoprávněně kradly a tajně přenášely uživatelská data na servery umístěné mimo zemi,“ sdělilo indické ministerstvo pro elektroniku a informační technologie. Národní počítačový tým pro mimořádné události také obdržel mnoho „oznámení občanů týkajících se bezpečnosti dat a narušení soukromí, která ovlivňují jejich každodenní veřejný i soukromý život“. Čínské velvyslanectví vyzvalo Indii, aby zrušila diskriminační praktiky a zachovala ekonomickou a obchodní spolupráci.

Jayanth Kolla, analytik firmy Convergence Catalyst, řekl serveru TechCrunch, že je indický krok překvapivý a bude mít obrovský dopad na čínské firmy. Mnohé z nich považují Indii za svůj největší trh. Zákaz aplikací také postihne mnohé Indy, kteří pro dotčené firmy pracují.

„Indické obavy jsou zcela oprávněné,“ sdělil Christopher Ahlberg, generální ředitel Recorded Future, kybernetické společnosti z Massachusetts, která analyzuje a shromažďuje informace o hrozbách. „Neočekávám, že vláda všechny tyto aplikace opravdu provozuje, ale může se společnostmi uzavřít dohodu o spolupráci, které by podle čínského práva velmi snadno docílila.“

Diskuze (1) Další článek: Ukrajinská pobočka Samsungu na svých webovkách ukázala Galaxy Note20 Ultra!

Témata článku: , , , , Himálaj, DESI, Future, UC browser, Konflikt, TechCrunch, Aplikace, Nytimes, Massachusetts, Zbraně, Dillí, Shareit