Bulvárek na sobotu: Australan žaluje Apple za výbuch iPhonu

V roce 2019 utrpěl vědec Robert De Rose z Melbourne popáleniny druhého stupně, když mu v kapse kalhot explodoval iPhone X. „Slyšel jsem slabý praskavý zvuk, po něm následovalo šumění a pak už jen palčivá bolest na pravém stehně,“ popsal situaci magazínu 7NEWS. „Všude jsem měl popel a kůže na noze se mi odlupovala,“ dodal.

De Rose tvrdí, že celu situaci ohlásil Applu, ale nedočkal se žádné reakce. Podal žalobu, aby se o incidentu dozvědělo co nejvíce lidí a on je varoval před nebezpečím. Jeho iPhone X byl jen rok starý. U tohoto modelu jsou známé problémy se základní deskou a jestli se přidala další chyba v baterii, k neštěstí nebylo daleko. Každopádně na světě už je miliarda iPhonů a toto je jeden z mála známých případů.

U okresního soudu v Melbourne přistály hned dvě žaloby proti Applu. Právník Tony Carbone zastupuje i druhého Australana, kterého naopak popálily Apple Watch. Firma na kauzy zareagovala až po jejich medializaci. Mluvčí uvedl, že Apple bere bezpečnost zákazníků mimořádně vážně a obě dvě stížnosti interně vyšetřuje.

Ke vzniku požáru a „výbuchu“ mají jistý potenciál všechny smartphony – hlavně vinou lithium-iontových baterií. Problémy, jako jsou přehřátí, netěsnosti nebo neoprávněné vniknutí do článku, mohou způsobit její poškození. A stačí málo. Třeba nošení telefonu v těsné kapse kalhot – při sednutí se jěho tělo ohne a poškodí baterii uvnitř.

Diskuze (1) Další článek: WSJ: Xiaomi je na blacklistu kvůli ambicím a metálu, který dostal generální ředitel

Témata článku: , , , , , , Melbourne, Australan, Výbuch, Popáleniny, Carbon, Popálení, Bolest, Nošení,