Android 4.3 Jelly Bean: přibyly užitečné drobnosti

Nová verze Androidu 4.3 Jelly Bean nemění tvář celého systému. Několik užitečných vylepšení ale oceníte.

Google v tomto týdnu představil nová zařízení Nexus 7 (2013) a Chromecast. Spolu s nimi se další verze dočkal i operační systém Android. Nejde o velký vývojový skok, nový Android 4.3 se stále označuje jako Jelly Bean, přesto nabídne několik vylepšení, kterých si povšimne i běžný uživatel. Pojďme si novinky představit v následujícím přehledu.

Číselník

Vylepšený číselník obsahuje nově funkci, kterou už mají některé nadstavby nad Androidem. Z postupně zadávaného čísla navrhuje uložené kontakty z adresáře. Funkci je nutné povolit v nastavení.

Klepněte pro větší obrázek

Grafika

Android nově podporuje poslední verzi mobilní grafiky OpenGL ES 3.0. To umožní realističtější vykreslování náročnějších herních titulů.

Klávesnice

Virtuální klávesnice obsahuje vylepšený algoritmus při zadávání znaků všemi deseti (týká se zejména tabletů). To umožní rychlejší a přesnější psaní textů.

Určení polohy přes Wi-Fi

Android umí určovat polohu nejen na základě GPS, ale i z údajů Wi-Fi. Nově nemusí být k určení polohy bezdrátový modul zapnutý.

Klepněte pro větší obrázek

Bluetooth

Systém nově podporuje zařízení s Bluetooth Smart, známý také jako úsporný Bluetooth LE (Low Energy). Umožní například spolupráci s různým fitness příslušenstvím (podrobněji zde). V rámci Bluetooth přibyla také podpora profilu AVRCP 1.3, díky kterému uvidíte název přehrávané písničky na displeji vašeho audiosystému v autě.

Systém

Omezené profily (týká se tabletů) umožní pro různé účty na tabletu povolit přístup jen k vybraným aplikacím a souborům. Pro začínající uživatele je připraven zjednodušený průvodce nastavením systému. Přepínání mezi účty (týká se opět tabletů) ze zamykací obrazovky je rychlejší.

Klepněte pro větší obrázek

Notifikace

Nová verze systému přináší rozšířené notifikace, po vysunutí roletky máte lepší přehled o zmeškaných i probíhajících událostech.

Prohlížeč

Chrome má nový fullscreen mód. Jakmile odrolujete níže na stránku, ztratí se hlavička, takže máte více místa pro obsah.

Klepněte pro větší obrázek

Google Play

Obchod s aplikacemi má samostatnou sekci pro tablety. Přibyly nové hry v Google Play Games a půjčovat se mohou učebnice.

Fotografie

Vylepšená funkce Daydream, při nečinnosti zařízení zobrazuje užitečné informace, fotografie atd. Vylepšená funkce Photosphere pomocí tipů a lepších algoritmů skládání. Mírně se také změnilo ovládání aplikace fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek

Další inovace Androidu 4.3 Jelly Bean už můžeme zařadit do kategorie „kosmetické změny“. Týkají se buď jednotlivých jazykových lokalizací nebo konkrétních zařízení. Aktualizaci na nejnovější verzi mohou už provést majitelé zařízení Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 a Galaxy Nexus (jak aktualizovat?), pro ostatní zařízení (např. Samsung Galaxy S4 GE, HTC One GE) bude aktualizace dostupná v následujících dnech. U většiny dalších zařízení s grafickou nadstavbou se o aktualizaci stará vždy jejich výrobce podle vlastního harmonogramu. 

Diskuze (73) Další článek: Jak jsou čeští operátoři připravení na „SMS hackery“?

Témata článku: , Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Přibyl, Virtuální klávesnice, Bean, Hlavička,