Antutu ví, jak vybavené smartphony používáme. Android 10 už běží na více než polovině

Google už více než rok nezveřejnil aktualizovanou statistiku zastoupení jednotlivých verzí Androidu – poslední čísla pocházejí z května 2019. Díky benchmarku Antutu si alespoň každého čtvrt roku můžeme udělat představu o zastoupení jednotlivých distribucí Androidu na aktivních zařízeních, která prošla v daném období měřením. Není to sice tak přesná statistika jako u Google podle přístupů do marketu s aplikacemi, ale pro základní představu o aktuální nejtypičtější výbavě chytrých telefonů s Androidem postačí.

Antutu navíc přidává informace o velikosti a rozlišení displeje, velikosti vnitřní i operační paměti a počtu jader procesoru. Všechny tyto údaje dokáže během měření z telefonu vyčíst. Data pocházejí z globálních měření ve druhém kalendářním čtvrtletí, tzn. období od 1. dubna do 30. června 2020.

Typický androidový smartphone poloviny roku 2020 vypadal podle Antutu následovně: 6,4palcový displej s Full HD+ rozlišením, osmijádrový procesor od Qualcommu, 6 + 128 GB paměti a Android 10. Nutno podotknout, že údaje od Antutu nemusí zcela přesně vystihovat situaci na trhu, protože zejména majitelé starších a méně výkonných telefonů na nich testy benchmarku obvykle nezkoušejí a se zhoršenou dostupností aplikace po vyřazení z Google Play mohou být čísla méně vypovídající.

Diskuze (7) Další článek: Tak si představujeme evoluci. CAT S62 Pro vylepšil a zmenšil termokameru, přitom je levnější

Témata článku: , , , , , , , , , SMA, Full HD, Aplikace, Vice,